Egy hét kultúra 2022/21.

  • Narancs
  • 2022. május 25.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

TORONY Maurer Dóra alkotása borítja az idei nyáron a bécsi Ringturmot. A Vienna Insurance Group (VIG) székházaként működő 73 méter magas épületet 2006 óta minden évben egy kortárs műalkotással díszítik. A művészeti projekt csak tavaly szakadt meg, a pandémia miatt ugyanis elmaradt az épület becsomagolása, az idén viszont már minden a szokásos rend szerint mehetett. A 4 ezer négyzetméteres műalkotás elkészítésére a Bécsben és Budapesten is élő magyar képzőművészt, Maurer Dórát kérték fel. A kifejezetten az épületre készített, Együtt című kép a művészre jellemző, összekapcsolódó geometrikus mintákkal operál. A műről Maurer azt nyilatkozta, hogy a különböző színek egymásba fonódása Közép-Európa polifóniájára is utal, a Wiener Städtische Versicherungsverein közleménye pedig azt emelte ki, hogy Európának a vírushelyzet és a háborús megpróbáltatások által átalakított helyzetében az alkotással világos üzenetet szeretnének közvetíteni a szolidaritás és az összetartozás fontosságáról. A Ringturm a tervek szerint egészen szeptember végéig viselheti magán a színpompás művet.

 

MÍTOSZ Az elsősorban Trója felfedezéséről híressé vált Heinrich Schliemann születésének 200. évfordulójára, Schliemanns Welten: Sein Leben. Seine Entdeckungen. Sein Mythos címen rendeztek nagyszabású páros kiállítást a berlini James-Simon-Galerie-ben és a Neues Museumban. Az előbbiben látható kiállításrész Heinrich Schliemann életének első felével foglalkozik, a Neues Museum pedig Schliemann régészeti munkásságára összpontosít, és a mükénéi királyi sírokból, illetve a trójai gyűjteményből származó leleteket is bemutatja. A tárlatokon mintegy 700 tárgyon keresztül ismerhetik meg a látogatók az 1822 és 1890 között élt német régész, üzletember, kozmopolita és író kalandos életét és munkásságát. A kiállítás készítői természetesen azt sem felejtették el, hogy kritikával kezeljék és mutassák be Schliemann korának archeológiai módszereit, és magának Schliemannak – mára erősen szakmaiatlannak tartott – „feltáró munkáját”.

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!