Egy hét kultúra 2022/32.

  • Narancs
  • 2022. augusztus 10.

Interaktív

 Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

HAJÓ Egy 17. századi spanyol galleon aranykincseit tárták fel a Bahamákon. A Nuestra Señora de las Maravillas nevű hajó még 1656-ban süllyedt el, a fedélzetén szállított temérdek arannyal, ezüsttel és drágakővel együtt. A történetben plusz egy csavar, hogy a vélhetően nemeseknek vagy egyenesen a királyi családnak szánt ékszerek nem szerepeltek a hajó egykori szállítmánylistáján, tehát már akkor csempészáruként próbálhatták Havannából Spanyolországba juttatni. Ez azonban nem sikerült, ugyanis a hajó egy navigációs hiba miatt saját flottája vezérhajójának ütközött, majd zátonyra futott a Little Bahama Bank közelében. A kalandregényekbe illő kincsnek már akkor gyorsan híre ment, az elmúlt 350 évben pedig számtalan kincsvadász vette célba, kisebb-nagyobb sikerrel. A teljesen törmelékké vált roncsot és szétszóródott értékeit aztán az 1970-es években fedezték fel maguknak újra a kalandorok, és megkezdték a megmaradt arany- és ezüsttárgyak felszínre hozását, ám ez az „újrafelfedezés” olyan értékű károkat okozott, hogy a helyi kormányzat monopóliumot volt kénytelen bevezetni a kutatásra. A feltárás tudományos alaposságú elvégzését végül Carl Allen vállalkozó-felfedező és a Bahama-szigetek kormánya által közösen életre hívott expedíció kezdte meg, akik a tengerfenéken több mint 13 kilométer hosszan szétszóródott törmelékhalomban drágaköves függőkre, aranyláncokra, érmékre, gazdagon megmunkált nemesfém ékszerekre bukkantak. A hajó történetét és a felhozott kincseket augusztus 8-tól a freeporti Bahamas Maritime Museum mutatja be.

 

BANKSY Egy tel-avivi galériában bukkant fel újra Banksy egyik eddig eltűntnek hitt alkotása. A falfestményt, amely egy csúzlizó patkányt ábrázol, a művész még 2007-ben készítette egy Betlehemben létrehozott sorozat részeként, a palesztin területek izraeli megszállása elleni tiltakozásként. Amilyen rejtélyes módon tűnt el évekkel ezelőtt a kép, olyan rejtélyes módon került elő az elmúlt hetekben. A tel-avivi Urban Galleryben állítják, hogy az alkotás eredeti, ezt úgy tűnik, hogy a beton repedéseinek és a képről elkészültekor, Banksy által közzétett fotók egyezése alá is támasztja. A mű jelenlegi tulajdonosa nem kívánta felfedni, kitől vásárolta az alkotást, állítása szerint mindenesetre teljesen jogszerűen zajlott az adásvétel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.