Egy hét kultúra 2022/33.

  • Narancs
  • 2022. augusztus 17.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

SOÁ Vándorkiállításként indítja útjára a tavaly létrehozott nagy sikerű tárlatát a Haus der Geschichte Österreich. A Das Wiener Modell der Radikalisierung. Österreich und die Shoah című kiállítás a rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet, első állomása pedig Budapest lesz. A magyarul A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a soa címen futó tárlat a budapesti Holokauszt Emlékközpontban lesz látható augusztus 23-tól. A kiállítás azt mutatja be, hogyan vált Bécs az Anschluss után az antiszemita politika és a zsidók üldözésének kísérleti terepévé. A neves kurátorok által összeállított anyag végigköveti, hogyan hozta létre 1938-ban Adolf Eichmann Bécsben a Zentralstelle für jüdische Auswanderungot (a Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalát), amely aztán 1941-ben kidolgozta a zsidók szegregálásának és haláltáborokba deportálásának „modelljét”. A tárlat rámutat arra, miként vált rendszerszintű gépezetté az antiszemitizmus, és az egyéni sorsok bemutatásával felvillantja az ellenállás, az egymásért kiállás példáit is.

 

SZIRÉNEK Különleges antik szoboregyüttest szolgáltat vissza a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum Olaszországnak. Az ülő Orfeuszt és két szirént mintázó, életnagyságú, kitűnő állapotban lévő, i. e. 300-ra datált három terrakottafigurát valószínűleg még a hetvenes években csempészték illegálisan Amerikába, és egy nemrég lezajlott tárgyaláson bizonyították be, hogy azok jogszerűen nem is lehetnének a Getty Museum tulajdonában. Az intézmény így kénytelen visszajuttatni a műveket eredeti helyükre. A tervek szerint az alkotásokat szeptemberben szállítják Rómába, ahol először várhatóan a nemrég pont az ilyen tárgyak bemutatására létesített Museo dell’Arte Salvatában lesznek kiállítva.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.