Egy hét kultúra 2022/33.

  • Narancs
  • 2022. augusztus 17.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

SOÁ Vándorkiállításként indítja útjára a tavaly létrehozott nagy sikerű tárlatát a Haus der Geschichte Österreich. A Das Wiener Modell der Radikalisierung. Österreich und die Shoah című kiállítás a rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet, első állomása pedig Budapest lesz. A magyarul A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a soa címen futó tárlat a budapesti Holokauszt Emlékközpontban lesz látható augusztus 23-tól. A kiállítás azt mutatja be, hogyan vált Bécs az Anschluss után az antiszemita politika és a zsidók üldözésének kísérleti terepévé. A neves kurátorok által összeállított anyag végigköveti, hogyan hozta létre 1938-ban Adolf Eichmann Bécsben a Zentralstelle für jüdische Auswanderungot (a Zsidó Kivándorlás Központi Hivatalát), amely aztán 1941-ben kidolgozta a zsidók szegregálásának és haláltáborokba deportálásának „modelljét”. A tárlat rámutat arra, miként vált rendszerszintű gépezetté az antiszemitizmus, és az egyéni sorsok bemutatásával felvillantja az ellenállás, az egymásért kiállás példáit is.

 

SZIRÉNEK Különleges antik szoboregyüttest szolgáltat vissza a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum Olaszországnak. Az ülő Orfeuszt és két szirént mintázó, életnagyságú, kitűnő állapotban lévő, i. e. 300-ra datált három terrakottafigurát valószínűleg még a hetvenes években csempészték illegálisan Amerikába, és egy nemrég lezajlott tárgyaláson bizonyították be, hogy azok jogszerűen nem is lehetnének a Getty Museum tulajdonában. Az intézmény így kénytelen visszajuttatni a műveket eredeti helyükre. A tervek szerint az alkotásokat szeptemberben szállítják Rómába, ahol először várhatóan a nemrég pont az ilyen tárgyak bemutatására létesített Museo dell’Arte Salvatában lesznek kiállítva.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Balaton szemete

  • narancs.hu
Tíz év nem nagy idő; a számítások szerint ennyi idő múlva megtelik a tó déli partjának szeméttelepe. Som községtől délre, Natura 2000 természetvédelmi területen létesített feldolgozóba viszik a Siókom kukásautói.