Egy hét kultúra 2022/40.

  • Narancs
  • 2022. október 5.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

HÁBORÚ Október 14-ig tekinthető meg a budapesti Lengyel Intézet előtt a Nagymező utcában és az intézmény YouTube-csatornáján az Anyu, én nem akarok háborút! 1939–45 Lengyelország / 2022 Ukrajna című hibrid kiállítás. A lengyel–ukrán levéltári projekt során a két ország háborús gyerekrajzait mutatják be, egymás mellé helyezve a II. világháború idejéről származó és a jelenleg éppen támadás alatt lévő Ukrajnában keletkezett képeket. A lengyel gyerekeknek a varsói Újkori Iratok Levéltára által megőrzött rajzai 1946-ban készültek, a német megszállás alatt átélteket örökítették meg. Az ukrajnai képeket pedig a Mom, I see war portál gyűjtötte össze. A gyerekek képei még élesebben mutatják, hogy a fegyveres konfliktusok szörnyűsége térben és időben ugyanolyan, a háború és borzalmai mindig és mindenhol traumaként csapódnak le.

 

MÉDIA A Párizsban élő magyar származású médiaművész, Molnár Vera legújabb műveiből nyílt kiállítás Egerben, a Kepes Intézetben. Az immár 98 éves alkotót az első komputerművészek között tartják számon, ugyanis már 1959-től kísérletezett kombinatorikus alapon generált képekkel, 1968-tól pedig már számítógéppel dolgozott a művein. A mindig megújuló technikával alkotó művész ezúttal a fotogramjait mutatja be. A Leképezések című kiállítás december 31-ig látogatható, és Molnár Vera művei mellett a szintén Franciaországban élő Horváth László dokumentumfilm-rendező, fotóművész képeit vonultatja fel, akinek fotói ikonikus francia épületeket ábrázol­nak szokatlan, újszerű szemszögből. Az együttes kiállításon a két, egyébként harminc éve barátságban lévő alkotó életművét egymás kontextusába illesztve ismerhetik meg az érdeklődők.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.