Egy hét kultúra 2022/45.

  • Narancs
  • 2022. november 9.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

TÉVEDÉS Hetvenöt év után derült ki Piet Mondrian New York City I (1942) című festményéről, hogy mindeddig fejjel lefelé állították ki. Ezt a képnek otthont adó Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen jelentette be. A Mondrian. Evolution című tárlatot előkészítő művészettörténész és kurátor, Susanne Meyer-Büser figyelt fel arra, hogy Mondrian egy másik művén, amelynek a szóban forgó alkotás valószínűleg egy befejezetlen változata, a sűrűsödő, megvastagodó vonalak épp a kép tetején találhatók, nem pedig az alján. A hibát erősíti az is, hogy egy 1944-ben készült fényképen az adott kép fordítva látható a mostani felhelyezéshez képest. Ezután a mű 1945-ben már elforgatva került fel a MoMA falára, majd így is maradt, amikor a kép 1980-ban az észak-rajna-vesztfáliai múzeum kiállítási darabja lett. A hibára ugyan most fény derült, de a festményt továbbra sem fogják megfordítani, ugyanis úgy gondolják, az átforgatás ennyi év után károkat tehetne benne, ráadásul a tévedés már hozzátartozik a mű befogadástörténetéhez is.

 

KÖNYV Brigitte Giraud regénye, a Vivre vite (Gyorsan élni) nyerte el a 2022-es Goncourt-díjat. A legrangosabb francia irodalmi elismerést még 1903-ban alapították, és többek közt olyan szerzőket jutalmaztak vele, mint Marcel Proust és Simone de Beauvoir. A díjjal jelképes, mindössze 10 eurós pénzjutalom jár. Az idei díjazott Brigitte Giraud 1960-ban született az akkor még Franciaországhoz tartozó Algériában. Az egyetemen angol, arab és német nyelvi tanulmányokat végzett írónő eredetileg fordítónak készült, de végül kiadói szerkesztőként és újságíróként kezdett dolgozni. Pályáját és életét férjének 1999-ben bekövetkezett halála határozta meg, ekkor kezdett novellákat írni, és ezt a tragédiát dolgozza fel – immár húsz év távlatából – a most díjat nyert regénye is. A körülbelül 200 oldalas mű kerüli a drámai pátoszt, és sok humorral vegyítve meséli el a férje motorbalesetéig vezető legapróbb, leghétköznapibb események és döntések sorát. Brigitte Giraud-nak eddig tizenegy kötete jelent meg, regények és novellák egyaránt, eddig egy könyve, a Nem ér annyit a szerelem jelent meg magyarul, 2008-ban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.