Egy hét tudomány 2022/45.

  • Narancs
  • 2022. november 9.

Interaktív

Rövid hírek: időszámítás, enzim, bolygó...

VULKÁN A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai 2022. január 15-i kitörése az eddig észlelt legmagasabb kitörési oszlopot hozta létre: a Simon Proud atmoszférakutató által vezetett és a Science-ben publikált kutatás szerint egészen a mezoszféráig hatolt a főleg vízgőzből (kisebb részben hamuból és kén-dioxidból) álló oszlop, amely mindössze 30 perc alatt 57 kilométer magasra emelkedett, azaz óránkénti 114 kilométer volt a feláramlás sebessége. A hamuval kevert vízgőzoszlop közel került a világűr határához: 100 kilométer magasan húzódik a nemzetközi egyezmények szerint a világűr alsó határának tekintett Kármán-vonal. A kutatók egy új módszert alkalmaztak: számos műholdképet vetettek össze, hogy megállapítsák a kitörési oszlop magasságát.

 

IDŐSZÁMÍTÁS Megszaporodnak a szabadban élő állatok és járművek nem kívánt találkozásai, amint véget ért a nyári időszámítás – állítja egy friss, a Current Biologyben publikált anyag, amely szerint 16 százalékkal nőtt a szarvasok és őzek, illetve gépjárművek ütközéséből származó balesetek száma az Egyesült Államokban, amint visszatértek a sztenderd (téli) időszámításhoz. A kutatók azt is megbecsülték, hogy hány életet menthetne meg, ha az országban eltörölnék a visszatérést a normál időszámításra: szerintük átlagosan 33 emberéletet és 37 ezer vad életét lehetne megmenteni, ha kitartanának egész évben a nyári időszámítás mellett. Egy átlagos évben több mint kétmillió ütközés történik négylábú rőtvadak és gépjárművek között – ez az összes amerikai gépjárműbaleset 7 százaléka. Laura Prugh vadbiológus munkatársaival az állat-jármű ütközések adatait vizsgálta – különös tekintettel azokra a hetekre, amelyek megelőzik, illetve követik a nyári időszámításra való tavaszi átállást, majd (ősszel) a télire való visszaállást. Eredményeik szerint a tavaszi óraátállítás nem változtat a vadbalesetek sűrűségén, de az őszi visszaállítás nyomán komolyan megugrik ezek száma. Ekkor ugyanis a szokásos délutáni forgalom jelentős része hirtelen szürkület idejére vagy egyenesen sötétedés utánra kerül, és a romló látási viszonyok megnövelik a balesetek valószínűségét. A vizsgálatok szerint az ország keleti és középső államaiban a legsúlyosabb a helyzet, ott ugyanis az óraátállítás egybeesik a honos fehérfarkú avagy virginiai szarvasok nászidőszakával, ezért e négylábúak is igen mozgékonyak sötétedéskor és az után.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.