Egy hét kultúra 2023/49.

  • Narancs
  • 2023. december 6.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

DISZKOSZVETŐ Olaszország kulturális minisztere elutasította az antik görög és római szobrokat őrző müncheni Glyptothek művészeti múzeum arra vonatkozó kérését, hogy küldjék vissza Németországba a jelenleg a Museo Nazionale ­Romano gyűjteményéhez tartozó Diszkoboloszt, vagyis Mürón diszkoszvetőt ábrázoló szobrának római kori márványmásolatát. Az időszámításunk előtt 450 körül Athénban készült, azóta elveszett bronzszobor 2. századi márványmásolata 1781-ben került elő egy római villa feltárása során. Az alkotást 1938-ban Hitler vásároltatta meg a szobor magántulajdonosától, és csak tíz évvel később került vissza Olaszországba más, a nácik által elrabolt műkincsekkel együtt. A müncheni múzeum most arra hivatkozva követeli ismét magáénak a diszkoszvető szobrát, hogy az annak idején hatalmon lévő olasz intézmények beleegyeztek a szobor átadásába, így 1948-ban szerintük jogellenesen szállították vissza Olaszországba. Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter egy tévéműsorban elfogadhatatlannak nevezte az érvelést, a kérést pedig így kommentálta: „Csak a holttestemen át!”

PRIMA PRIMISSIMA December 1-jén a Müpában adták át az idei Prima Primissima díjakat, tíz kategóriában. Építészet kategóriában Ferencz Marcel, míg képző- és iparművészet kategóriában Lukácsi László üvegszobrászművész; oktatás és köznevelés kategóriában Katz Sándor középiskolai mate­matika–fizika szakos tanár; tudomány kategóriában Kiss L. László fizikus, csillagász; magyar irodalom kategóriában Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő; sport kategóriában Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-­bajnok vízilabdázó, mesteredző; ismeretterjesztés és média kategóriában az M4 Sport televíziós sportcsatorna; népművészet és közművelődés kategóriá­ban Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője; zeneművészet kategóriában Sapszon Ferenc karnagy; színház-, film- és táncművészet kategóriában pedig Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró vehette át az egyenként 15 millió forinttal járó elismerést. Az ugyancsak 15 millió forinttal járó közönségdíjat Hollerung Gábor karmester, karvezető kapta.

ELFELEDETT BOTTICELLI Egy Nápolyhoz közeli családi házban találtak rá Sandro Botticelli itáliai reneszánsz festőművész egyik képére, amelyet több mint 50 évig elveszettnek hittek. A 15. századból származó, nagyjából 100 millió euróra (közel 38 milliárd forint) becsült értékű műalkotás eredetileg a Nápolytól délre fekvő Santa Maria la Carità település egyik templomát díszítette, azonban 1982-ben egy földrengés megrongálta a templomot, a képet egy helyi családra bízták, amely generá­ció­kon át őrizte azt. A festmény azonban már korábban, ötven évvel ezelőtt – egyelőre tisztázatlan körülmények között – kikerült a műkincsek állami nyilvántartásából, a hatóságok pedig szinte teljesen megfeledkeztek róla. Csak nemrég merült fel újra, hogy ideje lenne felkeresni a megbízott őrzőket. A kép meglehetősen rossz állapotban került elő, így alapos restaurálás után állítják majd csak ki, hogy attól kezdve a nagyközönség is megcsodálhassa.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.