Tartalom

MaNcs 35. évf. 49. sz. (2023-12-06)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

A szerk.

A szerk.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A szerk.

A szerk.

Focipálya, lovarda, Dubaj

Viccnek szánják, mégis szomorú, hogy Lázár János hétfői sajtótájékoztatóját immár Dubajinfó néven emlegetik. A miniszter azért csődítette össze a sajtót, mert kiszivárgott, hogy Rákosrendező vasútállomás területén 220–240 méteres felhőkarcolót építhet annak a Mohamed Alabbarnak a cége, aki Dubaj leghíresebb épületét, a 828 méteres Burdzs Kalifát is építtette.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Magánbankok viszik a prímet

Politikai hitelezés magyar módra

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát. A kormányfő bizalmi embereinek érdekeltségébe juttatott, állami forrásokból is táplált bankokhoz köthető ma már a kihelyezett hitelek több mint ötöde, az állami pénzintézetekkel együtt számított részesedésük pedig megközelíti az egyharmados arányt.

Belpol

Interjú

Belpol

„A felháborodás a jó politika üzemanyaga”

Pikó András, Józsefváros polgármestere

Optimista. Bízik abban, hogy a többség egyetért a politikájával. Kockázatot vállalt, hiszen például az autós-gyalogos vitában egyértelműen a gyalogosok mellett lépett fel. Jövőre kiderül, megérte-e a sok vita és egyeztetés, és hogy hatásos-e a Fidesz gettó­propagandája.

Az orosházi Fidesz és a képviselői szólásszabadság korlátozása

Belpol

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.

 

Külpol

Külpol

Mítosz és világrend

Henry Kissinger (1923–2023)  

A diplomácia zsenije, vagy háborús bűnös? Eredeti gondolkodó, vagy közhelyes frázisok ismételgetője? A világpolitika sztárja, vagy a kapcsolati tőke legprofesszionálisabb kiaknázója? A százéves korában elhunyt Henry Kissinger ellentmondásos örökségét még évtizedekig fogják elemezni – pályája mindenesetre összefonódott az amerikai külpolitikai dominancia évtizedeivel.

Könyv

KÖNYVELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Összefonódik az újrakezdéssel”

Áfra János költő, műkritikus, szerkesztő

Negyedik önálló kötete, az Omlás egyszerre összegzés, rendszerezés és visszatekintés. Erről a különös helyzetről, a vizualitás fontosságáról és a mesterséges intelligenciáról is beszélgettünk.

 

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Semmi különös

Harag Anita: Valakire mindig gondolni kell

Zavarba ejtően önértelmező Harag Anita második novelláskötetének első írása.

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Kívülről továbbra is vonzó”

Lutz Kleveman történész

Nemrég jelent meg az idei év egyik legmeglepőbb kortárs történelmi könyve, amelyben a német szerző Lemberg különösen véres múltján keresztül ír a kelet-európai antiszemitizmusról, az ukrán nacionalizmusról, és persze a jelenleg is zajló háborúról.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Tanuljatok meg úszni!

Erich Kästner: Ebek harmincadja

1933. május 10-én este maga Kästner is kisétált a berlini Opernplatzra, hogy tanúja legyen két évvel korábban kiadott sikerkönyve, a Fabian. Egy moralista regénye eltüzelésének.

Könyvmelléklet

Könyv

Soha nem süt be a nap

Mihail Hodorkovszkij – Martin Sixsmith: Az Oroszország-feladvány

A kilencvenes években meggazdagodott és óriási befolyásra szert tett orosz milliárdosok („tájkunok”) közül tán Mihail Hodorkovszkij a legismertebb.

KöNYVMELLÉKLET

Könyv

A drámaíró regénye

Kárpáti Péter: Térkép a túlvilágról

Az elsősorban drámaíróként ismert szerző 1996-ban jelentette meg első prózakötetét, a Díszelőadást, amelyet harminc év után a most megjelent címadó kisregény másodikként követ.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Zeneszobatitkok

Bősze Ádám: Nagy zenészek, nagy szerelmek

A Bartók rádió korábbi műsorvezetőjének első kötete nem árul zsákbamacskát, már a színes külcsín és a rajzos illusztrációk is vérbő Nyáry Krisztián-kodást sejtetnek, vagyis azt, hogy semmiképp nem száraz, ám nem is igazán alapos, életrajzközpontú zenetörténeti adalékokat kap kézhez az olvasó a szerelemről.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Túl sok szín?

Támogatás és támadás: Női civil szervezetek az illiberális demokráciában

Az elmúlt tizenhárom év bővelkedett a „köz­ellenségekben”, ezek egyike a „senki által nem választott” civil társadalom volt.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

A szerencse fiai

Finy Petra: Almás pite – Mesék családi ünnepekről és együttlétekről  

„A mi családi formánk a szeretet. Azzal pedig a legrosszabb helyzetből is ki lehet evickélni” – mondja Anya a Virág család ünnepeit bemutató történetek egyikében.

KÖNYVMELLÉKLET - kritika

Könyv

Ugyanaz, mégis jobb

Alex T. Smith: A. Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve  

Grumpusz Alpár, vagyis A. Grumpusz egy hatalmas, zsémbes szörnyeteg, egy igazi morgusz.

Zene

Interjú

Zene

„Tisztán művészeti feladatot látok el”

Rajna Martin karmester

Huszonnyolc évesen a Magyar Állami Operaház első karmestere, de már három éve a Győri Filharmonikus Zenekart is vezeti. Az operai feladatokról, a rendezésről, a fejlődés és a műveltség szükségességéről és Wagnerről is beszélgettünk vele.

Interjú + Kritika

Zene

Világrekord

The Sherlocks

Általában káoszba fulladnak azok a zenekari interjúk, amelyeken az összes zenekari tag részt vesz.

Kritika

Kiállítás

Kritika

A múlt titkai

Brückner János: Magyar emberek tevékenységei

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Színház

Kritika

Nyomasztó naplemente

Krum

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

Tévésorozat

Kritika

Új tetkó a szív alatt

Bupkis

Joe Pesci 1999-ben, nem sokkal a Halálos fegyver negyedik része után jelentette be visszavonulását.

Könyv

Kritika

Ének az előcsarnokból

Quentin Tarantino: Cinema Speculation

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Én vagyok az apád

Az I. világháború francia hadseregbe sorozott afrikai, elsősorban szenegáli katonáit azért küldték fehér elöljáróik az első vonalba.

Visszhang: színház

Visszhang

Textúra 2023

A remekművek az idén ismét megelevenedtek a köréjük rendezett kortárs szövegek által, ám most, ahogy az már az izgalmas nyitányból is kiderült, a tánc is fontos eleme volt a műsornak.

Visszhang: koncert

Visszhang

The Manhattan Transfer

Az ötvenéves vokálkvartett búcsúturnéjának utolsó európai koncertjét Budapesten adta, meg is könnyezték a szűnni nem akaró vastapsot az első ráadás előtt.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

The Buccaneers

Egy világban, amely (reményei szerint legalábbis) folyamatosan előrehalad, nem tűnik akkora számnak egy letűnt kort a jelenünkre vetítve látványos tanulságokra bukkanni. De nem unjuk meg.

Visszhang: film

Visszhang

Marvelek

Minden idők leg­sikeresebb franchise-a a 2019-es Bosszúállók: Végjáték után csak szenved.

Interaktív
Színház
Film

tévésmaci

Film

Szamár a lejtőn

Amikor Sztupa és Troché előretörtek a hóban, pörgött kezükben a gyalásó, mint rotor.

Tudomány

Nekrológ

Tudomány

Félelem nélkül

Vajda Mihály halálára

A nyolcvanas évek sivatagi világában kezdtünk el barátainkkal együtt dolgozni Vajdával egy fordításon. Fontos volt, mert egymáshoz támaszkodva vártuk, hogy csak lesz valami más. Vajda mindig azt mondta, hogy ez volt talán a legszabadabb életkorszaka. Nyelvtanítás, olykor meg besétáltunk Heidegger barlangjába. Neki is, nekünk is az újratájékozódás korszaka volt és lévén állástalanok mindahányan, volt időnk tájékozódni.

Madárinfluenza tizedeli a nálunk átvonuló darvakat

Tudomány

Merészebbé vált

A daru Németországban megtanulta, hogy a földből ki lehet szedni a krumplit, Lengyelországban a gabonatáblában is költ, nem fél az embertől, Svédországban tíz év alatt megtízszereződött az állománya. Nálunk az derült ki róla, hogy nagyon érzékeny a madárinfluenza-vírus H5N1 törzsére. Tömegesen pusztul, de a faj ezt is túléli.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Pest-Buda mozi / Görögség háza

Budapest születésének 100. évfordulóját épp akkor ünnepelték, amikor a Kádár-korszak nyugati hitelekből finanszírozott jóléti intézkedései csúcsra jártak.