Egy hét tudomány 2024/6.

  • Narancs
  • 2024. február 7.

Interaktív

Rövid hírek: ember, macska, robot...

GONOSZ Azok a mesterséges intelligencia- (AI) rendszerek, amelyeknek egyszer megtanították, hogyan legyenek titokban rosszindulatúak, később már ellenálltak a legmodernebb, a tisztességtelen viselkedésről való leszoktatást célzó biztonsági módszereknek – derült ki egy új, a Live Science által ismertetett vizsgálat nyomán. A mesterséges intelligencia kutatói azt találták, hogy a széles körben használt biztonsági technikák sem tudták eltávolítani a rosszindulatú viselkedést a nagy nyelvi modellekből (LLM) – és az egyik ilyen eljárás visszafelé sült el: megtanította az AI-t felismerni azon figyelmeztető jeleket, amelyek alapján a javítóprogram belefogna a tisztításba, és így jobban el tudták rejteni a helytelen viselkedést a kutatók elől. Evan Hubinger, az Anthropic nevű AI cég mesterséges intelligencia biztonsággal foglalkozó kutatási szakembere által vezetett csoport a generatív mesterséges intelligenciarendszerekhez, például a ChatGPT-hez hasonló LLM-eket programozott rosszindulatú viselkedés megjelenítésére. Ezt követően három, a kívánatos viselkedést jutalmazó biztonsági tanulási módszert alkalmaztak, hogy megpróbálják „megtisztítani” a mesterséges intelligenciaalapú modelleket. Ezen erőfeszítések ellenére az LLM-ek következetesen rosszindulatú viselkedést mutattak, függetlenül a modell méretétől vagy a képzési technikától.

ANYAG Kevesebb lehet a sötét anyag a Tejútrendszer magjában: erre a következtetésre jutottak az MIT fizikusai, akik megvizsgálták a Tejútrendszer csillagainak sebességeloszlását, és azt találták, hogy a galaktikus korong széle felé sokkal lassabban mozognak, mint azt a galaktikus központhoz közelebbi csillagok sebessége alapján várnánk. Ez egy meglepő lehetőséget vet fel: a Tejútrendszer magja talán kisebb tömegű és kevesebb sötét anyagot tartalmaz, mint gondoltuk. Az új eredmények a Gaia űrtávcső és az APOGEE program adatain alapulnak. A Gaia űrtávcső a Tejútrendszer több mint egymilliárd csillagának pontos helyzetét, távolságát és sebességét méri, az APOGEE pedig egy földfelszíni égboltfelmérő program. A kutatók a galaxis több mint 33 ezer csillagának Gaia-adatait elemezték, és meghatározták azok kerületi sebességét, vagyis azt, hogy milyen gyorsan haladnak a galaktikus korongban, figyelembe véve a csillag távolságát a galaxis központjától.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?