Egy hét tudomány 2022/28.

  • Narancs
  • 2022. július 13.

Interaktív

Rövid hírek: húsevő, robot, áramlat...

MERKÚR Valószínűleg a bolygóközi porból származik a Merkúr, a Naprendszer legbelső bolygójának felületén található vízjég zöme – modellszámítások nyomán erre a következtetésre jutottak a Groningeni Egyetem munkatársai. Szimulációk segítségével azt vizsgálták, hogy milyen sebességgel és mennyi jeges anyag (üstökös, kisbolygó, illetve víz- vagy vízjégtartalmú bolygóközi porszemcse) ütközik a Merkúr bolygóba. Ami a becsapódó víztartalmú anyagból megmaradhat, az a pólusvidékek állandóan napfénymentes sötét zugaiban, krátereiben halmozódik fel, vagy­is az egyébként rendkívül forró bolygó „hideg csapdáiban”. A modellszámítások eredménye szerint az üstökösök és víztartalmú kisbolygók közel azonos mennyiségű vizet szállítanak a Merkúrra: évenként kb. 1 tonnát. Ezzel szemben a bolygóközi por egy nagyságrenddel nagyobb, mintegy 16 tonna víz külső forrása minden évben a Merkúron. Ilyen becsapódási gyakorisággal 1 milliárd év alatt összegyűlhetett annyi víz kifagyva a felszínen, mint ami a földfelszíni radarmérésekkel és a Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) űrszonda megfigyeléseivel kimutatható volt. A kutatók nem zárják ki, hogy a Merkúron levő víz más forrásokból is származhat, de számításaik eredményei jól egyeznek a megfigyelésekkel.

 

ASZÁLY 1200 éve nem tapasztalt aszály sújtja az Ibériai-félszigetet: a Nature Geoscience című szakfolyóiratban olvasható tanulmány szerint mindez az azori magasnyomás erősödésével áll kapcsolatban. A nyugat-európai időjárást és csapadékviszonyokat alapvetően befolyásolja az Azori-szigetek térségében uralkodó magas légnyomású légköri rendszer, amelynek nagysága és erőssége is meghatározó lehet a környék klímája szempontjából. A kutatók jelenkori mérések, paleoklimatológiai adatok és modellszámítások alapján elemezték az elmúlt 1200 év klímájának alakulását az észak-atlanti régióban, és arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedéssel együtt nőtt az azori magasnyomás kiterjedése. A paleoklimatológiai adatokat egy portugál barlangban található cseppköveken végzett izotópelemzések nyomán kapták meg. Ha nagy az azori magasnyomás kiterjedése, akkor a téli félévben a mediterrán térségben kevesebb, Nagy-Britanniában viszont több csapadék hullik, ilyenkor ugyanis északabbra húzódik a magasnyomás, ami mintegy gátat szab a csapadékot szállító nyugatias szeleknek. Mindez azért is fontos, mert a mediterrán térségében az éves csapadék nagy része hagyományosan a téli időszakban hullik. A vizsgálatok szerint az ipari forradalom óta egyre gyakoribbak ezek az időjárási helyzetek: míg az 1850-es évek előtt minden tizedik tél volt ilyen, addig ma már minden negyedik telet az erős azori magasnyomás uralja. Az anticiklon kiterjedésének növekedése drámai hatást gyakorol Spanyolország és Portugália időjárására: itt a téli csapadék évi 5–10 milliméterrel csökkent az elmúlt évtizedekben, s az évszázad végére további 10–20 százalékkal csökkenhet a téli csapadékmennyiség.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Tanácsi sztárparádé

Lassan három éve, hogy Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatóját miniszteri biztossá nevezték ki azzal a feladattal, hogy „koordinálja a magyar könnyűzene, valamint a kortárs magyar popkultúra megújítását és társadalmasítását”. Első hallásra csak egy újabb kulturális elmebaj körvonalazódott, de miután Demeter olyan tervezettel állt elő, amelyben a klubok és a próbahelyek fejlesztésétől a fellépési lehetőségek bővítésén át a tehetségkutatók és a turnék támogatásáig sok minden szerepelt, a hazai könnyűzenészek jó része üdvözölte a miniszteri biztos belépőjét. Különösen annak fényében, hogy Demeter belengette azt a 25 milliárd forintos állami támogatást is, amelyet szerinte öt év alatt lehet majd elkölteni a különféle programpontokra.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.