Tartalom

MaNcs 34. évf. 28. sz. (2022-07-14)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mindent, ami rossz

Mi lehet az a „kiemelt kormányzati érdek”, ami miatt rapid módon ki kellett csinálni a katát mint adózási formát? Mert hogy erre hivatkozott az adózás közismert szaktekintélye, Semjén Zsolt, aki hétfőn benyújtotta a kis­adózó vállalkozók tételes adójáról szóló új törvényt. Amit lapzártánk napján, kedden már meg is szavaztak. Ennyit annak az Európai Bizottságnak tett ígéretről, hogy a kormány széles körben egyeztetni fog a jogszabályok tervezetéről.

A szerk.

A szerk.

A mindentudás sikolya

Kedden este hatkor, lapzártánk végső szakaszában az az utolsó hír, hogy a rendőrség „arra kéri” a Margit híd tüntetőit, hogy engedjék át a villamost. A tüntetők – maroknyian – azt mondják, hogy nem.

Publicisztika

Kirill Haratyjan

Publicisztika

Tudósítás a másik oldalról

Orosz viszonyulások a háborúhoz

Az Ukrajna elleni háború oroszországi visszhangját hallva azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy talán „nem is minden olyan egyértelmű” a túloldalon. Ott van például az orosz katona, aki életét kockáztatva kimenti sebesült bajtársát a tüzérségi támadás elől. Csakhogy ez a harcos valójában betolakodó, megszálló, agresszor, igazságtalan háborúban harcol. És a sebesült, akit vonszol, az is agresszor. Mindketten öltek – katonákat is, talán civileket is a megtámadott országban. Akkor tehát, mivel megszálló hadseregben szolgálnak, minden, amit „katonai kötelességük” teljesítése közben tesznek, elítélendő? Az is, amit a másikért tesznek? Mondhatjuk-e erre is, hogy „nem minden olyan egyértelmű”?

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Nie pozwalam!

Lassan megszokjuk, hogy Orbán Viktor (illetve miniszterei) az Európai Tanácsban Magyarország képviseletében büszkén vétót jelentenek be. („A magyar mentalitásnak fontos alkotóeleme a dac.”)

Belpol

Interjú

Belpol

„A résztvevők kikerülnek a saját buborékjukból”

Bördős Éva, a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány igazgatója a közösségi gyűlésekről

Véletlenszerűen, ám demográfiai mutatók alapján kiválasztott idegenek ülnek le egymással beszélgetni, majd több alkalom után – szakértők segítségével – konkrét javaslatokat tesznek le a helyi önkormányzat asztalára. Ez a közösségi gyűlés, a közügyek intézésének új útja. A szabályairól és itthoni alkalmazásáról a módszer hazai szakértőjét kérdeztük.

Aszály az Alföldön

Belpol

A virágpor is megsült

Az aszály kettészakítja Magyarországot. A Dunától nyugatra jó lehet a termés, a Dél-Alföldön sok helyen cső sem lesz a kukoricán, és ott terjed az összeesküvés-elmélet, miszerint az agrárkamara generátorai a jéggel együtt elpárologtatják az esőfelhőket. A növénynemesítők afrikai eredetű fajok hibridjein dolgoznak.

Szeptemberben folytatódhat a pedagógusok tiltakozása

Belpol

Összedőlt katedrális

Tömeges felmondások, polgári engedetlenség, a szülők segítségével láthatóvá váló sztrájk – ilyen megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok a tanévkezdésre. Az oktatási terület új gazdája, Pintér Sándor rendet ígér, de problémákkal szembesülhet, ha nem enged a tanárok követeléseinek.

Vádlottként is a kormánynak dolgozik a gyulai sürgő-mozgó ember

Belpol

Cégemet míg nem vezetem

A minap első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték, és egy évre eltiltották a gazdasági társaságok vezetésétől Csizmadia Imrét, a békési térség hírhedt vállalkozóját. De mit keres az agilis, többszörös ügyvezető és vezérigazgató abban a tőkealap-kezelőben, amely cirka 150 milliárd forint állami pénzt fordíthat külföldi földvásárlásokra?

Külpol

Boris Johnson tündöklése és bukása

Külpol

A parti vége

Orcátlanul magabiztos volt – vagy legalábbis ezt sugározta. Ravaszsága és gátlástalansága segítette hatalomra, kéjjel hazudott bármit bármiről. Maradáspárti politikusból lett a „kemény Brexit” hopmestere, s ekként mérhetetlen károkat okozott az Egyesült Királyságnak és Európának is. A keljfeljancsit végül az a politikai osztály taszította le, amelynek ő maga volt a fenegyereke.

Színház

Végveszélyben a független színházak

Színház

Éheztetve

Több száz csésze kávé, összegyűjtött polgári forintok és a főváros expressz gyorssegélyének hála túlél, sőt évadot hirdet a Margit körút közhasznú magánszínháza, az Átrium. De az egész független szcéna bajban van: a tao kivezetése után a színházművészet állami támogatása egyre kuszább, kiszámíthatatlanabb és kevesebb.

Interjú

Színház

„Kit hagynak állva”

Telihay Péter rendező

Legutóbbi rendezése a Mindennapi tenyerünket című ősbemutató volt a Komáromi Jókai Színházban. Az utóbbi években főképp határon túli színházakban rendező művésszel e távolodás okairól, a hazai színházi helyzetről és legújabb munkáiról is beszélgettünk.

Interaktív

Mi történt a FUGA-val?

Interaktív

Ami volt, és ami marad

„Kedves Vendégeink! A FUGA 2022. július 1-jétől nyári szünet miatt zárva” – olvasható a Budapesti Építészeti Központ honlapjára kattintva. Ebben még nem is lenne semmi különös. De ugyanitt arról is olvashatunk, hogy „a ház első korszaka több mint 3500 program után lezárult”. Annak jártunk utána, hogy mi vezetett idáig.

Képzőművészet

Nekrológ

Képzőművészet

A langyos víztől a tanításig

Méhes László festő, grafikus (1944–2022)

Méhesnek, mielőtt 1979-ben emigrált volna Magyarországról, két, abban az időben (is) élesen elváló társadalmi csoport elismerését sikerült kivívnia. A szakma képviselői – nemcsak a magyar művészek, művészettörténészek, hanem a nyugati műkritikusok is – nagyra értékelték azt a saját utat, amelyet a magyarországi neoavantgárd és az ún. Iparterv-nemzedék egyik képviselőjeként bejárt, a műgyűjtők és a közönség pedig kedvelte a hetvenes évek második felétől kezdve készülő, lepleken átsejlő aktlenyomatait.

Kritika

Színház

Kritika

Poénból

Tartuffe a Városmajorban

A darab nyomokban Molière-t tartalmaz, olvassuk a figyelmeztetést a színlapon. És valóban: Rusznyák Gábor csak kiindulásnak használta a drámát. Új szöveg született, amely a Vas István-, Parti Nagy Lajos-, Petri György-fordításokat nem felhasználja, inkább csak felidézi.

Kiállítás

Kritika

Út az asztalig

Katalógus katalógus. A lajstromtól a designtárgyig

Aki katalógust vásárol, nagy valószínűséggel egy igényes kivitelű, vaskos (és borsos árú) könyvet kap, a legtöbb nagyszabású kiállítás mellé ugyanis elkészül a reprezentatív album is. Azon viszont kevesen gondolkodnak el, hogy 40-60-100 évvel ezelőtt hogyan festhetett egy-egy ilyen típusú kiadvány.

Rádió

Kritika

A Garázs túl messze van

Nagy Feró a Petőfin

Könnyen hihetnénk, hogy Nagy Feró be-, illetve visszatérése a Petőfi rádióba a könnyűzene társadalmasítása jegyében történt, de nem.

Könyv

Kritika

Szükséges és lehetetlen

Wisława Szymborska: A növények hallgatása – Válogatott versek

Vannak, akik szeretik a költészetet. De szeretik a húslevest is cérnametélttel, és még sok minden mást is, például kutyát simogatni. De hogy mi is az a költészet, arról, habár sok ködös válasz született már, a vers írójának – a Vannak, akik szeretik a költészetet című versé, amelyből az idézett gondolatok is származnak – fogalma sincs.

Könyv

Kritika

Nagy bottal

Cserna-Szabó András: Zerkó, Attila törpéje

A szerző történelmi témájú regényeiben a társadalmi piramis csúcsán és legalján lévőket hozza közelebb egymáshoz, történetei gyakran a bálványok ledöntéséről szólnak. Persze ez a ledöntés inkább nógatás, hogy ugyan legyenek már szívesek leszállni a talapzatról.

Koncert

Kritika

Záróra után

Pet Shop Boys

Egy-egy zenekar vagy énekes megítélésébe könnyen belejátszhatnak a gyerekkori élmények, akár pozitív, akár negatív irányban. Nekem a Pet Shop Boyshoz fűződik életem első lemeze (Actually, 1987) és koncertje (Budapest Sportcsarnok, 1991), így még olyankor is megengedőbb voltam velük, amikor a józan ész nem ezt diktálta volna (például a Go West című Village People-feldolgozás vagy a latinos Bilingual album megítélésénél).

Film

Kritika

Az utolsó romantikus

Cooper Raiff: Felnőttem, csacsacsa

Könyv- és filmélményeink alapján az első szerelemnek mindenképpen valamiféle egyedi és káprázatos tapasztalatnak kell lennie: emeljen az égig vagy döngöljön a földbe, a lényeg, hogy egész életünkben emlékezzünk rá, és minden későbbi csókunkkor ott lebegjen az emlékezetünkben. Ehhez képest a fiatal Andrew első szerelme egy közel kétszer olyan idős rendezvényszervező volt, aki barátja bár-micvójáért felelt.

Visszhang

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Gyilkos a házban

A letűnt rendező (Martin Short) és az egykor híres sorozatsztár (Steve Martin) egy gyilkosság nyomába erednek, s fiatal szomszédjuk (Selena Gomez) is csatlakozik hozzájuk.

Visszhang: film

Visszhang

Rimini

A hatvanas éveihez közeledvén már kissé testesedő Richie Bravo harmadosztályú táncdalénekes a rózsaszín zakós, cowboycsizmás fajtából.

Visszhang: lemez

Visszhang

Ella at the Hollywood Bowl

The Irving Berlin Songbook

Ella Fitzgerald 1960-as és 1962-es felvételeinek teljesen vagy részben új, első kiadásai után megint újdonságra vethetnek szemet a gyűjtők.

Visszhang: lemez

Visszhang

Viagra Boys: Cave World

Amikor a számomra addig ismeretlen zenekar 2019-ben vademberek módjára megszállta a Bánkitó Fesztivál cirkuszi sátrának színpadát, legalább negyedórán keresztül elhitették velem, hogy ők a legjobbak a világon.

Visszhang: koncert

Visszhang

Thievery Corporation

Még csak három év telt el azóta, hogy Rob Garza és Eric Hilton Washington DC-ből származó, elektronikus zenét játszó duója legutóbb Budapesten járt, de az­óta sok minden történt velük.

Visszhang: könyv

Visszhang

Szlavicsek Judit: Hullámsír

Kardos Júlia élete és múltja legalább annyira rejtélyes, mint a gyilkossági ügy, amelynek felgöngyölítésébe kényszerpihenőre küldött rendőrként vág bele.

Zene
Film

tévésmaci

Film

A fecske és Nils

Amikor Sztupa és Troché kivizsgálták Lúdas Matyi disszidálási ügyét, már a korai szakaszban komoly eredményeket értek el.

Lokál

Nekrológ

Lokál

A szelídítetlen motoros

Sonny Barger (1938–2022)

A Hells Angels vezetőjét és ikonikus arcát 83 éves korában vitte el a rák. 1957 óta állt a motorosklub élén, amely hol drogügyletekben és prostitúcióban érdekelt bűnbandaként, hol az országutakon száguldozó férfiak testvéri szövetségeként jelent meg a nyilvánosság előtt. A bőrdzsekis, kemény motoros imázs kútfője 13 évet ült börtönben, könyveket írt, filmekben tűnt fel.

Lélek

Emberéletekbe kerülhet a nagyvárosi közöny?

Lélek

Segítség, segítség!

A közelmúlt sokkoló hírei okán újra felmerült a nagyvárosi éle­tet megmérgező szolidaritásválság rémképe. Ám a leg­újabb szociálpszichológiai kutatások szerint sokkal segítőkészebbek lehetünk, mint korábban voltunk.

Gasztro