Egy hét tudomány 2022/3.

  • Narancs
  • 2022. január 19.

Interaktív

 Rövid hírek: béka, ló, saurus...

KITÖRÉS Az új évezred egyik legnagyobb vulkánkitörése zajlott le a Csendes-óceánon: egy a Tongához tartozó szigetvilágban található, részben tenger alatti tűzhányó január 15-én produkált egy úgynevezett pliniusi típusú kitörést, amelynek során töméntelen vulkáni anyag került a légkörbe, és jórészt elpusztult a Hunga Tonga–Hunga Ha’apa vulkanikus eredetű sziget. A robbanás kiváltó oka az lehetett, hogy a jó ideje működésben lévő (ezt megelőzően is több robbanásos kitörést produkáló) tűzhányó víz alatti kalderájába nagy mennyiségű gázdús magma nyomult fel a mélyből, ami az óceán vizével érintkezve freatomagmás robbanást okozott. A kitörés során igen sok törmelék került a felső légkörbe is: a kitörési felhő 30 kilométer magasra emelkedett, a teteje a műholdfelvételek tanúsága szerint több száz kilométeres szélességben terült szét a sztratoszférában. A hamufelhő részleges összeomlása nyomán piroklaszt torlóárak jöttek létre, amelyek nagy távolságot tudnak megtenni az óceán felszínén haladva. A kidobódott vulkáni anyag mennyisége alapján a vulkáni explozivitási index (VEI) szerint 5-ös erősségű lehetett a kitörés (közben 400 ezer tonna kén-dioxid került a légkörbe). A robbanás hangját ezer kilométerre is hallani lehetett, a lökéshullám legalább kétszer körbefutotta a Földet, az általa okozott légnyomás-ingadozást Budapesten is érzékelték a műszerek. A kitörés vulkanikus cunamit okozott, ami nem csupán a közeli Tonga-szigetcsoporton, de távolabb is károkozó nagyságú volt – például Peru partvidékén egy teherautóban utazó két nő halálát okozta a partra kicsapó, 2 méter magas vulkanikus szökőár, Tongán eddig egy brit állampolgár holttestét találták meg, de a szigetvilág nagy részével még nem állt helyre az összeköttetés.

 

BÉKA Egy eddig ismeretlen trópusi békafajt találtak Panamában, amely szinte örökké felhőbe vesző erdőségekben él: a kutatók (akik felfedezésüket a ZooKeys folyóiratban publikálták) az esőbékák közé tartozó kétéltűt Greta Thunbergről, a fiatal svéd klímaaktivistáról nevezték el. A Pristimantis nemzetségbe tartozó esőbékák az újvilági fauna fontos képviselői, összesen 574 faj tartozik ide, amelyek jórészt az Andokban, Kolumbia, Ecuador és Peru hegyvidéki részén élnek – színük és felépítésük tekintetében rendkívüli változatosságot mutatnak. A most felfedezett, Panama középső és keleti részén honos P. gretathunbergae egyike azon számos, jórészt mostanában felfedezett esőbékafajnak, amelyek a déli rokonaiktól kissé távolabb, de szintén nagy változatosságban élnek a Panama-földszoroson.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.