Egy hét kultúra 2022/3.

  • Narancs
  • 2022. január 19.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

LÁTVÁNY Rendhagyó színtéren nyílik kiállítás Victor Vasarely műveiből Londonban. A Selfridges áruházban január 13. és március 27. között Universe címen az op-art nagymesterének 55 olyan alkotását mutatják be, amelyek az elmúlt 50 évben nem kerültek a brit közönség elé. Az esemény apropója a pécsi születésű művész halálának 25. évfordulója, a kiállítás megrendezése pedig a helyszínt adó áruház, a Paco Rabanne divatmárka és a Fondation Vasarely együttműködésének köszönhető. A tárlat ötlete egyébként a Paco Rabanne kreatív igazgatójának fejéből pattant ki, Julien Dossena ugyanis Vasarely több geometriai mintáját is használta 2022-es tavaszi–nyári kollekciójukban. A kiállítás részeként persze megvásárolhatóak a Vasarely ihlette darabok, sőt egyes eredeti Vasarely-alkotások is, a bevétellel pedig a Fondation Vasarely Aix-en-Provence-i múzeumában lévő művek helyreállítását és az intézmény fenntartását támogatják.

 

FÉNY René Magritte L’Empire des lumières című festménye eddig is rendkívül keresett alkotásnak számított, most azonban rekord­áron, akár 45 millió fontért (azaz közel 19 milliárd forintért) is elkelhet a Sotheby’s márciusi árverésén. A belga szürrealista festőművész a kék ég alatt elterülő utcaképről és ennek középen álló lámpáról 27 változatot készített, 17 olajfestményt és 10 gouache technikával készült képet. Az 1940-es és 60-as évek között készült sorozat egy-egy darabját különböző gyűjtemények őrzik: ilyen a velencei Peggy Guggenheim Collection, a New York-i Museum of Modern Arts, a houstoni Menil Collection és a brüsszeli Les Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique. A festmények popkulturális jelentősége sem elhanyagolható, ugyanis ihletői voltak Az ördögűző (1973) egy jelenetének, amelyet aztán a film ikonikus plakátjain is kiemeltek. A most árverésre kerülő Magritte-kép egy 1961-ben készült verzió, amely jelenleg a Gillion Crowet Collection tulajdona. A magángyűjteményben lévő képet a közönség 2009-től 2020-ig a brüsszeli Musée Magritte-ben láthatta, az intézmény egy kölcsönszerződésnek köszönhetően állíthatta ki.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!