Egy hét tudomány 2023/34.

  • Narancs
  • 2023. augusztus 23.

Interaktív

Rövid hírek: zuhanás, üstökös, tűz...

ZUHANÁS Műszaki problémák miatt meghiúsulhatott a legújabb orosz Hold-misszió: az orosz űrvállalat, a Roszkozmosz tájékoztatása szerint augusztus 20-án a Luna–25 űrszonda nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megsemmisült. Már az előző nap délutánján sejteni lehetett, hogy valami komoly probléma van – akkor ugyanis a Roszkozmosz tájékoztatása szerint „rendellenes helyzet” alakult ki az űrszondánál, miközben a leszállás előtti pályára állásra készült. Az űrszonda elvesztésének okait egy erre a célra létrehozott tárcaközi különbizottság fogja kivizsgálni. A projekt része volt annak a nagyhatalmi versenynek, amely a Hold déli pólusának felfedezésére irányult, és egyben az új orosz holdkutatási program első küldetése is volt – az előző, Luna–24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították. A Luna–25 űrszondát augusztus 11-én lőtték fel egy Szojuz–2 Fregat hordozórakéta segítségével az űrbe, hogy később a Hold déli sarkvidékén landoljon, és ott műszereivel vizsgálja a regolitot, az exoszférát és az égitest más jellemzőit.

HIDEG Rekordmagasságban, 5299 méteren azonosították Svájc felett az új 0 Celsius-fokos határfelületet, ahol a hőmérséklet eléri a fagypontot – jelentette a MeteoSchweitz, a szövetségi meteorológiai szolgálat. Az augusztus 21-re virradó éjszaka a Svájc északnyugati részén lévő Payerne meteorológiai állomás rádiószondás érzékelője ebben a magasságban mérte a 0 Celsius-fokos izotermát, vagyis a fagypont feletti és alatti légréteget elválasztó, azonos hőmérsékletű légréteget. A mérések kezdete, azaz 1954 óta ez a legmagasabban fekvő 0 fokos határfelület. A korábbi csúcsot tavaly július 25-én 5184 méteren, tehát 115 méterrel alacsonyabban mérték. A magassággal együtt többnyire csökken a hőmérséklet, ám az aktuális évszak és az időjárás is befolyásolja, hol húzódik meg a 0 Celsius-fokos határ. A mostani rekordhoz hozzájárult az Európa nagy részét, így Svájcot is érintő, a hőkupola-jelenség által kiváltott extrém kánikula. A MeteoSchweitz adatai szerint az alpesi országban is mind gyakrabban tapasztalnak hőhullámokat, és azok egyre hosszabb ideig tartanak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.