Egy hét tudomány 2023/48.

  • Narancs
  • 2023. november 29.

Interaktív

Rövid hírek: rokon, fül, viszketés...

JÉGHEGY Az antarktiszi vizeken túlra sodródhat a Föld egyik ­legnagyobb jéghegye, amely még három évtizede feneklett meg a Weddell-tenger aljzatában – állítják a British Antarctic Survey The Guardian által idézett glaciológusai. Az A23a néven ismert jéghegy még 1986-ban szakadt le az antarktiszi Filchner–Ronne jégselfről, magával rántva a rajta felépült Druzsnaja–1 szovjet kutatóbázist (amelyért a következő évben mentőexpedíció is indult). A tenger­fenekéhez tapadt, és a sok éven át a Weddell-tengerben maradt jégtömb végül 2020 körül lendült mozgásba: a közelmúltban készült műholdfelvételek azt mutatják, hogy a csaknem ezermilliárd tonnát nyomó jéghegy most gyorsan sodródik az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett az erős szél és a tengeráramlatok segítségével. A jéghegy körülbelül háromszor akkora területű, mint New York városa, és több mint kétszer akkora, mint Nagy-London, kiterjedése körülbelül 3900 négyzetkilométer. Ahogy lendületet nyer, a hatalmas jéghegy valószínűleg az antarktiszi cirkumpoláris áramlatba sodródik, amely a Déli-óceán felé vezeti egy olyan útvonalon, ahol számos más jéghegy is megtalálható a nyílt vizeken. Egyelőre a kutatók számára sem világos, hogy most gyorsult fel a mozgása, ahogy az sem, mi történik vele, esetleg újra megfeneklik-e, ha a természetvédelmi szempontból is fontos Déli-Georgia szigetének közelébe érkezik.

SUGÁR A valaha volt második legnagyobb energiájú kozmikus sugarat észlelték asztrofizikusok – a Science-ben publikált cikk szerint ehhez az egyesült államokbéli Utah államban található Telescope Array kísérlet szolgáltatott adatokat. Eddig az 1991-ben zajlott High Resolution Fly’s Eye kísérlet során észlelték a legnagyobb energiájú kozmikus sugarat: a később Oh-My-God (Úristen!) részecske névre keresztelt kozmikus sugár energiája akkor sokkolta az asztrofizikusokat. A mi galaxisunkban semmi sem képes ilyet előállítani, a ­részecske több energiával rendelkezett, mint amennyi elméletileg lehetséges volna a más galaxisokból a Földre érkező kozmikus sugarak számára. A University of Utah és a Tokiói Egyetem által vezetett Telescope Array azóta több mint 30 ultra nagy energiájú, rejtélyes eredetű kozmikus sugarat figyelt meg, bár egyik sem közelítette meg az Oh-My-God energiaszintjét. Végül a Telescope Array kísérlet során 2021. május 27-én sikerült észlelni a második legnagyobb extrém energiájú kozmikus sugarat. Ennek az egyetlen szubatomi részecskének a 2,4×1020 elektronvolt (eV) energiája megegyezik azzal, mintha derékmagasságból egy téglát ejtenének a lábujjunkra. A Telescope Array 507 felszíni érzékelő állomásból áll, amelyek négyzetrácsban vannak elrendezve – ez 700 négyzetkilométert fed le a Utah állambeli Delta mellett. A most publikált esemény 23 detektort indított be a Telescope Array északnyugati részén, összesen 48 négyzetkilométeren szóródva. 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.