Egy hét tudomány 2024/12.

  • Narancs
  • 2024. március 20.

Interaktív

Rövid hírek: vulkán, szonda, pi...

VULKÁN Március 16-án este ismét feltört a magma az izlandi Reykjanes-félszigeten, a Svartsengi vulkáni zónában: a kitörés azúttal is pontosan ott kezdődött, ahol február 8-án. Kezdetben 100 méter magasra csapott fel egy lávaszökőkút, majd a magma nyomása következtében északi és déli irányba gyorsan repedt fel a földfelszín, és az eredetileg 3,5 kilométer hosszú hasadékból gyorsan terjedt szét a láva, közben két lávanyelv alakult ki. A közeli Kék Lagúna turistaközpontban mintegy 700-an tartózkodtak, akiket fél órán belül gyorsan elszállítottak, a közeli Grindavík települést is újra kiürítették. A vulkánkitörés másik veszélyét a levegőbe került kénes vulkáni gázok okozzák, ami miatt vulkáni szmog alakulhat ki akár az izlandi főváros, Reykjavík felett is. Eddig az itteni vulkánkitörések időtartama egy-másfél nap volt, a mostani az eddigiekhez képest intenzívebben kezdődött és kitartóbbnak tűnik. A kitörés ereje az elmúlt napokban némileg csökkent, de egyelőre nem látszik az, hogy ez a működés is gyorsan befejeződne. Ráadásul aligha ez lesz az utolsó kitörés: egyelőre minden jel arra mutat, hogy folyamatosan érkezik a földköpenyből a magmautánpótlás.

MŰANYAG A műanyag szennyezés behatolhat a szervezetünkbe, és veszélyeztetheti szívünket és az érrendszer egészségét – állítja egy friss kutatás, amely szerint azok az emberek, akiknek az artériái falában mikroműanyag rakódott le, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot vagy agyvérzést, mint azok, akiknél nem fedezhetők fel apró műanyag részecskék az érfalban. A plasztiktöredékek, amelyek a tudtunkon kívül étellel, vízzel és levegővel is bekerülhetnek az emberi szervezetbe, immár összefüggésbe hozhatók olyan állapotokkal, mint a gyulladásos bélbetegség (IBD), a Parkinson-kór és a demencia – de a The New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatás immár a szív- és érrendszeri egészséggel is összekapcsolja e jelenséget. A tanulmány elkészítéséhez a tudósok 304, műtéten átesett ember artériás lerakódásait (plakkjait) elemezték, és a vizsgált emberek 60 százalékánál polietilént, míg 12 százalékánál polivinil-kloridot (PVC) találtak a mintákban. Amikor a résztvevőket közel 3 évvel később megvizsgálták, azok, akiknek plakkjaiban mikroműanyagot találtak, 4,5-szer nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot, agyvérzést, illetve meg is haltak valamilyen érrendszeri katasztrófa következtében.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?