Tévé

Kebelbeli

Mokka

Interaktív

Réges-régen, a békebeli jó világban, úgy mesélik, maga volt a vérforraló erotika, ha egy női váll vagy boka közszemlére tétetett. Azóta persze jócskán megemelkedett a villantási ingerküszöb, így annál meglepőbbnek tűnhet, hogy a Tv2 rendszerint nem másra alapozza reggeli műsorának publicitását, mint – a dekoltázsra.

A hetente legalább egyszer okvetlenül kijátszott eljárás forgatókönyve egyszerű, és a jelek szerint nem tűr változtatást: a műsorvezető páros női tagja látványosan mély dekoltázzsal jelenik meg a stúdióban, kollégája és/vagy valamelyik csatornaközeli sztárvendége az egekig magasztalja ezt a vizuális élményt, amely azután megfutja egynapos körútját a netes és nyomtatott bulvársajtóban. Múlt csütörtökön, születésnapján éppen Demcsák Zsuzsa volt a soros e mutatvány elővezetésében, míg a lereagálás és kihangosítás zajos munkáját a kebelbeli Kasza Tibi végezte, hogy azután a Bors megállapíthassa: „emlékezetes látvánnyal ajándékozta meg a férfi nézőket” Demcsák Zsuzsa, valamint „alaposan befűtött a nézőknek a Tv2 szerda [helyesen: csütörtök] reggel”.

Az ómódian szexista jelleg, a nemi egyenlőtlenség nyilvánvaló­sága persze szembeötlő, hiszen amíg Demcsák vagy Tatár Csilla kötelességszerűen teljesíti az önmutogatás kora reggeli attrakcióját, addig Vujity Tvrtko még a sapkájától sem kényszerül megválni, s Kárász Róbert is rendre csupáncsak egyvalamit villant adásról adásra: az önelégült férfikorlátoltságot. Kárász mély egodekoltázsához képest a csütörtöki férfiszolgálatos, Pachmann Péter maga a szolid szakmaiság: reggelre különösen lemélyült, rádióbemondói hangjával, a motiváltság és felkészültség illúziójának fenntartásával, fegyelmével. Ráadásul még csak nem is hadar, ami Demcsákról korántsem mondható el: az egykori kormányszóvivő-jelölt ugyanis olykor az érthetetlenségig felgyorsítja bemutató és beszélgetésindító mondatait. Ennek különösebb jelentősége persze nincs, elvégre az interjúcskák, melyeknek időtartama a témák fontosságával fordított arányban apad, hol a felszínes nagyotmondásra, hol a közszolgálati ledarálásra vannak eltervezve. A fregoliként bármilyen témára beülő „biztonságpolitikai szakértő” egy szuszra értelmezi nekünk a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi főosztályán életbe lépő új rendszabályokat meg az Iszlám Államhoz köthető szörnyűségeket. A legkisebb kétely nélkül, ahogyan aztán másnap a stúdióban vendégelt „klinikai szakpszichológus” is rögvest késznek mutatkozik arra, hogy a távolból, pusztán sajtóhírek alapján felállítsa a nyugdíjakkal meglépő debreceni postás személyiségképletét. Mindezt persze csak röviden és tömören, merthogy hosszabb és megszakítás nélküli kifejtésre csakis akkor nyílik lehetőség, ha bulvársztár – vagy kormánypárti politikus az interjúalany. Borkai Zsolt győri polgármester, aki a kultúrát és a fesztiválokat rendre külön halmazokként említi, például még némi műsorvezetői támogatást is kap ahhoz, hogy városának szabadtéri koncertjeit hosszan méltathassa. De természetesen a két lelkes pécsi, Vujity Tvrtko és Hoppál államtitkár pénteki összeborulása is felhőtlennek bizonyul, s hozzá majdnem oly terjedelmesnek és informatívnak, mint az a stúdióbeszélgetés, amely feltárja a szenzációt: Viktor és Cinthya egybekelt! – illetve mégsem.

Tv2, augusztus 21. és 22.

Figyelmébe ajánljuk