Rádió

Kicsit elment

Foci az éterben

Interaktív

A magyar foci régebben csak rossz volt, az utóbbi években viszont szürreális lett, de így legalább a sport és a kabaré közötti pozíciója alkalmas lehet rá, hogy új híveket szerezzen neki, főleg a fiatalabb generációk soraiból. Három különböző rádiócsatorna focival kapcsolatos műsorát hallgattuk végig a múlt héten, és mindhárom kifejezetten tanulságosnak bizonyult.

A Lánchíd Rádió hétfő esti sportmagazinja, a Taccsvonal szlogenje szerint „karnyújtásnyira van a sportvilágtól” és a „bennfentesek helye”. Fejér Balázs műsorvezető (és szerkesztőtársai) talán annyira bennfentesnek érezték a hallgatót, hogy Dárdai Pál újonnan kinevezett szövetségi kapitány bemutatkozó sajtótájékoztatójához kommentárt sem fűztek. Mintha Dárdai egyedül ült volna egy bádogasztal mögött, azzal a céllal, hogy huszonöt percben meggyőzze a hallgatóit, lesz még magyar feltámadás. Az edző zavarából és ismétlődő mentegetőző futamaiból („én nem akartam ekkorát lépni, de el kellett vállalnom, hogy segítek a fiúknak, hiszen magyar vagyok, még akkor is, ha nem itt élek” stb.) valamiféle öngyilkos lelkesedés áradt. De hogy ezt szimpatikusan (és többé-kevésbé épkézláb mondatokban) tudta megfogalmazni, rögtön jobb fényben tüntette fel annál, mint amit elődje valaha is magára tudott vonni. Ugyan élesebben is fel lehetett volna tárni az igazságot annál, mint hogy „a nemzetközi trend kicsit elment, a magyar bajnokság kicsit belassult”, de az olyan aranyköpésekért hálával tartozunk neki, miszerint „a mezőny a magyar bajnokságban kicsit hosszú, kicsit széles, több idő marad a pályán a döntésre”.

Azt, hogy „kicsit hosszú, kicsit széles”, a hétvégi közvetítés nagyon szépen illusztrálta a Kossuthon, bár más minőségben, mint amit a Lánchíd szótlan műsorkészítőitől hallottunk, hiszen a Sportvilág csapata az egyik utolsó profi rádiós team az országban. Tapasztaltak, magabiztosak, felkészültek – és végtelenül ironikusak. A cinikusságtól is egy hajszálnyira járnak néha, de még a legkeserűbb mondataikból is ki lehet hallani, hogy ők azért szeretik (szeretnék) ezt a sportot, és szívesen csinálják, amit csinálnak. A vasárnapi műsorvezető késő délutántól kora estig a sportriporterek között kivételesen elegáns beszédű Gulyás László volt, ő konferálta fel többször is sokat látott kollégáját, Novotny Zoltánt, aki az MTK–Nyíregyháza-meccset nézte. Novotny a meccs végén megjegyzi: „Nem fog a bíró sokat hosszabbítani, nem állt sűrűn a játék, illetve nem kellett gyakran megszakítani, csak a játékosok álldogáltak néha.”

Nem véletlen, hogy egy másik körben abszolút és abszurd poénforrás lett a hazai foci. A Tilos Rádió sportmagazinja, az Alma a pályától például – annak ellenére, hogy élsporttal nem foglalkozik – három focispoénnal indított vasárnap. Először is a Bëlga Foci vb 2026 című száma volt a felvezető zene, majd arról fantáziált a műsorvezető Golyós, hogy a visszavont katari vb helyére vajon pályázik-e a magyar kormány. Végül a kisvárdai sta­dion ügyén – az NB 3-ba bukott csapat otthonát kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű projektnek nyilvánította a minisztérium – élcelődtek el keserédesen a stúdióban lévő rádiósok és vendégeik, a kerekes székes kosarasok. Ez volt a kiindulópontja az egészen másról szóló műsornak, és ez magáért beszél. Úgy tűnik, ha fociról van szó, a többségnek még az új stadionok árnyékában is működik a humorérzéke.

Taccsvonal, Lánchíd Rádió, szeptember 29.; Sportvilág, MR-1 Kossuth rádió, október 5.; Alma a pályától, Tilos Rádió, október 5.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!