Tévé

Lesz egy szigetem

Spektrum Home

Interaktív

„Változtasd meg élted!” – ezt a mély értelmű üzenetet nemcsak Rilke Archaikus Apolló-torzója sugallja az emberfia számára, de éppen így minden valamirevaló életmódcsatorna is.

E nemben a hazai kábelkínálat legjobbjának immár tartósan a Spektrum Home tekinthető, döntően importált műsorainak köszönhetően. Amatőr, sőt félprofi lakberendezőket, szenvedelmes kertészeket és lakásfelújítókat, valamint őstermelő biofarmereket nevel a nézőkből ez a csatorna, vagy legalábbis felkelti bennünk a tán soha be nem teljesülő, de még így is nemesítő hatású vágyat: némi stílust és tudatosságot vinni a létezésünkbe.

Akár úgy is, hogy csupán átkukucskálunk a hanyatló Nyugat, s ott is kiváltképp a boldog kevesek életébe, hiszen a Spektrum Home legerősebb vonulata éppen ezzel a lehetőséggel csábít. Vásároljunk szigetet! – hangzik az egyik műsorcím, s ha ennek hallatán nem nyílik ki rögvest a bicska a zsebünkben, akkor jó eséllyel a rabjává is válunk a formátumnak, s még inkább a hosszas megfontolás után megvett, vagy éppen finnyásan visszautasított szigetek látványának. Álomház – itt meg két kanadai zsúrfiú, bizonyos Scott ikrek segítenek felújítandó házakat beszerezni és csodálatossá kipofozni azon szánalomra érdemes csórikáim számára, akik mindössze 2-3 millió dollárt tudnak rászánni egy ilyen befektetésre.

Persze azért a Spektrum Home-on sincs mindenütt kolbászból a kerítés, pontosabban néha talán éppen abból van, s ezért is szorul aztán sürgős reparálásra. A született ezermestereknek meg a szögbeveréssel is hadilábon álló nézőknek egyaránt hasznosak az e témát taglaló, praktikus ismeretekre és alázatra nevelő műsorok. Sőt, a Segítség, tönkretettem a házam! és társai még arra is folytatólagos bizonyságul szolgálnak, hogy a tulajdonosi kétbalkezes kontárság meg a kivitelezői linkség örök világjelenség. A csatorna legtanulságosabb műsora azonban alighanem a Gazdag ház, szegény ház, ahol is különböző hátterű angolszász családok átmenetileg lakást cserélnek, és e mérsékelten eredeti ötlet nyomán a lehető legkülönbözőbb otthonok válnak megismerhetővé: távol a magyar kereskedelmi televíziózás szabványosított, IKEA-alapú fiktív és valóságos lakótereinek csíramentes fantáziátlanságától.

A csatorna profilja mindazonáltal mostanában épp’ változni látszik, méghozzá korántsem a letisztultság irányába. Az új műsorrendben például helyet kapott D. Tóth Kriszta autós interjúsorozata, az eredetileg netes Elviszlek magammal, s miközben a jó régről ismerős beszélgetések egy részét máig kedvvel nézhetjük újra, a formátum mégiscsak zavaróan kilóg az átalakítós-megszépítős-vásárlós műsorok közül. De azért megközelítőleg sem annyira zavaróan, mint az életmódcsatorna működésének igazi abszurdja: a szombat esti film. Biztos kézzel, a már az összes adót körbependliző klasszikus darabok közül választanak az illetékesek, a múlt hétvégére éppenséggel az ezerszer látott Louis de Funès-vígjátékot, a Szárnyát vagy combját? kiszemelve. Remekmű, az már igaz, de hát ilyesmiért nem érdemes a Spektrum Home-ra átkapcsolni. Lenne még mit barkácsolni ezen az elképzelésen.

Figyelmébe ajánljuk