Olvasói levelek 2023/48.

  • Narancs
  • 2023. november 29.

Interaktív

Észrevétel Szigeti B. Péter: Engesztelhetetlenek c. cikkéhez

Magyar Narancs, 2023. november 2.

Tisztelt Szerkesztőség!

A Szigeti B. Péter által írt cikkhez szeretnék pár mondatot hozzáfűzni, illetve vele egy kicsit vitatkozni.

Mottó: nincs nagyobb felhajtóereje a gyűlöletnek az irigységnél.

Hasonlata jó volt, de egy kicsit sántított. Ugyanis Magyarország létező ország, és létezik már idestova 1000 éve. Palesztina pedig soha nem létezett, kivéve, amikor ez a terület brit mandátum volt. Ebből következően palesztinok sem voltak. Ők arabok, muszlim vallásúak. Palesztinok elnevezést pedig az oroszok találták ki 1947-ben, miután az ENSZ-ben a Szovjet­unió is megszavazta Izrael Államot. Gondolták az oroszok, hogy majd Izrael is az ő befolyási övezetük lesz, de nem így lett, ezért  aztán bosszúból kitaláltak egy új nevet, és harsogták a szegény palesztinok elnyomását. Amúgy egyébként az arab világ nagy részében el is nyomják őket, de leginkább a saját vezetőik. Izrael és a nyugati világ elleni „harc” irigységből fakad. Kell bűnbak, hiszen azok a diktatúrák, amik pénzelik a terroristákat, otthon nem kívánnak az embereknek jólétet teremteni, viszont az uralkodó osztály igencsak szeret gazdagnak lenni.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az arabok és a zsidók rokonok, mindkettő sémi nép, bizony még a nyelvük is sokban hasonlít egymáshoz. Arról nem beszélve, hogy több mint ezer éven át éltek együtt, együtt mentek Spanyolországba is, együtt űzték ki onnan őket, és együtt vonultak vissza Észak-Afrikába.

És most elérkeztem oda, amiért írtam Önöknek.

Október 7-én éjjel érkeztem meg Marokkóba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?