Első fokon pert nyert a Forbes: újra leírhatják a Hell tulajdonosainak nevét

  • narancs.hu
  • 2024. március 25.

Interaktív

A pert a lap 2020-as milliárdoslistája váltotta ki.

Egy érvényben lévő ideiglenes intézkedés miatt a Forbes kiadója az elmúlt 4 évben el volt tiltva attól, hogy megemlítse a Hell Energy tulajdonosainak, a Barabás család tagjainak nevét.

Ez ügyben nemrég döntött a Fővárosi Törvényszék, és a pert első fokon a Forbes kiadója nyerte, így a továbbiakban ismét nevén lehet nevezni a Hell tulajdonosait.

A két tulajdonos, Barabás Ernő és Barabás Zsolt 2019 decemberében indított személyiségi jogok megsértése miatt polgári peres eljárást a lap kiadója ellen. Addig, amíg megszületett az első fokú ítélet, ideiglenes intézkedés volt hatályban, amely lényegében egyfajta cenzúrát eredményezett: 2020 óta bírósági döntés hiányában az újság egyetlen cikkben és listáján sem tüntethette fel Barabásék nevét, valamint semmilyen személyes adatot nem is kezelhetett róluk.

A pert a lap 2020-as milliárdoslistája váltotta ki, az 50 leggazdagabb magyar rangsorát tartalmazó lapszámot jogvita miatt vissza kellett hívni, és a testvérpár nevét az online felületről is el kellett tüntetni. Mindezt úgy, hogy a tulajdonviszonyról szóló adatok nyilvánosak és egyértelműek voltak, bárki számára elérhetőek az Igazságügyi Minisztérium honlapján, vagy például a cégcsoport Wikipedia-oldalán.

Bár "a Borsod büszkeségét már több mint 50 országban forgalmazzák, volt már a reklámarcuk Bruce Willis, megjelentek a Forma–1 körül, a cukoriparból induló Barabás-család viszont ennek ellenére is annyira elzárkózik a nyilvánosságtól, hogy Magyar Narancs róluk szóló 2020-as cikkének egy részét bírósági úton tiltatták le megjelenés előtt. "

A Hell Energy Magyarország Kft. tulajdonosa a Hell Group Holding Kft. A holdingcéget három másik vagyonkezelőn keresztül tulajdonolják a családtagok:

  • a Hell BE Kft.-n keresztül 49 százalékos tulajdonos Barabás Ernő,
  • szintén 49 százaléka van testvérének, Barabás Zsoltnak, a Hell BZS Kft.-n keresztül,
  • a maradék 2 százalékon pedig a Hell Equity Kft. osztozik, aminek végső tulajdonosai szintén a Hell BE és a Hell BZS, azaz a Barabás testvérpár.

A lap megemlíti, hogy a Hell az elmúlt másfél évtizedben számos pályázatot nyert, a csoport a legutóbbi, 2022-es konszolidált beszámolójában azt írta, hogy csak 2022-ben 6,7 milliárd forintot kapott, 2008 és 2022 között pedig összesen 22 milliárd forintot húzott be nyertes pályázatokból. Az üzleti magazin tavaly 71,9 milliárd forintra becsülte a cégcsoport értékét.

FRISSÍTÉS

A cikk megjelenése után tartalmát néhány pontban módosítottuk. A címben és az első bekezdésben pontosítottuk, hogy első fokú döntés született a bíróságon. A cikk leadjét megváltoztattuk úgy, hogy a pert a Forbes 2020-as, milliárdosokat tartalmazó listája váltotta ki. A harmadik bekezdésben jeleztük, hogy az említett lapszámot jogvita miatt kellett visszahívni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk