Tévé

Sablonok nélkül

Civil kaszinó

Interaktív

"Egy keresztényszociális gondolat kiénekelte a baloldaliság sajtját a szájukból"

- értékeli az európai balliberálisok jelenkori helyzetét a HírTV Civil kaszinójában Zárug Péter Farkas mint olyan állandó stúdióvendég, aki hangsúlyozottan a szakmai szempontokat képviseli a vasárnap esti műsorban. Ez a szakma a politológusi lehet, bár ez azért nem teljesen bizonyos, aminthogy persze a címben szereplő "civil" jelzőre sem érdemes mérget vennünk, hát még a főcím-animáció e fogadkozásaira: "a hét legégetőbb témái" "sablonok nélkül". Hisz a műsor nem mással, mint Guy Verhofstadttal indul, aki - uramfia! - nem átallta Berlusconihoz hasonlítani a magyar miniszterelnököt, ami ma már a jelek szerint nem számít megtisztelő bóknak a jobboldali véleménymegmunkálók szemében. Ilyen felütés után a közhelyek derűsen végigbucskázhatnak az EU és az uniós választások témáján: hallunk a bankokat és multikat képviselő Európáról, "a magyar álbaloldal közismerten szoros" brüsszeli kapcsolatairól, de Pesty László dokumentumfilmes még az euroszkepticizmus szó jelentésváltozásain is áttekint, méghozzá a nyelvelmélet fölemlegetésével. A téma karcolgatásával végezve Zichy László pszichológus a műsorvezető (Erdős Miklós) megelégedésére és asztaltársainak szakmaiságát homályba borítván ide konkludál: "a következő négy évben sem a magyar nemzet érdekeit fogja képviselni az MSZP".

Innen aztán nem kell egy tapodtat se mozdulniuk, ez bizony már a következő sablonmentes téma: megújulhat-e a baloldal? Ez mostanában roppant mód érdekli a jobboldali médiát, szurkolnak is erősen, s pártatlan eszmefuttatásaik nagyjából olyan őszinték és relevánsak, mint amikor Avar János és Bolgár György arról a mérsékelt jobboldalról vizionál, amelyre ők is jó szívvel szavaznának. "Meddig kell egy rákos daganatot vágni?" - halljuk a gusztusos hasonlatot a szép orgánumú Erdőstől, Pesty pedig az utódpártiság teljes felszámolásának utópiáját festi elénk. 1989 előtti párttagoknak, vezetőknek, külügyéreknek ne legyen ott helyük - mármint a megújuló baloldalon, mert a megújulásra nem szoruló jobboldal, ugye, más tészta. Jön még aztán két kupica Szanyi kapitányozás, három evőkanálnyi gyurcsányozás, verbálisan megsimogatják az ezért aligha hálás Schiffer buksiját, s elérkezik a megnyugtató feloldás: "eddig is háború volt, ezután is háború lesz". S ha már háború, hát Zichy felhozza a 2006-os szemkilövéseket: "erről mért nem beszélünk???"

Ám ha a műsor a kiismerhetőség mélyen kivájt medrében halad is, a vakmondatok áradatában fel-feltűnik egy-egy figyelemre méltó mozzanat: a kánonból való kibeszélés, az egyéni vélemény megfogalmazásának halovány kísérletei. Pesty például a köztársasági elnök auschwitzi beszédének fedezékéből egyenesen ellentmond némely jobboldali orgánumoknak és publicistáknak. A gesztus átjön a képernyőn, a konkrét vélemény és hogy kikkel is száll voltaképpen vitába, az sajna nem, de azért a próbálkozást értékelni kell: ez is szép. Mert ami ezenkívül e záró témában, azaz a megszállási emlékmű tárgyában elhangzik, az nemigen értékelhető: zavaros mondatok, átgondolatlan érvek (nemcsak zsidók kerültek koncentrációs táborba, hanem papok is - no meg kommunisták és melegek még inkább, tehetnénk hozzá), és a műsorvezető egészen minimális történelmi ismeretei. Ellenben hallunk Erdőstől pár sornyi Radnótit: "...és csecsszopók, akikben megnő az értelem..." Nos, ebben még reménykedhetünk.

HírTV, május 4.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.