Snoblesse Oblige 2022/37.

  • Narancs
  • 2022. szeptember 14.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló 

„Ki érti meg ma énekem, ki érti meg? / S ki tudja, mert én nem tudom, hogy mit jelent?”

(Babits Mihály: Theosophikus énekek – Indus)

szeptember 16., péntek, 16.30  Ízek, illatok, klezmer… – a Daniel Klezmer Band estje

„Szól a kakas már… de mikor lesz az már?” A klezmeregyüttes segítségével átélhetünk egy autentikus sábátköszöntést zsidó dalokkal, közös énekléssel, valamint a finom falatoknak és boroknak köszönhetően beletanulhat a „kóserságba” a hét végéig tartó Kerekdomb Fesztivál közönsége. Előzetes regisztráció: kincseshegyalja [at] gmail [dot] com (Gasztro Porta, Tállya)

 

szeptember 16., péntek, 19.00  Vad Fruttik – koncert

A zenekar és a frontember Likó Marcell karrierje a Summer Kitchen nevű Nirvana-feldolgozásokat játszó zenekarban kezdődött Várpalotán, aztán a 2000-es évek második felében Budapesten váltak sztárzenekarrá. Rockos elektronikus hangzásuk és szókimondó, egyszerű szövegeik tökéletesek a nyárbúcsúztatáshoz. Vendégük a Platon Karataev lesz, akik az idei, Partért kiáltó című albumukról játszanak. (Budapest Park, Bp. XI., Soroksári út 60.)

 

szeptember 16., péntek, 19.00  Emberek

A Compagnie Massala produkciója a marokkói gnawa törzs vallásából és a kapcsolódó zenei világból táplálkozó előadás. Fouad Boussouf koreográfus a rituális, egészen transzba hajló törzsi táncot a nagyvárosok hiphopzenéjével és az urban dance-szel ötvözte. A 20.00-kor kezdődő előadás előtt A marokkói zene törzsi, vallási és politikai története címmel Saïd Tichiti, az afro-arab zenét játszó Chalaban zenekar alapítója és frontembere tart előadást. (Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szeptember 16., péntek, 19.30  A tolonc

Kertész Mihály 1914-ben készült filmje az ártatlanul lopással vádolt és bánatában öngyilkosságra készülő cselédlányról az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton szabadtéri szekciójában. A címszerepben Jászai Marival, akinek nem sok filmje maradt fenn. A népszínmű adaptációt Erdély festői tájain, vidéki népviseletbe öltözött statiszták közreműködésével forgatták, a Janovics Jenő alapította Proja filmgyárban. Pacsay Attila komponált zenét hozzá, amelyet a szabadtéri vetítésen a Győri Filharmonikus Zenekar játszik, élőben. (Szent István-bazilika előtti tér, Bp. V.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!