Snoblesse Oblige 2022/37.

  • Narancs
  • 2022. szeptember 14.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló 

„Ki érti meg ma énekem, ki érti meg? / S ki tudja, mert én nem tudom, hogy mit jelent?”

(Babits Mihály: Theosophikus énekek – Indus)

szeptember 16., péntek, 16.30  Ízek, illatok, klezmer… – a Daniel Klezmer Band estje

„Szól a kakas már… de mikor lesz az már?” A klezmeregyüttes segítségével átélhetünk egy autentikus sábátköszöntést zsidó dalokkal, közös énekléssel, valamint a finom falatoknak és boroknak köszönhetően beletanulhat a „kóserságba” a hét végéig tartó Kerekdomb Fesztivál közönsége. Előzetes regisztráció: kincseshegyalja [at] gmail [dot] com (Gasztro Porta, Tállya)

 

szeptember 16., péntek, 19.00  Vad Fruttik – koncert

A zenekar és a frontember Likó Marcell karrierje a Summer Kitchen nevű Nirvana-feldolgozásokat játszó zenekarban kezdődött Várpalotán, aztán a 2000-es évek második felében Budapesten váltak sztárzenekarrá. Rockos elektronikus hangzásuk és szókimondó, egyszerű szövegeik tökéletesek a nyárbúcsúztatáshoz. Vendégük a Platon Karataev lesz, akik az idei, Partért kiáltó című albumukról játszanak. (Budapest Park, Bp. XI., Soroksári út 60.)

 

szeptember 16., péntek, 19.00  Emberek

A Compagnie Massala produkciója a marokkói gnawa törzs vallásából és a kapcsolódó zenei világból táplálkozó előadás. Fouad Boussouf koreográfus a rituális, egészen transzba hajló törzsi táncot a nagyvárosok hiphopzenéjével és az urban dance-szel ötvözte. A 20.00-kor kezdődő előadás előtt A marokkói zene törzsi, vallási és politikai története címmel Saïd Tichiti, az afro-arab zenét játszó Chalaban zenekar alapítója és frontembere tart előadást. (Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szeptember 16., péntek, 19.30  A tolonc

Kertész Mihály 1914-ben készült filmje az ártatlanul lopással vádolt és bánatában öngyilkosságra készülő cselédlányról az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton szabadtéri szekciójában. A címszerepben Jászai Marival, akinek nem sok filmje maradt fenn. A népszínmű adaptációt Erdély festői tájain, vidéki népviseletbe öltözött statiszták közreműködésével forgatták, a Janovics Jenő alapította Proja filmgyárban. Pacsay Attila komponált zenét hozzá, amelyet a szabadtéri vetítésen a Győri Filharmonikus Zenekar játszik, élőben. (Szent István-bazilika előtti tér, Bp. V.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk