Snoblesse Oblige 2022/40.

  • Narancs
  • 2022. október 5.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

„lassan meghal az, / aki soha nem megy útra, / aki nem olvas, / aki nem hallgat zenét, / aki nem tudja megtalálni a maga bocsánatát”

(Pablo Neruda: Himnusz az élethez; Somlyó György fordítása)

október 7., péntek, 18.00  Toubab – filmvetítés

A szenegáli származású, de Németországban született Babtou a börtönből való szabadulását ünneplő buli következményeként újra a zárkába kerül, és a kitoloncolás réme fenyegeti. Legjobb barátja, Dennis a házastárs szerepét is eljátssza, hogy ezt megakadályozza. Florian Dietrich 2020-ban készült első mozifilmje a Szemrevaló, azaz a német nyelvű filmek mustrájának műsorán. Bővebb infó: goethe.de (Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

október 7., péntek, 18.00  A védőbeszéd

Egy filozófus gondolatai életről, halálról, tisztességről, istenről, demokráciáról majdnem két és fél ezer év távlatából. Platón klasszikus műve, Szókratész védőbeszéde Makranczi Zalán tolmácsolásában, Czeizel Balázs rendezésében. A monodráma megtekintése ingyenes, de regisztráció szükséges a fszek0305 [at] fszek [dot] hu e-mail-címen.

(FSZEK Békásmegyeri Könyvtár, Bp. III., Füst Milán u. 26.)

 

október 7., péntek, 18.00  Muzsikás Fesztivál

A Muzsikás együttes első fesztiválja Kása Béla kiállításmegnyitójával és Muzsikás kerekasztal-beszélgetéssel indul. 19.00-tól Petrás Mária zenekara, 20.00-tól a Huun Huur Tu nagykoncertezik, 22.00-tól pedig a Poros táncházban lehet döngölni a képzeletbeli csűrt virradatig. A nagykoncert kivételével minden program ingyenes, másnap pedig a fesztivál utolsó napja lesz, nem kevesebb mulatsággal. (Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

október 7., péntek, 22.00  Gólya x MMN 2.0: F F F – parti

Ezek a hieroglifák a hely és az MMN zenei magazin közös bulijának második részét takarják, ahol a jungle és breakcore legenda, a holland F.F.F. vendégeskedik, de itt lesz Poppyseed a dub & leftfield szelektor, valamint Saint Leidal the 2nd, aki brékekkel és diszkókompozíciókkal szórakoztat, meg a hazai Csinovnyik, aki hírhedt és réveteg diszkós. Az ilyen buliknak mindenesetre igen sajátos nyelvezetük és közönségük van, de rá lehet kapni az ízére. (Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

október 8., szombat, 11.30  Hangover Reading Club #12

Online olvasókör Rowena Harris brit képzőművész vezetésével a Megtartó rendszerek. Eseménysorozat a gondoskodás és a megküzdés erővonalairól című rendezvénysorozat programján. A kapcsolódásról és a sorozatról bővebben a www.trafo.hu oldalon. (Trafó Galéria, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

október 8., szombat, 16.00  Toldi – premier előtti vetítés

Jankovics Marcell és Csákovics Lajos animációs filmje a Kecskemétfilm gyártásában Arany János hőskölteményéből lovagi világgal, magyar pusztával, 14. századi pesti utcákkal, ahogy kell. Valamint persze egy hőssel, aki mindennel és mindenkivel szembeszállva küzd az igazságáért. A zeneszerző Selmeczi György, a mesélő Széles Tamás. A film október 20-án kerül a magyar mozikba. (Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk