Snoblesse Oblige 2022/49.

  • Narancs
  • 2022. december 7.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

„Ebben az országban most tisztesség-fogyta van, gyűlölség, gyávaság, pimasz kéz-kezet mos, segg segget nyal, és vérengzeni kezd a nyúl, és élőhúsra kap rá a pocok is. Vadak vagyunk megint, s vadásznának reánk. Ne legyen így.”

(Petri György: Hogy jövök ahhoz, hogy idejöjjek)

december 9. péntek, 19.00  Holtverseny

Színház egy érem történetéről, azaz úszás egy részben Totth Benedek írásából, Szabó Máté rendezésében. Dragomán György szerint: „Trainspotting az uszodában. Úgy vág szájba, hogy beleszédülsz.” A színpadon Katona Péter Dániel e. h.; 16 éven felülieknek. (Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

december 9. péntek, 19.30 Nézz le!

Gergőnek teljesült egy régi vágya: felveszik újságírónak az apja lapjához. Igen ám, de az apa nem akarja, hogy a fia egy propaganda­lapnál dolgozzon. Nóri és Kristóf új lakásba költözik, de elrontja a kedvüket, hogy jön a gyerek is. Ilyen meg hasonló kitalált történetek egy nem létező országból. Nagy Éva, Öskü Bálint és Pósfay István alakítja a fiktív karaktereket, Nyulassy Attila rendezésében. (Jurányi Ház, 123-as labor, Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

 

december 9. péntek, 22.00 Totem Tribe X Mumush

„Tiszteld a természetet. Tiszteld a társaidat. Találd meg a belső mumusod. És engedd szabadjára” – hirdette meg a Mumush csapata először tavaly nyáron a fenntarthatósági elektro-techno fesztiválját. A zöld szemléletű démonok ceremóniamesterei most a beltérbe hívogatják a táncolni vágyókat. Mankind, Nova gravity, KVRK és Quidbop nyomja a pult mögött reggelig. (Dürer Kert, előtér, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

december 10. szombat, 11.00 Mézga Aladár különös kalandjai

Ternovszky Béla fél évszázados alkotómunkáját ünnepli az Uránia mostantól két napig, négy vetítéssel és egy könyvbemutatóval. A műsoron a rendező különösen népszerű, Nepp József forgatókönyveire készült animációs filmjeinek digitálisan felújított változatai láthatók. Elsőként a kamaszodó kölyökzseniről szóló sorozat epizódjaiból egy válogatás, aztán 16.00-tól a zseniális Macskafogó. Másnap Doktor Bubó- és Gusztáv-filmek, és a kettő között Varga Zoltán új, Macska-egér játékok című portrékötetének bemutatója, ahol Buglya Zsófia beszélget Ternovszky Bélával és a szerzővel. (Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

december 10. szombat, 19.00 Taboulleh

A három barát, Lémance, Báne és Tálien az átmulatott éjszaka másnapjára találkozót beszél meg a tó mellé, a kukához. Van, aki nem jön el. A várakozás közben döbbenetes vélt vagy valós igazságok kezdenek felsejleni. Egy biztos: valami történt előző nap este a pörköltfesztiválon. A Prospero Színkör előadását Czeller Péter írta és rendezte. (Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, Székesfehérvár, Fürdősor 3.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk