Snoblesse Oblige 2022/50-51-52.

  • Narancs
  • 2022. december 14.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

„A népünnepély most kezdődik el…”

(Legát Tibor)

december 16., péntek, 19.00 Hitler ABBA-t énekel

Egy elhagyatott kastélyban találkozik Adolf Hitler, Angela Merkel és Anni-Frid Lyngstad, az ABBA barnahajú énekesnője, és két német nő, akik a fajelmélet szakértői. O. Horváth Sári drámája ezeket az egymástól látszólag távoli karaktereket szólaltatja meg, miközben a II. világháborús miliő abszurd mozzanatait és jelenkorunk két meghatározó egyéniségének önmagukkal vívott csatáit egyszerre láttatja. Az előadást az eredeti szöveg alapján a szerző rendezte a Nyílt Fórum támogatásával. Játsszák: Végh Péter, Herczeg Adrienn, Varga Klári, Dobra Mara és Kakasy Dóra. (Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

december 16., péntek, 19.00 Téli ének

„Magányos ének, valahol egy szobában, változó hangnemekben… Mozgás az időben, változások története a tánc nyelvén.” Pataky Klári koreográfiáját a K-Arcok sorozatban Gyevnár Réka táncolja. (Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

december 16., péntek, 20.00 Láttam a jövőt meghalni – lemezbemutató

Télre délre! Az iamyank első nagylemeze, a Hiraeth óta hat év telt el. Mostanra több kísérleti ambient, klasszikus zenei és post-metal projekten keresztül megszületett a második, amelyet először itt lehet élőben hallani. A vendég: Péter Ádám, aki experimentális szerzeményeiben a révületet és transz­állapotokat keresi. (Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

december 16., péntek, 20.00 Ruby – bemutató

„Egyes elméletek szerint a rubin fizikailag képes javítani az ember egyensúlyát, sőt, a lehető legpozitívabb módon szenvedélyt ad az élethez.” Ennek szellemében tartja a 2022/2023-as évad első duplabemutatóját a SUB.LAB.PRO The Ensemble Program nevű kreatív platform. A finn Annamari Keskinen és Molnár Csaba koreográfusok dolgoztak együtt a programba felvételt nyert táncosokkal. Másnap ismétlés. (Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

december 17., szombat 10.00 BFZ karácsonyi vásár

Először rendez zenés karácsonyi vásárt a Budapesti Fesztiválzenekar. Advent negyedik hétvégéjén várja vendégeit a BFZ Shop megújult kínálatával, a Pagony gyerekkönyveivel és magyar tervezők egyedi ékszereivel. Természetesen itt is beszerezhetők a januári-februári koncertjegyeik, minimum négy darab vásárlása esetén 15 százalék kedvezménnyel. Napközben ingyenes minikoncertek lesznek és másnap ugyanitt 17 órától vasárnapi kamarakoncert Mozart, Elgar, Dvořák zenéivel. (BFZ próbaterem, Bp. III., Selmeci u. 14–16.)

 

december 17., szombat 21.00 Szájharmóniák /Ham­­vas­techno

Irodalmi technózás Hamvas Bélával. Az estén a filozófus és író életművének legszebb-legradikálisabb-legérzékenyebb részletei Prieger Zsolt jóvoltából technóval és dubbal párosulva szólalnak meg az Anima Sound System vezetőjének szerkesztésében és előadásában. Közreműködő: Kováts Tibor (Strong Deformity) billentyűk, melodika. (Nappali, Pécs, Király u. 23–25.)

 

december 18., vasárnap 16.00 Budapest Bár 15. születésnapi buli

A főváros kulturális védjegye. Aki teheti, töltse velük advent utolsó vasárnapját és ünnepelje a több mint 1100 koncertet és 11 lemezt maguk mögött tudó előadókat, akik teljes létszámban színpadra lépnek, és rögtön két koncertet is adnak. 20.00-tól kezdődik a második. (Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk