Snoblesse Oblige 2023/19.

  • Narancs
  • 2023. május 10.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló 

Piszkos pára emelkedik / a nedves aszfalt fölé, / múlt éjjel vihar / facsarta a parkot. / A bronzhérosz / élvetegen tekint / a lenn vegetációra.

(Térey János: Május, tompuló pasztell)

 

péntek május 12. 16.00 Foglalkozása: író – kerekasztal-beszélgetés a Panodyssey projekt nagyköveteivel

Az előző napon indult háromnapos Margó Irodalmi Fesztivál e napi első programján Borda Rékával, Kiss Tibor Noéval, Moskát Anitával és Závada Péterrel beszélget Ruff Orsolya. Estig lesz még számos könyvbemutató, köztük Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című kötetével, Vida Gábor Senkiháza című erdélyi lektűrjéig. De a részletes program a bulikkal együtt a margofeszt.hu oldalon található.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

péntek május 12. 19.00 Alkésztisz

A kolozsvári Váróterem Projekt független színház előadása Euripidész nyomán készült, de Ted Hughes angol nyelvű adaptációjának és Anne Carson fordításának a nyomán Horváth Előd Benjámin írta színpadra, most pedig Visky Andrej rendező és Bertóti Johanna öntötte végső formába. Másnap ugyanez a társulat a Hatodik nap című előadását mutatja be a 10. Színházi Olimpia műsorán.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethl­en Gábor tér 3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

péntek május 12. 19.00 Sauropoda, Boolk – koncert

Dzsessz, progrock, avantgárd és orientális zenék találkoznak hosszú, regényes, már-már misztikus szerzeményekben Krizbai Domokos gitáros, Kocsis Levente basszusgitáros és Lukács Péter dobos triójának előadásában. Aztán Kiss Raymond gitáros következik szólóban, effektezett gitárral, improvizációkkal, zajosan primitíven.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek május 12. 20.00   Dörgő Mocskonyi, Korai Electric és Önismereti Diszkó

A letisztult egy szál gitáros szívhez szóló popballadákkal és pörgős rock’n’rollal debütál a fővárosban zenésztársak (Vaskó-Fehérváry Regő dob, Woller Péter és Steinbach György gitár és bőgő, Fáy Lukács szaxofon) kíséretében. 22.00-től külön belépővel a Korai Öröm és a 7 éves Korai Trancemission tagjaiból álló formáció újtörzsi zenés, táncos szertartása következik. Aztán a belső változást, önmagunk megismerését, befelé figyelést segítő szettekre, valamint komposzt-technóra táncolhatunk.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szombat május 13. 11.00  A rajzolt hang

A kis villanyzenész című családi sorozat következő epizódja a minket körülvevő hangok láthatóvá tételének végtelenül változatos lehetőségeire mutat rá. A szakértő zenészek – Janca Ákos és Janca Lili – a zene és a grafika, a rajzolás kapcsolatára összpontosítanak.

(Müpa, Üvegterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

szombat május 13. 19.00   Elem

Egy idős házaspár hétköznapjairól, és arról, hogy nem mindegy, ki van mellettünk, amikor egyedül meghalunk. A darabot Háy János azonos című novellája alapján Bérczes László rendezte. A színpadon Kerekes Éva és Mucsi Zoltán, valamint Rozs Tamás zenész.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

szombat május 13. 19.00   A másik arcod

Bácskai Juli pszichológus azonos című regényét színpadra alkalmazta és rendezte Majsai-Nyilas Tünde és Botos Éva, ráadásul ők is játsszák. Plusz van még egy színész, Vass György, aki a nő életé­ben felbukkanó összes férfit megtestesíti. Az előadás, akár az alapmű, egy pszichológus szemével kíséri végig, hogyan válik valaki önmagát vállaló, független, szabad nővé.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

szombat május 13. 19.00   Vodka for Kids,

Counter Clockwise, Sad News – koncert

Állati buli lesz, a legpörgősebb pécsi punkzenékkel, pogóval, jó társasággal, zenekaros mörcsökkel és Kiszel Tünde kiegészítőkkel.

(Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

 

szombat május 13. 19.30    Ady és Adél

Tatár Rózsa drámája a 62 éves Adélnál játszódik, aki a betegágyán fekve összegzi életét. Gondolatai a már 16 éve halott Ady körül forognak, előveszi a tőle kapott leveleket és verseket, miközben férje, Diósy Ödön, némán segíti őt utolsó óráiban is. Lábán Katalin rendezése másnap 15.00-tól újra látható.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

szombat május 13. 20.00    Füvészkert A/V

Bartha Márk legújabb audiovizuális koncert-performance-ában egy képzeletbeli ökoszisztéma történetét jeleníti meg az ikonikus helyszínen. Fényinstallációval kiegészítve. A Stereo Akt 10 éves jubileumát ünneplő fesztivál műsorán.

(Füvészkert, Pálmaház, Bp. VIII., Illés u. 25.)

 

vasárnap május 14. 10.00    Mi lenne, ha

(Imagine) – kiállítás

Ráthonyi Kinga keramikus kiállítása egy installáció porcelánból, olyan témákat érintve, mint születés, gyerek, ágy, feleség, alkotás. Nem törekszik összefüggések keresésére, csak tényszerű felsorolás Shakespeare, Visky András, Mátrai Péter, Szabó T. Anna, Víg Mihály szövegei segítségével. A kiállítás bejelentkezéssel május végéig látogatható.

(KözTér18 Közösségi Alkotótér, Budaörs, Köz tér 18.)

 

vasárnap május 14. 11.00    Kerekutca

Mese Varga Julcsáról, Basa Pistáról, de leginkább mindenkiről, gyerekekről és felnőttekről, emberi kapcsolatainkról, zenével, tánccal, a Fitos Dezső Társulat, valamint meghívott énekesek és zenészek előadásában.

(Hagyományok Háza, Bp. I., Corvin tér 8.)

vasárnap május 14. 19.00    Ki voltál, lányom?

Megrendí́tő̋, töredékeiben egész vallomás, képzeletbeli párbeszéd egy halott lánnyal. Csernus Mariann saját, személyes gyászának emléket állító szövegét Karafiáth Orsolya dolgozta át, és Horváth Patrícia állította színpadra. Az anyát Sztárek Andrea, a lányt Kecskés Karina alakítja. Utána beszélgetés Hoffmann Kata pszichológus részvételével. A CSET Fesztivál programján.

(Jurányi Inkubátorház, Kamaraterem, Bp. II., Jurányi u. 1.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

vasárnap május 14. 19.00    A zseni

Sztálin és Sztanyiszlavszkij képzelt beszélgetése, avagy a ravasz színházi vénember, meg a paranoiáját jól leplező, még ravaszabb önkényúr párviadala Tadeusz Słobodzianek műve alapján, Ascher Tamás rendezésében. Fekete Ernő és Máté Gábor főszereplésével.

(Katona József Színház – Kamra, Bp. V., Ferenciek tere 4.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

hétfő május 15. 17.00    Hol tart nemzetközi viszonylatban a magyar báb- és gyermekszínház a 10. Színházi Olimpia meghívott előadásainak tükrében? – kerekasztal

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés című beszélgetéssorozatának vendégei ezúttal: Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója, a Magyar Bábművészek Szövetsége elnöke; Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója; Pályi János, a kaposvári Báb-Szín-Tér Alapítvány művészeti vezetője, valamint Vidovszky György, a Kolibri Színház rendezője. A beszélgetést Seres Gerda vezeti. Az eseményen a részvétel ingyenes. Online is követhető.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

hétfő május 15. 19.00    A szecsuáni jóember

Brecht hősnője, a segítőkész utcalány vagyonhoz jut, kapitalista lesz, és rá kell jönnie, hogy ha jót akar cselekedni, akkor ahhoz kíméletlennek kell lennie. Őt Tenki Réka alakítja piros raklaphegyek között, az előadást pedig Mácsai Pál rendezte.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

hétfő május 15. 20.00    Amber

A Hodworks két éve készült előadásának hat remek táncosa – Garai Júlia, Molnár Csaba, Oláh Balázs, Gláser Márton, Simet Jessica, Varga Csaba – három párt alkot, s ezek egymáson kívül semmi egyébre nem figyelnek. Három szimultán társastánc borostyánba zárva, mindenféle kifelé irányuló performatív szándék nélkül. Mégis berántja a nézőt – mint Hód Adrienn koreográfiái általában.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

kedd május 16. 19.00    Menuhin, Solti és a többiek

A Fesztiválzenekart két évtizeden át igazgató Körner Tamás emlékei komolyzenei világsztárokról, turnékról, sikerekről és bukásokról, megható és mosolyogtató élményekről, koncerttermekről és fesztiválokról, támogatókról és rosszakarókról. Gyabronka József tolmácsolásában, sok videóval a KuglerArt zenetörténeti sorozatának harmadik részében. Szerkesztő: Farkas Katalin.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

kedd május 16. 19.00    Én vagyok a kíváncsi!

Az előadás egy új, független helyen egy ábrándos leányregény és egy földöntúli levélszerelem valós eseményeit dolgozza fel. Képzelt monológ Ady Endre titkos múzsáját imitálva, Pusztai Luca előadásában. Írta és rendezte Formanek Csaba.

(Kettőspont Színház, Bp. IX., Ráday u. 39.)

kedd május 16. 19.00    Nothing Personal

A Tünet Együttes talán utoljára játssza ezt az előadását, amelyet egyebek közt Boldizsár Ildikó mesekutató terápiás módszere, Bartók Imre Lovak a folyóban című autofikciós regénye, Petri György A történtek után című verse, illetve a BoJack Horseman című animációs sorozat inspirált. Nem könnyű este, tánc, zene és próza, viszont helyenként nagyon szórakoztató. Szabó Réka, Peer Krisztián, Szász Dániel és Márkos Albert adják elő.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.) OLVASÓKÁRTYA elfogadó hely

szerda május 17. 19.00    10

Székely Csaba tízparancsolat ihlette színdarabja Sebestyén Aba rendezésében. A 10 tíz magányos ember története, akik mind elkövetnek valamilyen főbűnt. De vajon mindenki bűnös, aki bűnt követ el?

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező 11.)

 

szerda május 17. 19.00    Midsummer Night

Egy új táncelőadás Shakespeare nyomán, Gergye Krisztián koreográfiájára, amely mind a nézőket, mind a fiatal táncművészeket beletaszítja ebbe a sötét, szentivánéji éjszakába, ahol – mint egy álomban – bármi megtörténhet, sőt meg is történik. Utána kortárstánc-beavató szeánsz is lesz. Másnap ismétlés.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethl­en Gábor tér 3.)

 

szerda május 17. 19.00    Litta, K-Moringa, Szaffi – koncert

Dreampop, dzsessz-blues és merengős elektronika. Többnyire lányok vezette formációk. Szóval húzós este lesz.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szerda május 17. 19.00    Hekerle: A nincstelenség előtt – irodalmi est

Ki volt Hekerle László (1956–1986) irodalomkritikus, akiről Balassa Péter azt állította, hogy „Hajnóczy műve és sorsa az ő sorsának, művének részévé vált, és megfordítva”? Három fiatal irodalmár és kritikus – Balajthy Ágnes, Radnai Dániel Szabolcs és Zelei Dávid – vállalkozik arra, hogy mérlegre tegyék az egyetlen kötetnyi életművet a József Attila Kör JAK-szekrény sorozatának második részében.

(Gólya, Bp. VIII., Orzcy út 46–48.)

 

csütörtök május 18. 18.00    Az utolsó Ricsárdgír koncert – Goodbye Koala – koncert

Tizenkét év után máris befejezik a kedves és izgalmas ámokfutásaikat. Eltemetik az ArtFartot, szabadon engedik a Koalát, a Ricsárdgír trashcirkusz pedig végleg bezárja kapuit. De előtte persze egy hatalmas bulit csinálnak, amibe mindent beleadnak, mintha csak most találták volna ki ezt a legendás art-punk-rock csapatot.

(Budapest Park, Bp. IX., Soroksári út 60.)

 

csütörtök május 18.  19.00    Dzson Meklén vagyok

Egy magyar színész akcióhősnek készül. Ebben segítségére van az ügynöke, s támogatja Feri, az egyszeri rajongó. Vajon minden úgy sikerül-e, ahogy tervezik? Nyilván nem, de azért mi jól szórakozhatunk. Lengyel Tamás, Kálid Artúr, Stubnya Béla, Horváth Károly és Horváth Máté játsszák. Cziczó Attila rendezte.

(Fém Arts & Café, Bp. V., Váci u. 40.)

 

csütörtök május 18.  19.30    Xiu Xiu – koncert

Jamie Stewart énekes-dalszerző kísérleti rockbandája Amerikából, a Duna-parti zúzdában bemutatja legújabb, Ignore Grief című lemezét.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk