Snoblesse Oblige 2023/2.

  • Narancs
  • 2023. január 11.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

Mennek az évek, mint a gázóra…

(Sárbogárdi Jolán)

péntek, január 13., 18.00  Szociopoly

Ebben mindenkinek részt kell vennie egyszer! Az interaktív színházi társasjáték már 2014 óta népszerű a Mentőcsónak Egység és a Gyerekesély Egyesület előadásában. A mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életébe nyerünk betekintést egy fiatalember történetén keresztül, aki szembeszáll a falu hatalmasságaival. De végül csak ki kellene jönni a konyhapénzből: ez a részvételi előadás tétje. Bass László a játékvezető. (Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

péntek, január 13., 20.00  Ha már… akkor már / Der Lauf

A Le Cirque du Bout du Mond abszurd újcirkuszi előadása – néha katasztrófába torkolló kísérletek belga szürrealizmussal fűszerezve. A két zsonglőr, Guy Waerenburgh és Baptiste Bizien előadását Peter Fischli és David Weiss svájci művészek 1987-es, Der Lauf der Dinge (A dolgok menete) című kisfilmje inspirálta, amely egy gyárépületben láncreakcióba lépő eseménysorokat mutat be. A Le Cirque du Bout du Mond egy 26 éve működő, Lille környéki cirkusziskola, amely szociális programokkal is foglalkozik. Másnap 17 és 20 órától is lesz előadás. (Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

péntek, január 13., 20.00  David Yengibarian Trio Feat: Eva Alekszandrovna – koncert

A trió zenei világát az alapító nyomán az örmény zenei hagyomány, a balkáni népzene, a brazil dalok sokszínűsége, a dzsessz, az improvizatív zene, valamint az argentin tangó határozza meg. Az állandó felállásban Badics Márk dobos és Vajdovich Árpád basszusgitáros mellett rendszeres vendég a fantasztikus énekesnő, akivel legfőképpen brazil dalokat adnak elő, saját stílusban. (Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat, január 14., 19.00  Stage Diving Fesztivál

Húsz éve rendezik meg Budapest klubjaiban ezt a fesztivált, ami a hazai kemény underground egyik legfontosabb eseménye. Most itt mutatja be négy zenekar a színpadról fejest ugrós stílus minden előnyét. Fellép a harminc éve működő Cadaveres, első lemezes felállásban, a ’99 óta létező, extrém metál élcsapat, a Watch My Dying, a rendszerkritikus rapet játszó Beerzebub és a 2018-ban alakult fiatal csapat, a Devoid, amelynek Paralell Realities címmel új EP-je jelent meg. (Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szombat, január 14., 19.00  Zuboly, Los Orangu­tanes – koncert

Először Ágoston Béla és folkalapú, vidám zenekara, majd a belőlük, meg az Irie Maffia, a Paso, a Besodrom, meg Anselmo Crew tagjaiból verbuválódott szuper­csapat játszik a cumbiarajongók nagy örömére. (A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

szombat, január 14., 19.30  A Dohány utcai seriff

Mohácsi János, Mohácsi András és Kovács Márton, valamint 21 színész immár hatodik éve játszott előadása a vészkorszakról, az elhurcoltak visszaemlékezéseiből, Claude Lanzmann Shoah cí­mű filmjének szövegeiből, zsidó viccekből, esettanulmányokból, naplórészletekből és más vendégszövegekből. Teljes sötétségben egy óra ötven percen át. (Örkény Stúdió, Bp. VII., Asbóth u. 22.)

 

vasárnap, január 15., 11.00  Szaffi

Az előadás alapja A cigánybáró – e Jókai-klasszikus –, illetve a Dargay Attila, Nepp József, valamint Romhányi József által írt rajzfilm. A Strauss-dallamokkal megelevenedő izgalmas történetben a kincsé és a szerelemé a főszerep. Toronykőy Attila rendezte. Közreműködik a Vörösmarty vegyes kar. Vezényel: Oberfrank Péter. Az előadás előtt, 9.45 és 10.30 között Ráhangoló címmel ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartanak a gyerekeknek. (Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.