Snoblesse Oblige 2023/20.

  • Narancs
  • 2023. május 17.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

„Már mocsarasodom. Ami külön- / válik belőlem: süpped. Csak egészben / nem férek át önmagamon.”

(Tandori Dezső: Már…)

péntek május 19. 10.00   IX. Nemzetközi Környezetvédelmi Filmfesztivál

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány eseménysorozatán a csodálatos természetfilmek mellett előadások, workshopok, interaktív programok, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a fesztivál látogatóit, mind-mind a fenntarthatóság jegyében. A rendezvény ingyenesen látogatható. Bővebben a programokról a naturefestandfilm.com oldalon.

(Királyi kastély, Gödöllő)

 

péntek május 19.  17.00   Nomádok

Annuszka, a háziasszony találkozik egy hajléktalan begun asszonnyal, Galinával, majd elhagyja családját, és hónapokon át metróvonalakon utazgat, megállás nélkül. A portugál Teatro O Bando Olga Tokarczuk Nyughatatlanok című könyvén alapuló előadása a szabadságról és a megállíthatatlanságról szól, és a PlayOn! nemzetközi ifjúsági színházi fesztiválon látható, João Neca rendezésében.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

péntek május 19.  17.00   PesText Nordic

A PesText idei első rendezvénye egy, a 20 éves Skandináv Házzal közösen szervezett kétnapos tavaszi fesztivál a skandináv irodalom ismert képviselőivel. Az első napon a dán Sissel-Jo Gazan és Molnár T. Eszter beszélgetésével indul a program, majd az izlandi Einar Már Guðmundsson és Terék Anna lesznek a pódiumon, végül az Itt és Most Társulat skandináv versekből ihletett improvizációs előadása látható. Másnap 16.00-tól a norvég Helga Flatland lesz a vendég, akivel Vajna Ádám beszélget angolul. Utána Néző László faggatja a svéd író, költő, műfordító és blogger Malte Perssont. Izland új krimikirálynőjével, és a most a Netflixen látható Katla című sorozat forgatókönyvírójával, Lilja Sigur­ðardóttirral Bak Zsófia beszélget, majd a Városminor Kamarakórus énekel. A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött. A fesztivál ideje alatt itt nyílik a Between the Lines című svéd irodalmi kiállítás is.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek május 19.  18.00   Végstádium – dokumentumfilm

A film szó szerint a végstádiumot, egy 64 éves férfi utolsó három napját mutatja be. A Verzió filmfesztiválon közönségdíjat nyert alkotás nagy értéke, hogy a szereplők nyitottan és természetesen viszonyulnak a közelgő halálhoz, Gaal Ilona és Wizner Balázs rendezők pedig kikerülték az összes csapdát, amit egy ilyen téma feldolgozása állíthat. A vetítés után beszélgetés a szereplőkkel és az alkotókkal.

(Petőfi Irodalmi Múzeum, Bp. V., Károlyi u. 16.) 

 

péntek május 19. 19.00   Szakítsd át a horizontokat!

Animációs kollázsfilmek a Contemporary Animation Horizons programján. Bővebben lásd e heti rés a présen interjúnkban!

(BABtér, Budaörs, Templom tér 12.)

 

péntek május 19. 19.00   Jónás Vera Experiment – koncert

A fáradhatatlanul új utakat kereső énekes-dalszerző Várnai Szilvia billentyűs és Bécsy Bence gitáros közreműködésével a tavaly megjelent, HOLD című nagylemezének dalait adja elő, de a korai, kísérletezőbb időszakának felvételeiből is válogat.

(Várkert Bazár, Rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

péntek május 19. 19.00   Uriah Heep & Pink Floyd est

A Heep Freedom és a Floyd Experiment csapata a legendás zenekarok dalait szólaltatja meg. A progresszív és classic rock rajongóinak alap.

(Backstage Pub, Bp. VI., Városligeti fasor 44.)

péntek május 19. 20.00   A helyzet ura – bemutató

Angyali üdvözlet a fehérjefeldolgozó árnyékában, szocioszatíra megtörtént eset alapján: a 30 éves TÁP színház Megváltó-projektje a 2020-as évek Magyarországán játszódik. Játsszák: Adorjáni Bálint, Baranyi Emma, Homonnai Katalin, Jankovics Péter, Kaszás Gergő, Nyakó Júlia és Takács Géza. Írta: Dézsi Fruzsina, rendezte: Polgár Csaba. Másnap is látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)  - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

szombat május 20. 10.00   Monolitok

A három történet észak-angliai tájakra viszi a nézőt a virtuális valóság segítségével. Mit jelent onnan származni, ott élni és odatartozni? A Monolitok három környezet – egy láp, egy város és egy tengerpart – sugárzó látványvilágát fonja össze Hannah Davies, Carmen Marcus és Asma Elbadawi elbűvölő hangzásvilágával és költői monológjaival. Ez az egyszerre fantáziadús és magával ragadó VR-élmény lebilincselő bizonyítéka az ember és a környezete közötti elválaszthatatlan kapcsolatnak. A brit Pilot Theatre virtuális előadása a PlayOn! fesztivál műsorán. Húszpercenként 3 fő vehet benne részt egészen délután 5-ig. 14 és 15 óra között ebédszünet.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

szombat május 20. 16.00   Beszélgetés / In conversation with Gianina Cărbunariu

A Karácsonkői Ifjúsági Színház (Piatra Neamţ) igazgatójával Jászay Tamás színikritikus, egyetemi oktató, a Revizor – a kritikai portál főszerkesztője beszélget. Gianina Cărbunariunak már számos drámáját és rendezését (Tigris, mady.baby.edu, Stop the tempo, 20/20) nálunk is bemutatták. Munkáiban a jelen és a közel­múlt eseményeit, társadalmi, közéleti, politikai jelenségeit vizsgálja. Munkamódszerére a dokumentarista és a kollaboratív színházi eszközök jellemzők, alakjai pedig leg­inkább fiatalok, az ő tekintetükön keresztül irányítja a figyelmet fontos kérdésekre, a kellő iróniával. A program angol nyelvű. A részvétel ingyenes.

(Jurányi Labor, Bp. II., Jurányi u. 1–3.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

szombat május 20. 19.00   DOROGI Intim Torna Illegál: Egyszálember koncert

Dorogi Péter platina- és aranylemezes zenész, énekes és dalszerző, a Kistehén Tánczenekar alapító tagja, frontemberként pedig az Intim Torna Illegálból ismerhetjük. Bensőséges hangulatú akusztikus műsorában a közönség úgy hallhatja a dalokat, ahogy azt a szerző megírta: egy szál gitáron.

(MáraiKult, Bp. I., Krisztina tér 1.)

 

szombat május 20. 19.00   Minden tekintetben

Egy darabjaira hullott házasság története. Két menekülési útvonal képkockái, amelyek rávilágíthatnak azokra a hibáinkra, amelyeket egymás ellen elkövettünk. Miért fullad olyan sokszor kudarcba, amikor egymás felé közelítünk? Két szerelem intim közelségből, Soós Attila rendezésében. Kara­fiáth Orsolya szövege és a társulat improvizációi alapján. Hommage à John Cassavetes.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

szombat május 20. 20.00   Nefertiti, chuff­DRONE – koncert

Két zenekar, amelyek már korábban is jártak itt. A zongorista Del­phine Deau alapította francia csapatot a kompozíciós formák finomhangolása iránti szenvedély köti össze. Rajta kívül Camille Maussin szaxofonos, Pierre Demange dobos és egy rugalmas brazil bőgős, Pedro Ivo Ferreira a csapat tagjai. A másik team osztrák, öt karizmatikus zenész, akik a maguk módján mind a dzsessz elkötelezettjei. A tavaly megjelent új lemezüket mutatják be.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

vasárnap május 21. 10.00   Kisrigók

A Paulon Viktória könyve alapján készült előadás a gyerekek nyelvén beszél az örökbefogadásról. A Hepp-Trupp, a Kaposvári Bábszíntér és a Keret Alkotó Csoport közös bábjátéka játékos, szabad és tele van szeretettel. Nagy Viktória Éva rendezte, 5 éven felülieknek ajánlott.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

szombat május 20. 10.00   Jet Lag – kiállítás

Biró Dávid a hazai fotográfusok új generációjának képviselője. Célja, hogy művein keresztül feltérképezze a mindennapjainkat meghatározó technológiai környezetet, és leleplezze a különböző jelenségek társadalmi és politikai hatásait. Liz Nielsen kísérleti fotós Newburgh-ben, fényképezőgép nélkül készíti fotogramjait. Közös kiállításuk június 14-ig látható a Budapest FotóFesztivál 2023 keretében.

(Horizont Galéria, Bp. VI., Zichy Jenő u. 32.)

 

szombat május 20. 18.30   Anyák napja

A két világháború közötti Angliában egy szolgálólány titkos viszonyt folytat egy férfivel, aki egy másik, rangban közelebb álló nőt akar elvenni. Graham Swift nagy sikerű, Anyák napi kimenő című bestsellerének friss filmfeldolgozása Eva Husson rendezésében, benne Glenda Jacksonnal, aki legutóbb harminc éve vállalt mozifilmszerepet.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

szombat május 20. 19.00   Bányavirág – színházi előadás

Székely Csaba Bánya trilógiájának darabja évek óta sikerrel megy színházról színházra Csizmadia Tibor rendezésében és Kaszás Gergő, Epres Attila, Bozó Andrea, Tóth József, valamint Vándor Éva nagyszerű játékában. Itt és most audionarrációval látható az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület jóvoltából.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

 

hétfő május 22. 18.00   Their Methlab, Allochiria, Kingseeker – koncert

Rock-metál zenekarok a görög fővárosból az athéni húspiac esti kocsmáinak hangulatával, és egy hazai, játékos, de hard banda bajszos kígyókkal.

(Analog Music Hall, Bp. XI., Kondorfa u. 6–8.)

hétfő május 22. 19.00   A kaukázusi krétakör

„Brecht szerint a legvéresebb időkben is élnek jó emberek. Egy nő menekül a háború közepén, karján egy gyerekkel. Ki utasítja el? Ki fogadja be? Övé-e a gyermek, ha nem ő szülte, de ő mentette meg az életét?” Székely Kriszta rendezése 2017 óta még mindig repertoáron…

(Kamra, Bp. V., Ferenciek tere 4.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

hétfő május 22. 20.00   Éhség

Sándor Júlia és Nagy Péter István darabja a művészi identitáskeresésről és a zaklatott bolyongásról Knut Hamsun regénye alapján a Trafóban, most utoljára. A norvég író koszorús nemzeti költő és egyben náci kollaboráns is volt. Harmincévesen írta ezt a regényt, 60 évesen irodalmi Nobel-díjat kapott, 85 évesen pedig nekrológot írt a halott Hitlerről.

(Trafó pince, Bp. IX., Liliom u. 41.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

kedd május 23. 10.00   A legkisebb boszorkány

Már a boszorkányok sem a régiek… Hogy miért, az Lázár Ervin varázslatok sorát felvonultató meséjéből kiderül. Most a táncszínpadra lép a klasszikussá nemesedett történet a Budapest Táncszínház művészeinek közreműködésével, Földi Béla koreográfiájára. 13.00-tól is látható. Kicsiknek és nagyoknak is ajánlott.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd május 23. 11.00   Free Your Mind, and the Rest Will Follow

Barakonyi Zsombor sajátos vizuális nyelvezete a valóságérzékelés új szintjeit nyújtja a néző számára. Művei a nagyvárosi flaneur víziói­nak posztmodern táblaképei június 23-ig láthatók kedden, szerdán és csütörtökön 11 és 17 óra között, pénteken 14 és 18 óra között.

(K Galéria, Bp. V., Magyar u. 44.)

kedd május 23. 19.00   Vabadaba – Geszti Péter-koncert

A népszerű művész most egykori Jazz+Az-os partnerével, Váczi Eszterrel kezd újabb zenés kalandba, hogy hol szentimentális, hol ironikus módon szóljon a szerelem csodáiról és viszontagságairól. Világslágerek vannak készülőben.

(Belvárosi Színház, Bp. VII., Károly krt. 3/A) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY! 

 

szerda május 24. 10.00   Mint Te és Én – kiállítás

A kortárs magyar fotóművészet témái, technikai kísérletei, műfaji sajátosságai és határátlépései mutatkoznak be 30 fiatal fotográfus közel 100 korszakalkotó művén keresztül. Augusztus 19-ig.

(Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Bp. VI., Nagymező u. 20.)

szerda május 24.  15.00   A szeretet soha el nem múlik… / Und die Liebe höret nimmer auf…

Zenés irodalmi bejelentkezés a költők mennyországából Ady Endrével, Babits Mihállyal, Dienes Valériával és Ödön von Horváthtal a Magyarországi Német Színház (DBU) előadásában, Kiss Alfréd élő cimbalomzenéjével. Az előadás német nyelvű, magyar felirattal, és 19.00-tól ismétlik.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.) OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

szerda május 24. 19.00   Fejből mondott slamek FSA versenye #3 „föl kéne szabadulni már!”

Ahogy a cím is mutatja: fejből! Szabad a társadalomkritika, és lesznek jó nyeremények. A Földalatti Slam Akadémia zsűrijének elnöke Závada Péter, tagjai Taródi Luca költő-kritikus és hárman a közönségből. Zenei közreműködő Pető Dávid, a házigazda Molnár Péter magyar és Európa-bajnok slammer. Előzenekar a Sefardito.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szerda május 24. 20.00   Mísia – koncert

Melankolikus-nosztalgikus fado hagyomány, kicsit modernizálva, szokatlan hangszerekkel és a portugál mellett más nyelvű szövegekkel is, amelyek például az állatias ösztönösségről szólnak. Az énekes- és írónő a friss anyagokra épülő színpadi előadását a saját írásaiból vett rövid monológokkal színesíti.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök május 25. 17.00   Nemzetközi Afrika Nap

A Szívemben Született Afrika Egyesület közös ünneplésre hívja az afrikai kultúra iránt érdeklődőket. Kávé- és csokikóstolás, zene- és táncbemutató, fotókiállítás, több mint 10 Afrikával foglalkozó civil szervezet standja és hazai kézműves alkotók várják a résztvevőket. A belépés ingyenes.

(MáraiKult, Bp. I., Krisztina tér 1.)

 

csütörtök május 25. 19.00   A legközelebbi ember

Új előadás és tipikus Hajdu Szabolcs rendezői sztori: egy régi családi nyaralóban fel kell számolni az évek során kialakult rendetlenséget, miközben a semmiből betoppan egy brazil. Abszurd és mágikus helyzetek alakulnak ki, miközben felvetődik a kérdés, hogy ki az, akit valójában a legközelebb éreznek magukhoz ezek az embe­rek. Porogi Ádám, Sodró Eliza, Berányi Nóra Blanka és Baki Dániel játsszák, a messziről jött idegen szerepében pedig maga a rendező lép színre.

(Radnóti Színház, Bp. VI., Nagymező u. 11.)

 

csütörtök május 25.  19.00   UMZE Kamaraegyüttes: Kalandozások Ligetivel – koncert

A Ligeti100 sorozat műsorán ma Lukas Ligeti: Dambangoma című műve, amelyet Ittzés Gergely fuvolán, Holló Aurél ütőhangszereken ad elő. Majd Kiss Péter zongorázza Georg Friedrich Haas Hommage à György Ligeti című művét. Ezt követi egy ősbemutató, Adrian Pop Gulliver utazása Kylwiriában – in memoriam Ligeti György címmel, aztán a szünet után négy Ligeti-mű – Six Bagatelles, Tíz darab fúvósötösre, Aventures, Nouvelles Aventures – jön gyors egymásutánban. Az énekesek: Sarah Defrise szoprán, Molnár Anna mezzoszoprán és Harald Hieronymus Hein basszbariton.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök május 25. 20.00   Kiteregető – slam poetry showcase és verseny

Nincsenek tabuk, sem összegyűrt kéziratok, csak bivalyerős gondolatok és nevetőizomláz-gerjesztő punch line-ok. Bárány Bence, Mészáros Péter és Pion István közreműködésével.

(Virág Benedek Ház, Bp. I., Döbrentei u. 9.)

 

csütörtök május 25. 20.00   Alterego, Crams – koncert

Előbb egy szombathelyi zenekar mutatja meg magát a fővárosi klubbereknek, aztán egy Z generációs alter-/indie-rock banda Magyarország keleti fészkéből, Debrecenből.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk