Snoblesse Oblige 2023/23.

  • Narancs
  • 2023. június 7.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Mi rabság volt, száműzetés, / egyszer talán otthon lehet. / Ha éjszaka pisilni mész, / a kapcsolót már megleled.

(Kiss Judit Ágnes: Száműzetés)

péntek június 9. 15.00   Warm(n)Up – TILOS Maraton ’23

A Tilos rádió adománygyűjtő sorozatának nyitónapjához csatlakozik a Zuboly, és egyenesen Tel-Avivból Nadav Dagon egyedülálló live szettel, illetve több mint tíz év után visszatér Budapestre az amerikai Jon Kennedy is. A Cökxpon sátorban pedig a holland Adrian Newgent tart bulit. Ott a helyed mostantól 9 napon át!

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

péntek június 9. 17.00   6. Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál

A város felújításra váró, de még így is szép közparkjában a híres romtemplom alatt ismét tánczene és jókedv vár három napon át. Ma a Negro Oro Balkan kezd, majd a Messessippi és a helyi illetőségű Aurevoir játszik. Másnap Paár Julcsi, a Balkán Fanatik, a Romengo, majd a cseh Circus Problem és a házi bodzasör zárja az ingyenes mulatságot.

(Zárdakert, Zsámbék)

péntek június 9. 17.00   Utóemlékezet – kerekasztal-beszélgetés a Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a soá után című kiállítás keretében

Sugár János képzőművész, az MKE intermédia tanszékének vezetője, Prőhle Gergely volt nagykövet, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, Kurdi Imre irodalomtörténész, műfordító és Készman József művészettörténész beszélgetnek a július 30-ig látható kiállítás kapcsán, Rózsa T. Endre művészeti író moderálásával.

(Ludwig Múzeum, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

péntek június 9. 17.00   A másik érintése – filmbemutató

A Magyar Mozgókép Fesztivál keretében itt láthatja először a közönség Buvári Tamás író-rendező filmjét, amely egy olyan disztopikus világban játszódik, ahol egy ismeretlen vírus képtelenné teszi az embereket arra, hogy megérintsék egymást. Főszereplők: Orbán Levente, Trokán Anna és Cservák Zoltán. Utána könyvbemutató és beszélgetés a film előzményeként megjelent regényről az író, valamint Kocsis Ágnes és Hegyi Zoltán részvételével.

(Hangvilla, Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2.)

péntek június 9. 18.00   Utas és holdvilág

Megint Szerb Antal és megint TÁP Színház. Az a verzió, amelyik a rádiójáték alapján készült és öt órában, egy különleges látványvilágú play-back előadással idézi meg a több mint 80 éves, ám örökzöld regény hangulatát. Aki nem látta, az mindig megbánta. Másnap ismétlés.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

péntek június 9.  20.00   A folyó – koncert

A Kollár-Klemencz Kamarazenekar ötödik albumán a dalszerző és zenekarvezető Kollár-Klemencz László és társai abba a lenyűgöző világba repítik a hallgatóságot, ahonnan minden folyó ered. A klasszikus és népzene, a természetes és természetfeletti, a magyar és a határok nélküli kultúra egyszerre lesz jelen.

(Várkert Bazár, Öntőház udvar, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

szombat június 10. 13.30   Rock 50 Fesztivál

Ötven éve, hogy több mint húsz­ezer néző előtt a diósgyőri stadionban elindult Kelet-Közép-Európa első rockfesztiválja, a „magyar Wood­stock”. A szervezők most újraélesztik a legendát a legyalult, patinás strand helyén épített műközépkori díszletek között. Az akkori fellépők közül Schuszter Lóránt, Karácsony János, Solti János, Tátrai Tibor, a P. Mobil, valamint Török Ádám emlékére a Mini Art-űr lép fel. A kortársak közül az Ivan & The Parazol, a Bohemian Betyars, Péterfy Bori, a Miskolci Illés Emlékzenekar és mások érkeznek. Közben Minden az enyém címmel a rendszerváltás előtti fesztiválokon készült képekből összeállított fotókiállítás nyílik a városháza aulájában, majd utána ugyanott konferencia lesz a rendszerváltás előtti könnyűzenei fesztiválokról.

(Lovagi tornák tere, Miskolc)

szombat június 10. 19.00   Takarazuka Camp

A Krakkói Táncszínház előadását a japán színház – a népszerű, kizárólag nőkből álló revü –, a Takarazuka ihlette és Eryk Makohon rendezte, koreografálta. Éppen jó lesz ez nekünk, a genderfélő nemzetnek a 10. Színházi Olimpia műsorán. A látottak állítólag igazolni fogják Simone de Beauvoir tézisét: „nem nőknek születünk, hanem nővé válunk”.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

szombat június 10. 19.30   World Youth Choir – koncert

A nemzetközi együttes 1989-es megalakulása óta szervez ifjú tehetségeket kórusba egy adott próbaidőszakra és különböző országokban megvalósuló koncertturnéra. Az idén 50 éves European Music Council konferenciájának zárásaként adnak koncertet. Másnap Veszprémben is.

(Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt F. tér 8.)

 

vasárnap június 11. 10.00   Je marche dans la rue – kiállítás 

Kim Corbisier, a fiatalon távozott kult alkotó műveiből Kapronczai Erika, a KIM című dokumentumfilm rendezője válogatott. A fotókból, skiccekből, montázsokból, festményekből egyetlen nagyvárosi miliő áll össze. Sétáljunk Kim utcáin július 20-ig, keddtől péntekig 14 és 18 óra között.

(aqb Project Space, Bp. XXII., Nagytétényi út 48–50.)

 

vasárnap június 11. 11.00   Eger-víz Nap

Az Eger-víz patakművészeti őrség összművészeti munkájának újabb rendezvényén a Mandel Quartet ad koncertet, aztán 15 órakor ünnepélyesen felavatják a Kő Boldizsár által készített „patakmeghajtású óriás faszobrot”. Később erdei sétákon vehetnek részt az érdeklődők, amelynek során az egykori Almád bencés monostor romjait is meg lehet látogatni, és a Szentkút-forrásnál a Hollóének Hungarica régizenei együttes ad minikoncertet.

(Római katolikus templom, Monos­tor­­apáti)

 

vasárnap június 11. 13.00   Nyárköszöntő Tündérkert mulatság

Családi nap a Kastélymesék a szabadban program keretében. Egész nap színházi és bábelőadások, irodalmi programok, kézműves-foglalkozások, valamint koncertek is várják az érdeklődőket.

(Klebelsberg-kastély, Bp. II., Templom u. 12–14.)

 

vasárnap június 11. 19.00   XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny

Az idén ünnepeljük a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Ez alkalomból 25 ország fiataljai mérték össze a tudásukat a hétvégén, és a díjazottak a verseny zárásaképpen ünnepi műsort adnak a Kovács László vezényelte Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretével, s ezt a Bartók rádió élőben közvetíti. A gálakoncertre regisztrálni online és a Flesch Központban személyesen lehetséges.

(Flesch Központ, Mosonmagyaróvár, Erkel Ferenc u. 14.)

 

 

hétfő június 12. 17.00   Világzene nap – Tilos Maraton

A Tilos rádió adománygyűjtő fesztiválján a világzene és a népzene tematikára fókuszálnak a különböző programhelyszínek, és lesz tánc­ház is lemezlovasokkal. Játszik az Erdőfű zenekar, a MORDÁI, a Tombola, a Duckshell és a Besh O Drom. Lesz Nevetek – balkán táncház és sok DJ: La Fuente / SavaBorsa, Zahár Fanni, Shivacult / Foliage, Tigris és Volkova, valamint DJ Suefo & DP Morgan.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

hétfő június 12.  20.00   Opéra Cinématique 1. – Moment’s Notice Trio-koncert

Ezen az estén Gőz László, Lukács Miklós és Fekete-Kovács Kornél értelmezik tovább improvizálva a magyar filmgyártás első aranykorának termését, amely játékfilmrészletek és töredékek formájában, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményének köszönhetően támad majd fel a vetítővásznon. Az est vendégzenészei: Dés András és Fenyvesi Márton.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

hétfő június 12. 20.00   Fatamorgana, SDH – koncert

Két tüneményes fiú-lány duó Barcelonából. Zenéjükben megidézik a 80-as évek new wave/szintipop hangzásvilágát, ötvözve napjaink elektronikus darkwave/coldwave zenéinek jeges hangulatával és a modern EBM/industrial techno karcos hangképeivel. Egyszerre sötét és napfényes, magával ragadó és táncba hívó.

(Instant, Bp. VII., Akácfa u. 51.)

 

kedd június 13. 19.00   Apropó, Hamlet!

A neves francia író és rendező, Olivier Py az egyik legmerészebb Hamlet-parafrázist vitte színre az Avignoni Fesztiválon, amelynek egészen tavalyig igazgatója volt. Most itt lesz látható az előadás, amely az eredeti mű kulcsjelenetei­re, monológjaira épül, miközben a figurák az elmúlt évszázadok nagy gondolkodóival is párbeszédbe kezdenek.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

hétfő június 12. 20.00   Tünet Búcsú

Csak az jöjjön, aki bírja a búcsúpartikat. Szabó Réka társulata, a Tünet Együttes mostantól hibernálja magát. A függetleneket így nyírja ki a kulturális kormányzat, szépen, sorban… Pedig valami nagy-nagy tüzet kéne rakni… De addig is itt lesz a múltidéző performance. És vannak tervek a múlt archiválására is.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

 

szerda június 14. 11.00   Cipőfantáziák – kiállítás

Külföldi és magyar művészek, illetve tervezők extrém cipőválogatása Liza Snook és Amber Ambrose Aurèle Verstegen kurátorok válogatásában. Hordható és hordhatatlan lábbelik bőrből, textilből, medúzából, üvegből, hínárból stb., a divat és a művészet határain. A kifejezetten a pécsi LOK­ART Fesztivál prológjának keretében bemutatott kiállítás szeptember 3-ig látható.

(Pécsi Galéria, Pécs, Széchenyi tér 14.)

 

szerda június 14. 19.00   Flogging Molly – koncert

Jönnek a kelta punkok, avagy az ír-amerikai folk-rock hetes fogat négy év után ismét nálunk koncertezik, úgyhogy lehet készíteni pogóra a bakancsokat és táncra a lábakat. Na meg a majd’ harminc év megünneplésére az ír italokat is. Új felvételeket hoznak, de játszanak biztos az örök klasszikusok is, mint az If I Ever Leave This World Alive, a Drunken Lullaby vagy a Devil’s Dance Floor.

(Akvárium, Nagyhall, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

csütörtök június 15. 10.00   All My Little Words – kiállítás

Az ismert kortárs művésznek, Nara Jositomónak több mint tíz év után látható újra kiállítása Európában. Nara az 1990-es években, az Angry Girls/Dühös lányok sorozattal vált világszerte ismertté. Az első pillantásra naivnak tűnő kislány alakokban egy punk lelke lakozik, aki mindent megkérdőjelez, folyton ellenkezik és kritizálja a felnőttek világát, miközben őszintén beszél az érzéseiről. A képzőművész munkásságának negyven évéből láthatók most rajzok, festmények, szobrok és egy szobányi installáció november 1-jéig. Tehát, aki az osztrák főváros felé veszi az irányt a nyáron bármikor, annak kötelező.

(Albertina Modern, Bécs 1., Karls­platz 5.)

csütörtök június 15. 16.00   Politikai analizátor – öt politológus egy könyv

Az IDEA Intézet és a Méltányosság Politikaelemző Központ szervezésében kéthavonta öt politológus beszélget az elmúlt években megjelenő, fontos, a mindennapi gondolkodásra is relevánsan ható politikatudományi könyvekről. Az ötödik alkalommal Philip Tetlock: Szakértő politikai előrejelzés című könyvét tárgyalja ki Böcskei Balázs, Csizmadia Ervin, Illés Gábor, Lakatos Júlia és Soós Eszter Petronella.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY

csütörtök június 15. 16.30   Bringa- és punknap – Tilos Maraton

Végre, ismét együtt a bringás punkközösség. Lesz mutánsbringa-felvonulás, szépségverseny, gold­sprint, valamint én és a biciklim fotózás, na meg Tudósok, Lopunk, Dep’Art, Yellow Spots és más botrányosan jó koncertek. Plusz DJ-k gyöngyei a diszkók elé.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk