Snoblesse Oblige 2023/24.

  • Narancs
  • 2023. június 14.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Magába szív az anyósülés, filmünk pereg. / Az eleje jó. Akkor még nem volt semmi, / csak a lakásod felé vezető úton a NYITVA felirat, / mögötte a szárított hús, a tojás.

(Mechiat Zina: Roadmovie)

péntek június 16. 14.00 30. Bloomsday

Kezdődik a Joyce-szobornál a kortárs összművészeti fesztivál, amely világszerte 56 helyen ünnepli június 16-át, a napot, amelyen James Joyce Ulysses című regénye játszódik. Szombathely név szerint szerepel a világhírű műben, ugyanis főhőse, Leopold Bloom, vagyis Virág Lipót a történet szerint szombathelyi származású, a család pedig a Fő téren, a 40-es számú házban lakott. Az ünnepélyes megnyitó után adják át a Murális Műhely (alkotói: Molnár Zsolt és az ír Gareth Joyce) új falfestményét. De temérdek program lesz még, kézműveskedéstől a koncertekig. Másnap délelőtt könyvcsere piknik, aztán éjfélig koncertek és buli. A Bolondok Aranya, a Platon Karataev, végül Dé:Nash koncertezik.

(Fő tér, Szombathely)

 

péntek június 16. 15.00    A barbárság diadala – felolvasó

június 16-án, az akkori könyvnapon Kolosváry-Borcsa Mihály belügyi államtitkár, az Országos Magyar Sajtókamara elnöke az egykori Budafoki Papírgyárban „ünnepélyes” keretek között kezdte meg a nem kívánatos magyar és külföldi zsidó származású szerzők műveinek megsemmisítését. A végeredmény 447 627 kulturális érték, műalkotás elpusztítása, vagy­is az erőszak győzelme a humanizmus fölött. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az Örkény Színház a gondolat szabadsága jegyében felolvasással emlékezik a kirekesztés szélsőséges korszakára, és kegyelettel a művek szerzőire. Néhány szerző, akinek a műveiből részletek hangzanak el: Békeffi László, Füst Milán, Gábor Andor, Kiss József, Szép Ernő, Molnár Ferenc, Nóti Károly, Bródy Sándor, Felix Salten, Stephan Zweig, Egon Erwin Kisch. Az esemény házigazdája a színház igazgatója, Mácsai Pál.

(Örkény Színház, előcsarnok, Bp., VII. Madách tér 6.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

péntek június 16. 16.00 A barbárság diadala – felolvasó 2

Az egykor „nemkívánatos szerzőket” megidéző felolvasó, megemlékező, figyelemfelhívó eseményhez csatlakozik a Katona József Színház is. Dobó Enikő, Erdős Virág, Fekete Ibolya, Galkó Balázs, Gárdos Péter, Hegedűs D. Géza, Kálid Artúr, Kornis Mihály, Kukorelly Endre, Kulcsár Krisztián, Mácsai Pál, Novák János, Spiró György, Török Ferenc és sokan mások közreműködésével.

(Katona Kantin, Bp. V., Petőfi S. u. 6.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

péntek június 16. 16.00 Gyerek Sziget – fesztivál

Háromnapos programözönnel indítja a vakációt a Generali Gyerek Sziget. Az ország egyik legnagyobb, ingyenes családi rendezvénye koncertekkel – Halász Judit, Gryllus Vilmos, Apacuka –, bábszínházzal, tánccal, vetélkedővel, sportprogrammal, zsonglőrökkel és artistákkal, ugrálóvárral, artistákkal, kézműves-foglalkozásokkal és még rengeteg élménnyel várja a családokat, június 16. és 18. között, reggel 10-től este 18 óráig. A részletes programért irány a gyereksziget.hu!

(Hajógyári-sziget, Bp. III.)

 

péntek június 16. 18.00 Tilos Party Nap a Tilos Maratonon!

Elektronikus, techno és experimentál: az idei Tilos Maraton második péntekén egy kiadós Tilos Partyval indítják a 9 napos adománygyűjtő fesztivál záró hétvégéjét!

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

péntek június 16. 20.00 Café de la Danse 2023

Thomas Csaba francia gitárművész előadásával, táncimprovizációkkal és a FrenÁk Társulat Fiúk című előadásával kezdődik az első (június 18-ig tartó) velencei-tavi nemzetközi kortárstáncfesztivál. Szombaton 17 órától táncwork­shop kezdőknek, aztán haladóknak, majd a francia Compagnie Solitól a Christina, a német The Few Frame Projecttől a StandStill, az ír Dance Theatre of West Irelandtól a Click Click Katana és a francia Charge Maximale de Rupture-től a 9.8 című előadások láthatók. Vasárnap a workshopok után 20.30-kor a francia Mimoart Company darabja, a Body Note zárja az ingyenesen látogatható fesztivált.

(Halász Gedeon Eseményközpont, Kápolnásnyék, Kazinczy u. 22–30.)

 

szombat június 17. 15.00 Kultúrával a társasházakért/Kultudvar – nyitókoncert

Az új programsorozat célja hogy a felújításra szoruló társasházak belső udvarán szervezett koncertek bevételével hozzájáruljon a befogadó ház felújításához. A II. kerületből startol a kulturális mozgalom, ahol ezen a napon Hangácsi Márton akusztikus koncertjét hallhatják az érdeklődők. A tervek szerint a Kultudvar rendezvények egészen decemberig tartanak, de csak nem fagyunk meg azután sem.

(Bp. II., Frankel Leó út 10.)

 

szombat június 17. 19.00 Gyévuska

Pintér Béla rendezett már Ascher Tamást a Katonában, Ascher Tamás pedig most rendezett először Pintér Bélát. A darab a második világháború alatt játszódik laktanyában, bálteremben és a távoli orosz rónákon. Főtisztek, tisztek, honvédek, hozzátartozók, munkaszolgálatosok bonyolítják benne a cselekményt, miközben Puccini-szerzeményekre hasonlító slágerek, magyar nóták és katonaindulók hangoznak el. Június 20-án, 22-én és 23-án ismét.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné út 1.)

 

szombat június 17. 19.30 A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Tálas Áron Trió koncertje

A barokk zene a formák és harmóniák új világát hozta el a zenébe a 17. században, ahogy a jazz is a 20. században. Ennek a két zenei irányzatnak a közös pontjait szeretné megtalálni a két zenekar a közös műsor során. Az idén 170 éves Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarának kiváló művészei szólistaként is bemutatkoznak a rendhagyó koncerten.

(Várkert Bazár, Öntőház udvar, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

szombat június 17. 21.00 Moszkva tér – kertmozi

Török Ferenc vizsgafilmjéből generációs kultfilm lett; most a füvön heverészve nézhetjük meg Terézváros csillagos ege alatt, ingyen.

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

vasárnap június 18. 10.00    Illúziók Múzeuma – utazó tárlat

A Budapestről elsőként ideérkező speciális, interaktív tárlat becsapja az érzékszerveket, meghökkent, mint az elvarázsolt kastély. Szórakoztató természettudomány a családnak. Az itt látható tárgyak a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat kötik össze a képzőművészek által megjelenített illúziókkal, szeptember 24-ig hétfő kivételével, 10 és 18 óra között.

(Labor – Interaktív Varázstér, Pécs, Zsolnay-negyed)

 

vasárnap június 18. 17.00    Cataracta – Múlóban a sötétség – tárlatvezetés

Hajdú D. András fotográfus dokumentarista fotóesszéje a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezeti el a nézőt, ő maga pedig a kurátorával, Kopin Katalinnal arról beszélget, hogy milyen motivációk és történetek húzódnak meg egy-egy hosszú távú fotóprojekt hátterében, miért fontos olyan embere­ket bemutatni, akik átformálják a környezetüket, és „világítanak a sötétben”? A kiállítás szeptember 10-ig látható, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között.

(Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.)

 

vasárnap június 18. 18.00    Son Lux – koncert

A földrajzilag és kulturálisan is sokszínű zenekar tagjai, Rafiq Bhatia, Ian Chang és Ryan Lott mindannyian egyedi hangzásvilágot képviselnek, hogy egy megrázó, túlvilági egységet hozzanak létre. A Reflektor Fesztivál után nem váratják sokáig budapesti rajongóikat, és ismét átkelnek az óceánon, hogy köztünk lehessenek.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

hétfő június 19. 19.00    Ki ölte meg az apámat

Az Édouard Louis önéletrajzi regénye nyomán készült előadás emléktöredékeken keresztül mutatja be egy fiú és egy apa kapcsolatát, küzdelmeiket az elfogadásért. Intim sztori, mégis a politikai környezet és a társadalmi felelősség kérdése áll a középpontban. Szenteczki Zita rendezése érzékenyen ötvözi a bábszínházat a kortárs tánccal, a szövegkórust a politikai kiáltvánnyal. Az előadás a Pride Fesztivál műsorán látható, és utána beszélgetés lesz az alkotókkal, Konkol Máté filmrendező vezetésével.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 5–7.) - OLVASÓKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

hétfő június 19. 19.00    Comeback Kid – koncert

A több mint húsz éve alakult hardcore-punk csapat a tavaly megjelent Heavy Steps című albumával mér csapást a kedves budapesti közönségre.

(Akvárium, Nagyhall, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

kedd június 20. 14.00    Első félidő ’23 – kiállítás

Egy sor egyéni kiállítás után, a 2023 első félévét lezáró, egész nyáron átívelő tárlatra a galéria felkérte 15 művészét (többek között Csáky Marianne-t, Csontó Lajost, Szász Lillát, Uray-Szépfalvi Ágnest), hogy bemutassák és néhány szóban leírják éppen futó projektjeiket, illetve legfrissebb, a közelmúltban készült munkáikat. Nyitva keddtől péntekig 14 és 18 óra között (vagy előzetes bejelentkezéssel).

(Inda Galéria, Bp. VI., Király u. 34. II. em. 4.)

 

kedd június 20. 19.00    Az Anima Musicae Kamarazenekar ünnepi koncertje

Magukat ünneplik az évadzáróval a kiváló zenészek, hiszen pontosan ezen a napon 13 éves a zenekar. A már hagyományosan az Óbudai Társaskörben rendezett hangversenyen az együtteshez az idén csatlakozik is egy ígéretes tehetség, ezúttal a Virtuózokból is ismert Patricija Avšič.

(Óbudai Társaskör, Bp. III., Kiskorona u. 3.)

 

szerda június 21. 10.00    Frissítés elérhető – kiállítás

A kiállítás a harminc éve működő T-Art Alapítvány öt évvel ezelőtt indított, fiatal művészeket támogató projektjének eredményeit mutatja be 21 fiatal alkotó munkájának kurátori válogatásában. Szeptember 6-ig láthatók itt (többek között) Cifra Anett, Őry Annamária, Pethő Anikó, Sinka Péter, Tóth Angelika, Végh Júlia és Verebics Kati munkái. A belépés ingyenes, nyitva keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között.

(Deák17 Galéria, Bp. V., Deák Ferenc u. 17. I. em.)

 

szerda június 21. 19.00    Építészet és nemzet

A Kortárs Építészeti Központ tavasszal indult programsorozata szakmai oldalról fejti meg, hogy mit jelent 2023-ban a „nemzeti építészeti kánon”. Most Csomay Zsófia, Ekler Dezső és Smiló Dávid építészek osztják meg gondolataikat a „modern nemzet” fogalmáról. A vitaesthez kiállítás kapcsolódik, amelyen olyan produktumok láthatók az építészek válogatásában, amelyek a „nemzeti építészeti kánon” alapját jelenthetnék.

(KÉK, Bp. XI., Bartók Béla út 10–12.)

 

csütörtök június 22. 6.00   100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton

A legnagyobb magyar tó partjának építészeti kultúráját mutatja be a kiállítás, amely közel százéves időszakot ölel fel. A tablókon bemutatott üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat tükröznek. Egy-egy ma is álló balatoni épületet mutatnak be, illetve archív életképek segítségével idézik meg száz év nyarainak emlékeit. A szabadtéri tárlat ingyenesen megtekinthető szeptember közepéig, minden nap 6 és 24 óra között.

(Várkert Bazár, Gloriett rámpa, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

csütörtök június 22. 18.00    Mondok, mondok éneket – verskoncert Weöres Sándor születésnapján 2 részben

Az egri Kaláka Fesztivál csütörtöki napját mindig a verseknek szentelik. Ezúttal az időpont épp Weöres Sándor születésének 110. évfordulójára esik, ezért olyan verséneklőket hívtak, akiknek repertoárjában több Weöres-dal is szerepel. Sebestyén Márta, a Sebő együttes és a Kaláka a közreműködők a június 22–25. között zajló 43. Kaláka Fesztivál nyitónapi koncertjén.

(Rege Birtok, Eger, Nagykőporos út 15.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.