Snoblesse Oblige 2023/39.

  • Narancs
  • 2023. szeptember 27.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Rossz évek szürke pókfonalai, / miket a pók idő húzogat ki magából. / Csak a boldogság pillanatai készülnek / az Örökkévalóság anyagából.

(Rakovszky Zsuzsa: Idő)

péntek szeptember 29. 10.00 A minták kötnek – kiállítás

Chilf Mária Munkácsy-díjas festőművész munkáiból mutat be nagyszabású válogatást az ICA-D november 10-ig. A művész különféle médiumokban készült alkotásai érzékeny asszociációkon keresztül kapcsolnak össze látszólag távoli fogalmakat, jelenségeket. Az utóbbi két évtizedben figyelme egyre inkább az ember belső világának kérdései felé fordult, és a traumafeldolgozás, a gyógyítás és öngyógyítás, valamint az emlékezet került érdeklődése előterébe. A kiállításra a belépés díjtalan.

(Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, Vasmű u. 12.)

 

péntek szeptember 29. 18.30 A Darvas Kristóf, Matisz Flóra duó és az Erkel Ferenc Fúvószenekar Veszprém koncertje

A Mazsike háromnapos, ingyenes Sétafesztivállal kapcsolódik a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa programhoz, ez a koncert a színes zenei kavalkád izgalmas nyitánya. A városismereti túrák során elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket mutatják be. Regisztráció és teljes program a mazsike.hu/setafesztival/ oldalon.

(A helyszín Veszprémben lesz, de hogy pontosan hol, az a regisztráció után derül ki.)

 

péntek szeptember 29. 20.00 Bognár Szilvia Sextet – koncert

Bede Péter szaxofonos, Csókás Zsolt gitáros, Kovács Zoltán nagybőgős, valamint Szalai Péter és Gyulai Csaba ütőhangszeresek jellegzetes egyéni előadói stílusukat kidomborítva ötvözik a különböző nemzetiségű – magyar, cigány, bolgár, görög, szefárd – népdalokat a dzsessz és az indiai klasszikus zene motívumaival, hangulataival. Ezen a koncerten Afrodité Elizavet Radisz, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Bognár Szilvia tanítványa csatlakozik a csapathoz néhány dal erejéig.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

péntek szeptember 29. 21.00 Korai Electric – önismereti diszkó – parti

A Korai Öröm és a Korai Trancemission tagjaiból álló formáció követi tradícióit, vagyis olyan tánczenét csinál, hogy a hangfal adja a másikat. Folyamatzenéjüket a dob és a basszus mellett a doromb, a fuyara és a khöömei difónikus ének, továbbá a szintetizátor színesíti. Az önismeretisek pedig a szokásos szertartásaikat nyomják: a befelé figyelést segítő szettek hangzanak el, miközben néha elszabadul a komposzttechno.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szombat szeptember 30. 16.30 Fedél Nélkül – 30. születésnapi buli

A Menhely Alapítvány volt az első civil szervezet, amely hajléktalan emberek segítésére jött létre a rendszerváltás pillanatában, a Fedél Nélkül című lapjuk Európa egyik legrégebben kiadott utcalapja. Meglévő és leendő olvasóikat, támogatóikat is szeretettel várják a múltidézéssel, köszöntőkkel és tortával tarkított ünneplésre, s bemutatkozik az Első Kézből a Hajléktalanságról projekt, amelynek a házigazdája Huzella Péter lesz. A 19.00 órától kezdő koncertek adományjeggyel látogathatók. Fellép Harcsa Veronika, Andl-Beck Boróka – azaz boebeck – és HéBa is. Az adományjegyekből befolyó pénz teljes egészében a Menhely Alapítvány Első Kézből a Hajléktalanságról programjának támogatására megy.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

szombat szeptember 30. 19.00 Egy életem

Új és különleges életrajzi stand-up sorozat indul, amelyben híres művészek egy-egy színházi este keretein belül mesélik el az életüket. Ezúttal Grecsó Krisztián író áll színpadra, aztán felkészül Szinetár Dóra és Mucsi Zoltán. Az estek rendező-producere Lévai Balázs.

(MomKult, Bp. XII., Csörsz u. 18.)

 

szombat szeptember 30. 19.00 Amerikai Álom – a Szent István Filharmonikusok koncertje

A zenekar ebben az évadban kamarazenei sorozatot indít, hogy a kamarazenélés az együttes hétköznapjainak részévé válhasson. A háziasszony Udvaros Dorottya lesz.

(Óbudai Társaskör, Bp. III., Kiskorona u. 7.)

 

szombat szeptember 30. 20.00 A két hold éjszakája

Federica harmadik hónapos terhes, amikor kiderül, hogy a magzat DNS-e nem egyezik az övével. Kérdőre vonja a klinikát, amelynek a lombikprogramján részt vett, hogy azután rengeteg bonyodalmon keresztül bontakozzon ki a filmdráma. Miguel Ferrari venezuelai rendező alkotása a Latin-amerikai Filmnapokon.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap október 1. 12.00 Miért félnél? – fórumszínház

Színházi játék a Rántotthús Helyett nevű fórumszínházi társasággal. Ennek az alulról szerveződő színházi csoportnak a célja olyan alkalmakat rendezni, amelyek során lehetőség nyílik a helyzetek és egymás mélyebb megértésén keresztül olyan stratégiák kipróbálására, amik társadalmi változásokat is létrehozhatnak. A facilitátor Viczay Zsuzsa drámatanár és szociális munkás, szervezők és segítők Balázs Eszter és Balogh Bodor Márton. A részvételhez nem szükséges színházi tapasztalat, csak részvételi díj van, de annak mértéke is megállapodás szerint.

(Auróra nagyterem, Bp. VIII., Auróra u. 11.)

 

vasárnap október 1.  19.00  A zene világnapja a Budapesti Vonósokkal

Repertoárjának nevezetes darabjaival lép a zenekar az idei ünnep alkalmából közönsége elé: a vo­nós­zenekarok közkedvelt darabjával, Luigi Boccherini sejtelmes, démoni d-moll szimfóniájával, amely nem véletlenül kapta Az ördög háza ragadványnevet. Aztán Johann Sebastian Bach lendületes d-moll kettősversenye hangzik el. A koncertet záró kompozíció Csajkovszkij Vonósszerenádja lesz. Koncertmester: Pilz János.

(BMC, Koncertterem, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

vasárnap október 1. 19.00 Az Utas és holdvilág útján – online program

Sajó Tamás művészettörténész előadása a KÉK Kulturális Élményklub októberi programja – nem csak klubtagok számára. Az előadás ingyenes, zoomon érhető el, előzetes regisztráció után. További információk a klub honlapján: kekklub.hu

 

vasárnap október 1. 19.30 A nagy parranda – történetek Gabriel García Márquezről

A magyar videós és zenész, Vörös Eszter azért utazott egyedül Kolumbiába, hogy kiderítse, hogyan hatottak a karibi kultúrák, de főleg a vallenato dalok a Nobel-díjas kolumbiai íróra. A Latin-amerikai Filmhét utolsó és különleges alkalmán a rendező lesz a vendég.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap október 1. 19.30  Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara: III. Senior Gála

Ünnepi jótékonysági hangverseny a zene és az idősek világnapján a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészeivel. Vagyis a legtapasztaltabbak térnek vissza a kezdeteket megidéző helyszínre egy ingyenes koncerttel.

(A Magyar Nemzeti Múzeum díszterme, Bp. VIII., Múzeum krt. 14–16.)

 

hétfő október 2. 17.30 VI. MagdaFeszt – megnyitó

Az első MagdaFesztet Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából rendezték, és mostanra a debreceni ősz kiemelt kulturális eseménysorozata lett. Az idén október 2–5. között várja a női témákra kíváncsi közönséget Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház, a Csokonai Fórum, a Debreceni Református Nagytemplom, a MODEM és az Apolló mozi. Az ünnepélyes megnyitó után Visky András A test történetei című, többrészes drámájának már bemutatott I. és II. epizódja, majd a frissen színpadra állított III. és IV. része, Éva és Artemisia története nyitja az idei az előadások sorát Visky Andrej rendezésében. Részletes program a csokonaiszin­haz.hu/fesztivalok/magdafeszt/ oldalon.

(Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen, Kossuth u. 10.)

 

hétfő október 2. 19.00  Ex katedra – Tanmesék a 90-es évekből

Commodore 64, Britney Spears, koszovói háború, Monica Lewinksy, Kacsamesék és Antall József halála… Magyarország a kilencvenes években, egy gyerek szemével, vagyis a StereoAkt társulat alkotóinak – két színész, két táncos, egy grafikus és egy mene­dzser – szemével, akik a karantén alatt közösen idézték fel az általános iskolai éveik alatt megélt rendszerváltást.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

kedd október 3. 20.00    Pelléas és Mélisande – bemutató

Előadás a visszatalálásról és egy szerelmi háromszögről, amelynek harmadik tagja az a fájdalom, ami képes eljuttatni valakit oda, hogy véget vessen saját életének. Másnap újra látható.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

kedd október 3. 20.00 „föl kéne szabadulni már!” – Fejből mondott slamek FSA versenye #6

Ezúttal is csak fejből mondott slammel lehet versenyezni, és a téma megint József Attila Hazám című versének idézett sora. Az idézethez az előadások szabadon, bármiféleképpen kapcsolódhatnak. Ez alkalommal a zsűri kiemelten értékeli a fák védelméről és a természetet pusztító szokásainktól való megszabadulásról szóló slameket. A zsűri elnöke ezúttal Bojár Iván András, a tagjai: Taródi Luca költő, kritikus, Ada Vilhan festőművész, továbbá ketten a közönségből. Zenei közreműködő: Pető Dávid. A végén nyeremény­eső.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szerda október 4. 10.00    Romani Design Fash­ion Art – Aktivizmussal a tradíciókért – kiállítás

A világ első roma divatstúdiója 2010-ben jött létre Magyarországon, azzal a céllal, hogy segítse a roma közösségek társadalmi integrációját. Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői minőségi, kézműves dizájntermékeket készítenek. Ez az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, illetve annak kapcsolódásait a magyar kultúrához. A kiállítás az ő mun­kái­kon keresztül mutatja be a roma népművészetet és kulturális örökségüket. Aktivisták és passzivisták egyaránt október 31-ig láthatják ezt a csodát.

(Hagyományok Háza, Kallós Zoltán kiállítótér, Bp. I., Corvin tér 8.)

 

szerda október 4. 16.00    Ida regénye

Goda Kriszta rendező Gárdonyi Géza azonos című műve nyomán 2022-ben készült romantikus filmjét vetítik a MagdaFeszt programján. Este 19 órától Az ajtó című, Szabó Magda regénye alapján készült nagy sikerű előadást láthatják Szabó K. István rendezésében. Csütörtökön, a fesztivál zárónapján, a Szabó Magda-életműsorozatban a Kiálts, város! címmel idén megjelent drámakötetet mutatják be 13 órától a Csokonai Teátrum előcsarnokában, 17 órától Tóth Kinga költő, hangperformer, vizuális művész Annamária énekel című kötetbemutató performance-ára invitálják a közönséget a MODEM-be, majd 19 órától az Abigél titkai című esten Szabó Magda életművéből nagy gonddal összeválogatott töredékek szólalnak meg Piros Ildikó előadásában és szerkesztésében, a Nagytemplomban.

(Apolló mozi, Debrecen, Miklós u. 1.)

 

csütörtök október 5. 20.00  Grails – koncert

Instrumentális és kísérleti zenét játszó oregoni banda 1999-ből a fanatikus underground lemezgyűjtőknek, de persze mindenkinek, aki szereti a változatosságot és a kicsi, különleges koncerttereket.

(A38 hajó, Orr stúdió, Bp. XI., Petőfi híd, budai hídfő)

 

csütörtök október 5. 20.00  Running Time – Tricks 3 – bemutató

A FrenÁk Társulat új, interaktív előadása érzékeny nosztalgiával és erős aktualitással reflektál hajdani, a 2000-es évek kortárs táncközegét megtermékenyítő Tricks & Tracks című darabjára. A Running Time az alakuló lélek változó testének megjelenítésével a közel 25 év elteltéből adódó kontrasztokra épít, ugyanakkor a folyamatos változásban megtapasztalható esszenciális állandóságot, a múlt, jelen és jövő hármasságának egyidejűségét (vagy annak illúzióját) hivatott reprezentálni. Előadják az előző generáció tagjai – Jantner Emese, Juhász Katalin, Gergely Attila, Gergye Krisztián és Frenák Pál –, valamint az újak: Vasas Erika, Lőrincz Emma, Kaiser Fruzsina, Eoin Mac Donncha, Holoda Péter, Keresztes Patrik és Darabont Áron. 16 éven felülieknek ajánlott.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk