Tartalom

MaNcs 35. évf. 39. sz. (2023-09-27)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

A szerk.

A szerk.

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Nicsak, ki hallgat?

Bankok és kormányok

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

Egotrip
Külpol

A háború mindennapjai

Külpol

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Az örmény–azeri háború története

Külpol

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Belpol

Vendégmunkások a Dél-Alföldön

Belpol

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.

Belmozgások a Fideszben egy miniszteri kinevezés és Göd „visszavétele” után

Belpol

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

Belpol

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

Merucza Tibor Alex, az ADOM Diákmozgalom kommunikációs elnöke

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„El akarta égetni”

Julie Otsuka író

A Buddha a padláson szerzőjének egy korábbi regénye is megjelenik magyarul. Az Amikor isten volt a császár című mű az amerikai japán közösség Pearl Harbor utáni internálását és a visszatérés időszakát tárja elénk. Festészet, kávézók, metrózás New Yorkban, japán humor és családi örökség egy helyen.

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Hiszek népem erejében”

Narine Abgarjan író

Az örmény szerző előbb az orosz irodalmi életet hódította meg, de 2020-ra már Európában is a legfigyelemreméltóbb írók között emlegették – immár nálunk is a harmadik könyve jelenik meg. A Szimon a háború sújtotta Örményországban játszódik.

 

KÖNYVMELLÉKLET - Kritika

Könyv

Otash és alvilág

James Ellroy: Általános pánik

„Legutóbb egy kisregényt jelentetett meg. (…) A főszereplő, egy Freddy Otash nevű alak, valóban létezett; hollywoodi magánnyomozó volt, aki a sztárok szennyesei után kutakodott.”

KÖNYVMELLÉKLET - Kritika

Könyv

Guru ír

Rick Rubin: A kreatív folyamat. Az alkotás mint életmód

Annak ellenére, hogy Rick Rubin nem igazán tud semmilyen hangszeren játszani, és állítása szerint fogalma sincs, hogyan működik a keverőpult, mégis ő a világ egyik legsikeresebb producere és zeneipari mogulja.

KÖNYVMELLÉKLET - Kritika

Könyv

A nehéz gyerekkor

Bret Easton Ellis: A szilánkok

A szerző egy interjújában arról beszél, hogy ő még emlékszik arra, amikor az irodalom nem tükör volt, hanem ablak, és hogy ő sem saját magát szeretné a művészeti alkotásokban visszatükröződve látni, hanem mások tapasztalatait.

KÖNYVMELLÉKLET - Kritika

Könyv

A kegyetlen mondanivaló

Amanda Gorman: Ne kérdezd, kik vagyunk

Joe Biden amerikai elnök 2021. január 20-i beiktatási ünnepségének reggelén még viszonylag kevesen ismerték az akkor huszonhárom éves, Los Angeles-i fekete költőnőt, Amanda Gormant.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Feladatmegoldás

Megrendelt emlékezet. Magyar kiállítások Auschwitzban, 1960/1965

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Színház

Kritika

Címszereplők

Medea gyermekei

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Film

Interjú

Film

„Senki sem akar Hollywoodban élni”

Michael Jamin forgatókönyvíró

Ma forgatókönyvíróként könnyebb betörni Hollywoodba, mint pár évtizede, ám sokkal nehezebb belőle megélni – állítja az Egy kapcsolat szabályai, a Beavis és Butt-head és számos egyéb mű forgatókönyvírója, aki szerint a streamingplatformok fenekestül felforgatták a filmipart, ám közben az írók fizetését elfelejtették megreformálni. Interjú az írósztrájk amerikai résztvevőjével.

tévésmaci

Film

Medvepirítós

Amikor Sztupa és Troché egyszerre próbáltak elölről és hátulról behatolni, gondosan lezárt objektum fogadta őket.

Zene

Interjú

Zene

„Nem a tökéletességet keresem”

Elvis Costello énekes-dalszerző

Második magyarországi koncertjére készül Elvis Costello, és ez­úttal magával hozza Steve Nieve billentyűst is, akivel már több mint négy évtizede együtt dolgozik. A 69 éves angol énekes-dalszerző Zoomon mesélt nekünk a Szomorú vasárnapról, Paul McCartney-ról és a kedvenc foci­csapatáról.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

A Million Miles Away

A földműves migránsok gyermeke­ként született, mexikói származású asztronauta története bizonyítja, hogy valóban az élet írja a legjobb forgatókönyvet – a rendezést azonban rendre halandókra bízza…

Visszhang: film

Visszhang

Üldözöttek

Európa tetején vagyunk, a francia–olasz határnál, a Mont Blanc közelében.

Interaktív
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Illúziók emléke”

Rainer M. János történész

A magyar értelmiség színe-java évtizedeken át próbálkozott az elhibázottnak tűnő szocialista kísérlet újratervezésével, hol állami megbízásból, hol magánszorgalomból. Új könyvében egykor fontosnak tűnő gondolatkísérleteket idéz fel a jelenleg már csak informálisan létező 1956-os Intézet vezetője.

Ötven éve történt: a Pinochet-puccs

Tudomány

A kibernetikus szocializmus halála

Az idén nyilvánosságra hozott dokumentumokból hivatalosan is kiderült: amerikai kormányzati és titkosszolgálati támogatással buktatták meg Allende chilei elnök hatalmát. Mindez nem változtat azon a tanulságon, hogy többségi támogatás nélkül a radikális reformok tragédiába fordulhatnak.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Autók

Az olyan épület, mint amilyen a szakmunkásképző volt, feltűnő látványosságnak számított.