Snoblesse Oblige 2023/ősz

  • Narancs
  • 2023. augusztus 30.

Interaktív

Nagy őszi programajánló 

Fejem fölött glória a bura, / Csak belőlem ömlik a kultúra.

(Kiss Judit Ágnes: Más nóta)

szeptember 1. péntek 16.00 CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Ismét izgalmas filmszüret szeptember 1. és 9. között. A nyitófilm a 2023-as Cannes-i Filmfesztiválról érkezik, a Jeanne du Barry – A szerető egyben Johnny Depp hosszú ideje első szerepvállalása európai filmben. A Kitekintő szekcióban magyar remekműveket nézhetünk, a Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivál jóvoltából pedig ugyancsak ebben a szekcióban hat kiemelkedő hongkongi alkotás, továbbá három dél-koreai mozi segít elmerülni a kortárs ázsiai filmtengerben. További részletek a cinefest.hu oldalon.

(Művészetek Háza, Miskolc, Rákóczi Ferenc u. 5.)

 

szeptember 1. péntek 16.00 INOTA Fesztivál – Zságer Balázs és Katona Kati koncertje

Már elkezdődött és még szeptember 3-ig tart az indusztriális és zenés őrület a Veszprém–Balaton EKF műsorán a hajdani Inotai Hőerőműben, amelynek art brut építészete is izgalmas hangulatot ad minden koncertnek. Zságerék után Joshua Inyang és Joshua Reid manchesteri duója következik, majd éjjel Slikback kenyai DJ és elektronikus zenész kísérleti és intenzív klubzenéje tölti be a teret a trap, a footwork, a speedcore és számos egyéb műfaj elemeit ötvözve.

(Inotai Erőmű, Zene Háza Koncertterem, Várpalota)

 

szeptember 1. péntek 17.00 Concerto Budapest – Bakáts Feszt 2023

A belső Ferencvárosban is nagyon izgalmas lesz a hétvége. Komolyzene, gyerekkoncert, rock- és etnomuzsika, színházi előadás, kiállítás, irodalmi beszélgetések és civil bemutatkozások is lesznek három napon át. Az első napon játszik még a Bankrupt együttes, a szombat pedig 11 órakor a Karaván Gyerekszínház előadásával indul, aztán Lovászi Edina és zenészbarátai koncerteznek, utánuk a Santa Diver, majd a Freak Fusion Cabaret előadása, és az esti nagykoncert az Óperentzia együttesé lesz. Vasárnap, szeptember 3-án a zárónapon Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Sárik Péter Trió, a Benkó Dixieland Band, a Duckshell és a Parno Graszt zenél.

(Nagyszínpad, Bakáts tér, Bp. IX.)

 

szeptember 1. péntek 18.00 Mozdulatművészet 100+ – kiállítás és fesztiválnyitó

A 3. MOHA Feszt keretében rendhagyó ízelítő látható a Mozdulatművészeti Magángyűjtemény anyagaiból. A kiállítás megtekintése ingyenes. Ebben a három napban viszont támogató jegyet is vehet, akinek a hely fennmaradása fontos ügy. Este héttől élő tánckoncert a Sun Syndrome zenekarral és a MOHA táncosaival. A három nap alatt végig lesznek tánc­órák, ír táncház, fátylazás és mozdulatművészeti rekonstrukciók, de elméleti előadások és koncertek is.

(MOHA – Mozdulatművészek Háza, Bp. IX., Tagló u. 11–13.)

 

szeptember 1. péntek 19.00    I. Haydneum Eszterháza Fesztivál – L’infe­del­tà delusa – nyitókoncert

Először szervez fesztivált a Haydn­eum – Magyar Régizenei Központ szeptember 1. és 6. között a hazai és a nemzetközi régizenei élet ki­emelkedő előadóival a műsoron. Az eseménysorozat középpontjában Mária Terézia látogatásának 250. évfordulója áll. A nyitókoncerten felcsendül a zeneszerző Aki hűtlen, pórul jár című operája, amelyet a császárné is elragadtatással hallgatott egykoron. A mostani előadás szereplői Ella Smith új-zélandi szoprán, Bernhard Berchtold osztrák tenor, a hazai énekesek képviseletében pedig Kalafszky Adriána (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Szélpál Szilveszter (bariton) lépnek fel, az Orfeo Zenekart Vashegyi György vezényli. A kon­certek mellett kísérőprogramok várják a közönséget. Részletek a haydneum.com oldalon.

(Esterházy-kastély, Fertőd)

 

szeptember 2. szombat 16.00    PLACCC a RAKPARTon

Már elkezdődött és egészen szeptember 24-ig tart a PLACCC – már nem is igazán fesztivál, sokkal inkább egy platform vagy keret, amely teret és hátteret nyújt a városi terekből, a városi életből inspirálódó művészeknek. Ezen a napon a Valyóval közösen korábbi projekteket mutatnak be, például a Meetlab és Szabó Bálint Azimut című videóinstallációját és Grélinger Ágnes With open doors to spaces with­out walls című mozgásprodukcióját. De lesznek új projektek is, például itt mutatkozik be Bubla Éva Lélegzésre kijelölt hely című installációja is. Az eseményekről részletek a placcc.hu oldalon.

(Valyo pihenőpark, Bp. V., Jane Haining rakpart)

 

 szeptember 4. hétfő 18.00    Zeneszüret Fesztivál

A Filharmónia Magyarország idén is megrendezi hagyományos, őszi klasszikus zenei fesztiválját Pécsett. Az idén több mint 300 művész lép fel tereken és egyéb különleges helyszíneken. Lesz operagála, és érkezik Puccini Fecskéje is a világsztár José Curával. Bár az opera lesz a fókuszban, jön többek között Pál István „Szalonna” és Bandája, a Band of Streets pedig New Orleans-i stílusú utcazenei színt hoz a Mecsek oldalába. Flashmobok, játszótéri koncertek és belvárosi térzenék is szólnak majd városszerte. A záróakkord pedig Francesco Finotti orgonaművész koncertje lesz szeptember 10-én a Bazilikában. Részletek itt: filharmonia.hu/fesztivalok/zeneszuret-fesztival

(Széchenyi tér, Pécs)

 

szeptember 7. csütörtök 20.00    Simone Basile Quintet – koncert

Kortárs zene és progresszív művészet fiataloknak a Nuova Generazione Jazz sorozatban, az indiai rágák erejével. Basile az európai dzsessz-színtér kitűnő muzsiku­sai­ból válogatta össze a csapatot, tagjai: Manuel Caliumi olasz szaxofonos, Santiago Fernandez spanyol zongorista, Ferdinando Romano nagybőgős – aki már járt itt a Totem nevű zenekarával –, és Giovanni Paolo Liguori, őt a legígéretesebb fiatal dobosok között tartják számon.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szeptember 9. szombat 10.30    12. Örkény Kert

Sok zene, gyerekprogramok és portrébeszélgetések lesznek idén is az Örkény Színház évadnyitó programján, ahol a közönség találkozhat a teátrum művészeivel, kedvezményesen válthatnak je­gyet az előadásokra, valamint támogathatják az Örkényben őszre szervezett FreeSZFE Fesztivál megtartását is. Lesz többek között jóga a füvön Hámori Gabival; Piros Kakaó Játszóház; Für Anikó és Mácsai Pál meseolvasása Egervári Mátyás cimbalomjátékának kíséretében; Budapest Jazz Orchestra Urbán Orsi dzsesszénekesnővel és Révész Richárd dzsesszzongoristával kiegészülve; Örkény Esztrád; Rohmann Ditta szóló csellókoncertje; Kadarkai Endre élőben beszélget Kerekes Évával, majd Zsigmond Emőkével. És lesz jótékonysági szendvicsbár is.

(Madách tér, Bp. VII.)

 

szeptember 9. szombat 19.30    Herbstgold 2023 – nyitóelőadás

Joseph Haydn Acide című operájával kezdődik az idei Herbstgold Fesztivál. A klasszikus zene kedvelői mellett a jazz és a worldmusic szerelmesei is válogathatnak a szeptember 24-ig tartó, sztárelő­adókat felvonultató koncertsorozaton.

(Schloss Esterházy, Eisenstadt/Kismarton)

 

szeptember 15. péntek 10.00    Kerekdomb Fesztivál

30Y, Elefánt, Parno Graszt, Follow The Flow, Ivan & The Parazol, Palya Bea – csak néhány név az idei Kerekdomb Fesztiválról, ahol ezúttal is minden a zenéről, irodalomról, színházról és a finom borokról szól majd, az ősz legjobb színeit és ízeit hozva el az idén is a szeptember 15. és 17. között Tállya dűlőire. Infó: kerekdombfeszt.hu/program/

(Tállya)

 

szeptember 15. péntek 10.00    ELEVEN Ősz

A Bartók Béla Boulevard ismét felpörög, minden a kultúráról és a mulatozásról szól majd. Az Este11 saját színpadot állít fel a Feneketlen-tónál, ahol gyermekprogramok, akusztikus koncertek várják az érdeklődőket, de lesz jóga a szabadban, slam poetry és DJ is. A Kornél Kávézó a tavaly őszi PadTárshoz hasonlóan és annak tapasztalataival szeretne újra leültetni egymás mellé önismerettel, érzelmi neveléssel és mentális jóléttel foglalkozó szakembereket és civil érdeklődőket. A Faur Zsófi Galériában Benyovszky-Szűcs Domonkos képzőművész az esztétizált, láthatatlan erőszak formáira és terjedésére hívja fel a figyelmet a művészet eszközeivel, Verseitek dallama címmel az irodalom, a lélek és a dallamok találkoznak az utca emblematikus kávézóiban. Az utcaünnep eseményei részletesen a fesztivál Facebook-oldalán.

(Bp. XI., Bartók Béla út – a Szent Gellért tértől a Feneketlen-tóig tartó szakasz)

 

szeptember 15. péntek 20.00    Rokonok – fázisbemutató

A TÁP Színház idén ősszel ünnepli létrejöttének 30. évfordulóját, ennek alkalmából két héten keresztül tartó eseménysorozattal várják az érdeklődőket: a TÁP30 Fesztiválon szeptember 15. és 30. között a Trafóban és a Jurányi Házban. Elsőként a rokonokat rendszerezik, a szerencsésektől a szerencsétlenekig a Szikra Mozgalom segítségével és a Carson Coma zenéjére.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szeptember 16. szombat 10.00    Lánchíd-fesztivál

Ismét ünnepeli a főváros az újjászületett Lánchidat. Napközben a pesti alsó rakparton 18 óráig ingyenes gyerekprogramok és Lánc­híd-történeti kiállítás várja a népet, továbbá találkozhatunk az ÉnBudapestem applikáció kihelyezett standjával. Majd egész késő estig koncertek a Clark Ádám téren, ahol többek között Péterfy Bori, Irie Maffia, Király Viktor, Dés László, Bocskor Bíborka, Wunderlich József és Ember Márk is fellép. A koncert előtt és után DJ-k nyomatják a legkedvesebb zenéket.

(Lánchíd, Bp.)

 

szeptember 20. szerda 19.00    Roletti, avagy Jakab és János legendás barátsága

A TÁP30 Fesztivál folytatódik Jankovics Péter és Szabó Zoltán férfibarátságról szóló előadásával. Hogy mit csinálnak együtt ezek a pasik? Madárfiókákat mentenek az erdőben, óvónőket inzultálnak, idős asszonyok elől lopják el a liftet, templomi esküvőket zavarnak meg, pszichológiai kísérletekben vesznek részt, bowlingpályákat törölnek el a föld színéről, de még az olajos csúszka masszázstól sem riadnak vissza. Vagyis feszegetik a határokat, mint általában a TÁP. Írta és rendezte: Vinnai András.

(Jurányi Ház, kisterem, Bp. I., Jurányi u. 1–3.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.