Snoblesse Oblige 2024/21.

  • Narancs
  • 2024. május 22.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

tudom, te is láttad az anyukát a mátyás-templom előtt, / aki egy határozott mozdulattal / félrehúzta mellőlünk a lányát, / nehogy cseppfertőzéssel átadjuk azt, / aminek még a gondolatára is keresztet kell vetni.

(Kupihár Rebeka: Turisták)

 

péntek május 24. 11.30 ZeneMenő

Zenetörténeti tantermi előadás a Perspektíva fesztivál első napján, négy hangszeres művész közreműködésével.

(Karaván Színház, IX., Üllői út 31.)

 

péntek május 24. 13.00 Hogyan készült a műtárgy?

Bemutatják a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Diagnosztikai Osztályának munkatársai: Varga Tímea, Horváth Mátyás, May Zoltán, Karlik Máté  és Cseh Tímea. Regisztráció és további érdekes programok a mutargyakejszakaja.hu oldalon.

(Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, C épület, Bp. XIII., Szabolcs u. 33.)

 

péntek május 24. 15.00 Kassák! – Szubjektív tárlatvezetés tanulásban vagy értelmileg akadályozott érdeklődőknek

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál rendezvénye Sallai Ilona Éva, az ÉFOÉSZ önérvényesítője és Horváth Péter László gyógypedagógus közreműködésével. A múzeum épületén belüli térbeli tájékozódást egy újonnan fejlesztett, könnyen érthető piktogramkészlet is segíti. A programon való részvétel értelmileg akadályozott látogatók és kísérőik számára ingyenes. Részvételi szándékot a lilla [dot] horvath [at] mutargy [dot] com e-mail-címen fogadnak.

(Kassák Múzeum, Bp. III., Fő tér 1.)

 

péntek május 24. 19.00 Országépítők

A punkopera arról szól, hogy mire juthat egy roma építőmunkás család három generáció alatt a 60-as évektől napjainkig, és mi a változás ára. Írta és rendezte: Balogh Rodrigó és Illés Márton. Szereplők: Csányi Dávid, Farkas Ramóna, Nemcsók Nóra és Szegedi Tamás András.

(Független Színház, IX., Páva u. 30.)

 

péntek május 24. 19.00 Téli énekek

Az elmúlás, az öregedés, a halál, az elengedés: ezeket kötjük a télhez, és erről szól Pataky Klári koreográfiája is, amely inkább egy belső utazás, mely konkrét történet helyett hangulatokból áll. A Közép-Európa Táncszínház K-Arcok programsorozatának előadása a  XI. Nemzetközi Monotánc Fesztiválon.

(Bethlen Téri Színház, Bp. VII., Bethlen Gábor tér 3.)

 

péntek május 24. 20.00 Mozart: Requiem

Mozart utolsó műve, a szimfonikus zenekarra, vegyes karra és szólistákra írt gyászmisét most a Solti Kamarazenekar és az Etunam Vegyes kar mellett fiatal tehetséges szólisták (Kapi Zsuzsanna szoprán, Gion Zsuzsanna alt, Megyesi Zoltán tenor és Zajkás Boldizsár basszus énekművészek) előadásában hallhatjuk. Vezényel: Virágh András orgonaművész-karnagy.

(Szent István-bazilika, Bp. V., Szent István tér 1.)

 

péntek május 24. 20.00 Gypsy Soloists – koncert

A 2018-ban alakult csapat roma származású fiatalokból álló tagjainak repertoárjában megtalálhatók a 19. század ismert verbunkosai és magyar nótái, valamint az ezekből kiinduló Haydn-, Brahms-, Liszt-, Kodály-művek is. 

(Karaván Színház, IX., Üllői út 31.)

 

szombat május 25. 10.00 Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú

Interaktív zenés előadás a félelmekről és a szeretet erejéről 6–12 évesek számára a Cinka Panna Cigány Színház előadásában, a Perspektíva Fesztiválon. A gyerekeket is bevonják a játékba, hogy tánccal, énekkel segítsenek visszahozni a melegség fényét a Földre. Játékmester és zenész: Mata András.

(Karaván Színház, IX., Üllői út 31.)

 

szombat május 25. 11.00 Egy gyűjtő első műtárgyvásárlása

Aki részt vesz a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál e programján, őt Nyakas Ilona, a K.A.S. Gyűjtemény alapítója beavatja abba a különleges, 90-es évek eleji történetbe, amikor szinte szándékán kívül megvette első kortárs műtárgyát, amelyet aztán több száz követett. Regisztrálni a mutargyakejszakaja.hu oldalon lehet.

(K.A.S. Galéria, Bp. XI., Bartók Béla út 9.) 

 

szombat május 25. 20.00 Kérész Művek 82. – Szeretettel Miklósnak!

A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál műsorán Szüts Miklóst, a nemrég elhunyt festőt idézi a mindössze egyszer látható előadás, amely az Artus Stúdióban dolgozó kortárs képzőművészek segítségével jön létre. Az este alkotói és performerei: Andrási Edina, Bálint Ádám, Csató József, Csekő Andrea, Egri Borbála, Fischer Balázs, Forrai Ferenc, Gergye Krisztián, Kaszás Konrád, Kocsis Gábor, Knyihár Bence, Mózes Zoltán, Nagy Géza, Nádor Tibor, Rabóczky Judit, Sinkovics Ede, Szlávik Barbara és Varga Virág. Zenél: Bartek Zsolt, Darázs Ádám és Rubik Ernő. A rendező pedig Goda Gábor.

(Artus Stúdió, Bp. XI., Sztergova u. 3.)

 

vasárnap május 26. 14.00 Inter – kiállítás/Nyitott műtermek 3.

Az Artus Tavasz Műtárgyak Éjszakája Fesztivál keretében az ArtusLakók – Andrási Edina, Csekő Andrea, Fischer Balázs, Forrai Ferenc, Kaszás Konrád, Knyihár Bence, Sinkovics Ede, Szlávik Barbara és Varga Virág – a saját műtermükben fogadják az érdeklődőket. Kontor Enikő és Nádor Tibor Inter című új kiállítása is megtekinthető, egészen június 11-ig, hétköznapokon 12 és 18 óra között, valamint az Artus Stúdió színházi programjainak idején, ettől el­térő időpontokban pedig előzetes egyeztetéssel a nadorecset [at] gmail [dot] com címen.

(Artus, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

szombat május 25. 14.00    Szólíts a nevemen!

Zenés, táncos performatív színdarab romákkal és nem romákkal az első Perspektíva Fesztivál utolsó napján Stefan Herrmann a Romano Glaszo előadásában. Aztán koncertek sora. 18.00-tól Khamoro Budapest Band kiskoncert szatmári autentikus zenével, orosz cigány dallamokkal, keleti hastáncos koreográfiákkal, 20.00-kor pedig a hazai dzsessz kiválóságai, az Egri János nagybőgős alapította, Egri János jr. zongoristából és Oláh Kálmán jr. szoprán szaxofonosból álló Egri János Trió zárja a kaput és a fesztivált.

(Karaván Színház, IX., Üllői út 31.)

 

szombat május 25. 19.00 Vagyunk lakói – koncert és filmvetítés

Tábortüzes estéket idéző éneklés Cseh Tamás dalaiból Vecsei H. Miklóssal és Cseh Andrással a Közép-budai Waldorf Iskola támogatására. Az iskolának költöznie kell, amiről majd fognak mesélni is, valamint az est alatt koncertfelvétel-ritkaságokat vetítenek a Cseh Tamás Archívum jóvoltából. Támogatói jegy is kapható.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

 hétfő május 27. 18.00  A szótlan szóló utak – koncert

Csalog Gábor Csővári Csillával közösen mutatja be új, énekhangra és zongorára készült műveit. A programra a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben.

(BMC, Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat május 25. 19.30 Pádám – Kárász Eszter sanzonestje

Az esten Edith Piaf-sanzonokkal és önéletrajzi vallomásokkal idézik meg az előadó szenvedélyes éle­tét, és Párizs, valamint a Montmartre korabeli hangulatát. Kárász Esztert Wagner-Puskás Péter kíséri harmonikán és zongorán.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

szombat május 25. 20.00 Henri Gonzo és a Papírsárkányok – koncert

A Fran Palermo frontemberének meglehetősen sikeres, csendes, ülős, befelé fordulós zenekara klasszikus képzettségű zenészekkel és versszerű (Petri Györgytől Arthur Rimbaud-n át az ókori görög versekig számos irodalmi hatás által inspirált) magyar nyelvű szövegekkel. Vannak új dalok is.

(Gödör, Bp. VII., Király u. 50.)

 

kedd május 28. 19.00 Elosztó – sétaszínházi előadás a IX. kerületben

A Ferencváros rejtett, elfelejtett történeteit feltérképező performance a Trafóból indul, s kivezet az utcára. Minden résztvevőnek szüksége lesz a játék során egy wifire kapcsolódni tudó, feltöltött mobiltelefonra, meg egy fülhallgatóra. Amennyiben valamelyik eszköz nem áll rendelkezésre, azt jelezni kell a szervezők felé a gondolatgenerator [at] trafo [dot] hu címen. Játsszák: Bárnai Péter és Kőszegi Mária, írta Oláh-Bebesi Bori, koncepció, rendezés: Kocsonya Zsófi és Szepes Anna.

(Találkozás: Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szombat május 25. 19.00 Népmese-beavató 333.

Dajkamesék? Szubverzív utópiák? A kollektív tudattalan utolsó őrzői? A tündérmesék ma megosztóbbak, mint valaha. De velünk élnek, úgyhogy ideje kezdenünk velük valamit. Varsányi Péter szabadúszó színházrendező 2017-ben végzett az SZFE-n. Ezt az előadást a Free­szfe és a Salzburgi Mozarteum PhD-hallgatójaként, a doktori kutatása keretén belül hozta létre alkotótársaival: Juhász Gabriellával, Kovács Domokossal, Sipos Györggyel és Farkas Verával. 16 éven felülieknek.

(Szkéné, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

szombat május 25. 19.30 Sextile – koncert

Zúzós posztpunk és synthwave árnyalta zenéjükben legújabb albumuk, a Push óta állítólag alaposan feljebb csavarták a BPM számot, és így tértek vissza Los Angelesből Budapestre. Provokáció diszkófényben.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

szerda május 29. 14.00 Igazítás / Adjustment – kiállítás

Szabó Eszter narratívát nélkülöző, időtlen festészeti felfogásban fogant animációs installációit állították ki. Mindez nem más, mint a jelenben is érvényes női tapasztalatok vizuális naplózása olyan nonverbális feljegyzésekkel, mint a mintás kiegészítők vagy egy félrecsúszott, húsba vágó melltartópánt igazsága. A kiállítás június 19-ig látható, keddtől péntekig 14 és 18 óra között.

(Inda Galéria, Bp. VI., Király u. 34. II. em. 4.)

 

szerda május 29.  17.00 ÉS-kvartett

A beszélgetés témája ma Szűcs Teri Visszatért hozzám az emlékezet című kötete, amely a demenciáról, az otthonápolás mindennapjairól, a felejtésről és az emlékezésről szól. Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, O. Réti Zsófia és Zelei Dávid.

(Írók Boltja, Bp. VI., Andrássy út 45.)

 

szerda május 29.  20.00 4.48 PSYCHOSIS by Sarah Kane (in English)

Az európai rendezők egyik legizgalmasabbika, a macedón Oliver Micevski jóvoltából agyborzongató színházi utazásban vehetünk részt az emberi lélek legmélyére és vissza. Sarah Kane angol dráma­írónak ez a darabja is a szexuális vágyakról, a fájdalomról, a kegyetlenségről és a halálról szól. Deborah Muriel Blum és Paolo Antonio Simioni színészek várják a kötélidegzetűeket.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

csütörtök május 30. 10.00 A művészet is Cigánybűnözés – kiállítás

A Cigánybűnözők egy frissen alakult roma dadaista művészcsoport. Mc Lakatos Hunor, Gróf Nagybányai Horthy Rolex Leonidasz és Hádész Junior, a három barát alapították, akik számára a humor jelenti a túlélést az abszurd magyar valóságban. Politikai és társadalmi szatírájukkal először találkozhat a közönség, és megtekintheti június 14-ig, csütörtökön, pénteken és szombaton 15 és 19 óra között.

(Bura Galéria, Bp. VIII., Kőfaragó u. 5.)

 

 csütörtök május 30. 17.00 Kandela Fesztivál – Skanzen más fényben

A mulatság a múltból a jövőbe repíti a látogatóit. Hazai fényművész csapatok összefogásával a Skanzen épületei új fénybe öltöznek egyedi atmoszférát teremtve a világzenei és az elektronikus zenei koncertekhez, táncházakhoz. Többek között Szabó Balázs Bandája, a Vujicsics 50., a lengyel Motion Trio, az izraeli Mohammad Reza Mortazavi, Keck Mária és Móser Ádám. A késő esti szelekciókról a Radio Cafe DJ-i gondoskodnak. Ma, a fesztivál nulladik napján napközben szakmai programokkal várják az érdeklődőket.

(Szentendrei Skanzen, Szentendre, Sztaravodai út 75.)

 

csütörtök május 30. 19.00 Analóg Balaton – koncert

Most ők az egyik legnépszerűbb hülye nevű zenekar. Ez az első koncertjük itt, új, eddig elő nem adott dalokkal is.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk