Snoblesse Oblige 2024/33.

  • Narancs
  • 2024. augusztus 14.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

hosszú vagy, mint a végtelen, / de mégis, benned nem lelem, / mit meglelni szabadulás. / Ibolyaszín vagy, mint a gyász.

(Nemes Nagy Ágnes: Arckép, ibolyával)

péntek augusztus 16. 10.30    Bohóc a pácban – Hajcihő a cirkuszban

Kóc bohóc varázsládája után nyomoz mindenki ebben a mesében, mert ha nem találják meg, akkor nem léphetnek a porondra. Az Összpróba Alapítvány előadása 4 év felettieknek.

(Kultkikötő, Balatonszárszó, Jókai Mór u. 2.)

 

péntek augusztus 16. 17.00 Parov Stelar – koncert

Az osztrák zenész a kilencvenes években éjszakai klubokban DJ-ként lépett fel, aztán zenéket írt, reklámokhoz is, majd zenekart alapított és világhírű lett. Most pedig ismét megtáncoltatja a magyar rajongóit is.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

péntek augusztus 16. 19.00 A Négyszögletű Kerek Erdő

Lázár Ervin barátságról és kiállásról szóló meséjét most a Madách Színház előadásában láthatják a nyaralók. Itt lesz Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl, Vacskamati, a nemtörődöm macska, Mikkamakka, a „bandavezér”, Bruckner Szigfrid, a hencegő oroszlán, Dömdödöm, Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa, és természetesen Ló Szerafin.

(Kultkikötő, Alsóörs, Varázserdő u. 3.)

 

péntek augusztus 16. 19.00 Charles Bukowski – születésnap és könyvbemutató

Az amerikai irodalom egyik leg­egyénibb hangja ma lenne 104 éves. A Troubadour Books Kiadó erre a napra időzítette az Egy vén kujon további feljegyzései című kötet megjelenését, amelyet Nagy Katica színésznő, Prieger Zsolt zenész és Bukowski „magyar hangja”, Pritz Péter mutat be. Utána kedvenc Bukowski-írásaikból olvasnak fel többek között Bakonyi Alexa, Barangó, Henri Gonzo, Herczeg Zoltán, Legát Tibor, Vil­czek Áron és mások.

(Nemdebár, Bp. II., Moszkva tér 5.)

 

péntek augusztus 16. 19.00 Ivan & The Parazol – koncert

A hazai posztrock legnagyobb sztárjai intim térben, festői helyszínen. Nem szabad kihagyni kezdő romantikusoknak és cserzett bőrű punkoknak sem.

(Barlang, Dunaparti Művház, Szent­endre, Dunakorzó 8.)

 

péntek augusztus 16. 20.00 Pátkai Rozina – koncert

A Minka című lemez lesz műsoron ismét, amely zeneileg az előadó intermediális kísérleteinek, valamint az EM90 zenekar Erdély Miklós verseiből összeállított Rossz szórend című lemezének folytatása. Ávéd János szaxofonon, Dóczi Bence gitáron, Tóth István basszusgitáron, Szabó Dániel Ferenc pedig dobokon játszik.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

péntek augusztus 16. 20.30 Made in Hungária

Fenyőék visszatérnek Amerikából a Szent István parkba, és a tizenéves gyerekükben megragad a rágó, a Marlboro, a hawaii ing és a rock and roll emléke. Alapít egy zenekart, a Hungáriát. A Magyarock Dalszínház előadását Tasnádi István írta, Vizeli Csaba rendezte.

(Szabadtéri színpad, Salgótarján, Fő tér)

 

szombat augusztus 17. 12.00 Türk Ifjúsági Zenekar – koncert

A Turkic Youth Ensemble egészen friss társulás, profi és amatőr zenészekkel, akik magyar, török, azeri, kazah és kirgiz népdalokat és szerzett dalokat mutatnak be a Mesterségek ünnepe műsorán. Utánuk meg az isztambuli állami modern népzenei együttes játszik.

(Nagyszínpad, Bp. I., Szentháromság tér)

 

szombat augusztus 17. 14.00 Stranger Synths Party

Most először lesz itt nappali buli és piknikezés egy menő 80s retrowave bulinak álcázva. Quixotic az új retró hullám legismertebb hazai lemezese a felelős az időutazó hangulatért.

(Kertem, Bp. X., Kőbányai út 30.)

 

szombat augusztus 17. 15.00 ŐstechnÓ parti

A várva várt partisorozat idei fejezete korán kezdődik, de a program azért éjszakába nyúlik, szóval ide később is jöhet, aki nem bírja a fényt. A bulit Placid ős-DJ kezdi, majd alapozás és bemelegítés 6-tól Betával, aztán 9-től űrugrás Titusszal. Éjfélkor leáll a zene, de tűzrakás után még közösen bambulhatunk.

(Dömörkapu Rengeteg, Szentendre)

 

szombat augusztus 17. 17.00 Analog Balaton – koncert

Zsuffa Aba és Vörös Ákos elektronikus zenei duója a pop és a rock dallamosságára épít, és a szövegek hangulata olyan, mint a másnap reggeleké.

(Gyárkert kultúrpark, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

szombat augusztus 17. 20.00 Dely Robi, Hárs Viktor, Kovács Zsolt – koncert

Egy gitáros, egy bőgős és egy dobos. Ebben a klubban minden nap történik valami fontos.

(iF Café Jazz Club, Bp. IX., Ráday u. 19.)

 

szombat augusztus 17. 21.00 Bohemian Betyars – koncert

Elragadó speed-folk és energikus freak-punk a Virágkarnevál műsorán.

(Szabadtéri színpad, Debrecen, Kossuth tér)

 

vasárnap augusztus 18. 10.00 Balaton 8 óra 15 perc – Weiler Péter x balaton­offseason – kiállítás

Pár napja nyílt Weiler Péter és Bartha Dorka új, közös kiállítása a Kultkikötő Kápolnatárlatok keretében. Bartha szezonon kívüli balatoni fényképeibe Weiler új műalkotásokat készítve csempészte vissza a nyarak meg a tóparti reggelek emlékeit. Nyitva szeptember 15-ig, keddtől szombatig 15 és 20 óra között, vasárnap 10 és 12 között.

(Vörös kápolna, Balatonboglár, Kápolna u. 8.; Kék kápolna, Kápolna köz)

 

vasárnap augusztus 18. 18.00 Brains XXX. – koncert

Jubileumi koncert a 30. születésnapon. Az első tíz év után figyelt fel rájuk a világ, amikor a jelenlegi tagok bekerültek a csapatba. És azóta is figyel.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

vasárnap augusztus 18. 20.00 Korai Öröm – koncert

Najmányi László azt írta róluk: „Náluk Kodály Zoltán találkozik a Talking Headsszel a boncasztalon… A zene voodooja és a mesmerizáló vizualitás olyan tudatállapotot eredményez, amit ibogain és sligovica keverékének fogyasztásával lehetne elérni, iszapfürdőben.” És tulajdonképpen igaza volt. Elmúlt 33 évünk velük, de még nem unjuk őket.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

vasárnap augusztus 18. 20.00 Sakk (CHESS)

Két sakkvilágbajnoki döntő története, két szuperhatalom által vezérelve. Benny Andersson, Tim Rice és Björn Ulvaeus musicalje a PS Produkció előadásában.

(Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, Fertőrákos)

 

vasárnap augusztus 18. 20.30 Amikor találkoztam Barisnyikovval

Marosán Henriett Kolozsváron született, a bukaresti állami balettintézetben végzett, majd a Ceau­șescu-rendszer elől menekülve Magyarországra települt, koreografál és tanít. Az ő történetét adja elő Csákányi Eszter a 6SZÍN produkciójában, a Szentendrei Teátrumban. Közreműködik: Rozs Tamás.

(Szentendrei Városháza udvara, Szent­endre, Városház tér 3.)

 

hétfő augusztus 19. 8.00   Színek és formák – kiállítás

Az Óbudai Kézműves Sörfesztivál programjaihoz kapcsolódik Szepesi Gergely illusztrátor kiállítása, amelyen könyvborítótervek, mesék és versek illusztrációi, silent bookok és hétköznapi rajzok is láthatók. Az alkotások vegyes technikával készültek: a vázlat ceruzarajz, a végleges vonalakat tussal húzta meg, a színezés, a komplettírozás digitális munka. Mindez szeptember 15-ig látható, vasárnap kivételével mindennap 8 és 20 óra között. Szombaton csak 10-kor nyit a hely.

(Esernyős Galéria, Bp. III., Fő tér 2.)

 

hétfő augusztus 19. 20.00 100 Tagú Cigányzenekar – ünnepi gálakoncert

A klasszikus szimfonikus zenekarként működő legendás együttes, többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss műveiből ad elő, miközben tradicionális magyar cigánymuzsikát és népdalt is játszik. Teljes létszámú előadás, a következő legközelebbi ilyen produkciójuk decemberben lesz a Budapest Kongresszusi Központban.

(Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

 

hétfő augusztus 19. 20.00 Dámák a pakliban

A Liliom Produkció krimi-vígjátéka állítólag olyan, mint egy Agatha Christie-krimi a Szex és New York karaktereivel. Hegyi Barbara, Horváth Lili, Olasz Ági és Bede Fazekas Anna játssza Tallós Rita rendezésében, a díszletet meg a jelmezt Ungár Anikó tervezte.

(Bujtor István Szabadtéri Színház, Tihany, Major u. 65.)

 

hétfő augusztus 19. 21.00 Ema

Egy chilei kikötőváros fiatal, androgün művészeinek sokszínű, de viszontagságos mindennapjairól szól Pablo Larraín radikális filmje. Középpontban a tánc, a szexualitás és a modern család problémái. Az elektronikus zene ikonikus alakja, Nicolás Jaar diktálja a ritmust, Ema szerepében pedig Marina Di Girolamo mutatja a középső ujját az álszent társadalomnak. A Szánsájn Fesztivál 18 éven felülieknek ajánlja.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

kedd augusztus 20. 16.00 Tűzijáték helyett: DJ Bootsie és DJ Hanzee

Lesz nagy beathuzavona, mozgolódás meg tánc, de nem kell félni egy kis izzadtságtól, mert a legszabadabb folyóparti bárban hideg italokkal és friss oxigénnel várják a közönséget. Sajnos úgy néz ki, hogy szeptember végén végleg bezárnak.

(Nemdebárka, Szigetmonostor, Nagyduna sétány 86.)

 

kedd augusztus 20. 19.00 Galaxisok Álomalapítási Ünnepség w. Káltes Ekwa – koncert

A Szabó Benedek vezette csapat sokszor változtatott a stílusán menet közben, de a dalszövegeik hangulata mindig ugyanolyan felejthetetlen. Idén márciusban megjelent nyolcadik albumuk, az Ellenszélben vérbeli protest lemez, és most azzal turnéznak. Társuk ezen az estén az ünneplésben egy szinkretista szintipop trió, amely a fausti kultúra végnapjainak hangulatát idézi. Kaotikus szintiszólamokkal, kozmikus szorongásokkal és felejthetetlen refrénekkel.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

kedd augusztus 20. 20.30 Esszencia

A Feledi Project táncszínházi előadása a tűzijáték helyett. Az előadás Bartók szellemiségét igyekszik bemutatni, jellegzetes népzenei gyűjtésén és természetesen a táncon keresztül.

(Szentendrei Városháza, Szentendre, Fő tér 3.)

 

szerda augusztus 21. 17.00 Mulató Aztékok – koncert

Filozofikus hiphop, önfeltáró szövegekkel. Ismét felbukkan dalba foglalva az emblematikus Balzac utcai rezidencia meg sok más dolog is. Örömzene a KULT-Udvar programján.

(K11 Művészeti és Kulturális Központ, Bp. VII., Király u. 11.)

 

szerda augusztus 21. 17.00 HØT SPØT 2024

Trap, melødic dubstep, future riddim, bass høuse, dnb meg jumpup szólt itt egész nyáron, minden szerdán. Ezúttal is lehetséges a tánc meg a ringatózás az orrteraszon.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

szerda augusztus 21. 20.00 VreMea Válkània – koncert

Kisgyörgy Ilka és Varga Veronika énekel, Réti Benedek harmonikán, Ion Curteanu pedig cimbalmon játszik füstös, dekadens és melankolikus dallamokat. Bemutatják, mi is az a balkáni énidő. A rendezvény ingyenes!

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

csütörtök augusztus 22. 13.00 Művészi nyomatok – A Grafikai Műhely szitanyomatai – kiállítás

A Szentendrei Régi Művésztelepen működő Grafikai Műhely aktívan ápolja a művészi sokszorosított nyomatok készítésének szent­endrei hagyományait, Bereznai Péter festőművész vezetésével. A szeptember 18-ig látogatható tárlat többek között Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Bereznai Tamás, Horváth Lóczi Judit és Rákossy Anikó munkáit mutatja be. A kiállított művek megvásárolhatók.

(Karnevál Kávéház és Gasztrobár, Szentendre, Fő tér 20.)

 

csütörtök augusztus 22. 18.00 Nincs gonosz

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező filmje az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben. A legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat nyerte a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. 16 éven felülieknek ajánlják a lassan véget érő Szánsájn keretében.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

csütörtök augusztus 22. 20.30 Frontátvonulás

Egy pályaudvar, ahonnan nem indulnak, és ahova nem érkeznek vonatok, meg az ország, ahonnan képtelenek elmenni az emberek. Cseh Tamás és Bereményi Géza egykori előadását a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színművész osztálya Krasznai Vilmos rendezésében mutatja be. Most a Szentendrei Teátrumban is.

(Szentendrei Városháza, Szentendre, Fő tér 3.)

 

csütörtök augusztus 22. 21.00 Follow the Flow. Krúbi, Beton.Hofi, AWS, Halott Pénz – koncert

Kezdődik a háromnapos Strand Fesztivál, a hangszeres zenekarok ünnepe a parton. Szépen egymás után játszanak a legjobb kedvencek, és utána buli.

(Nagyszínpad, Zamárdi, Zöldfa u. 20.)

Neked ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.

A rossz közérzet kultúrája

Pár hét híján tizenöt éve hangzott el Orbán hírhedt kötcsei beszéde, amely a készülő Fidesz-világ kulturális univerzumát vetítette előre. Honnan indult és hová jutott azóta az orbáni kultúrpolitika? Milyen víziók mozgatták és mozgatják a rendszer kulturális építkezését? Van-e egyáltalán építkezés és rendszer, és miért érzi majd’ mindenki rettenetesen magát benne? És maradt-e élet rajta kívül?

Megtaposták, megszerették

A legmagasabb kitüntetést adja az államalapítás ünnepén Makó fideszes vezetésű önkormányzata Buzás Péternek, a korábbi szocialista polgármesternek. Miután legyőzték, évekig célkeresztben volt, mert tartottak attól, hogy újraindul. Nem tette.