Snoblesse Oblige 2024/34.

  • Narancs
  • 2024. augusztus 21.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Próbáltam, persze, szépen élni, / de csak az anyaggal bírtam szóba állni, / és megijesztett, hogy belül mi ragyog.

(Tóth Krisztina: Csillag)

péntek augusztus 23. 16.30 4. TE!FESZT

Kezdődik Terézváros háromnapos, ingyenes fesztiválja az Andrássy úton. A négy harsonaművészből álló Four Bones Quartet adja a nyitókoncertet, utánuk a Kolompos zenekar nyomja a folkot, majd a népszerű posztrockbanda, az Ivan & The Parazol zárja a napot. A másnapi számos színes program közül az egyik a MÁV Szimfonikus Zenekar csellóegyüttesének koncertje, aztán ezt az estét a Hooligans zárja.

(Nagyszínpad, Bp. VI., Kodály körönd)

 

péntek augusztus 23. 17.00 Margaret Island – koncert

A Strand Fesztivál, a nyár utolsó nagy balatoni futama már javában tombol. Benne az elsősorban akusztikus alapokra építő, folkos elemeket is felhasználó – Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint által alapított – népszerű bandával. Később a 6363, a Welhello és a Mirror Glimpse lép színpadra.

(Nagyszínpad, Zamárdi, Szabad­strand, Zöldfa u. 20.)

 

péntek augusztus 23. 18.00 Vad Fruttik – koncert

Lehetek én is az egyetlen – énekli a kilencvenes évek vége óta Likó Marcell. A zenekara ma is tartja magát a kezdeti, fiatalos lendületéhez.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

péntek augusztus 23. 18.00 Besh o droM, Zuboly – koncert

A két hagyományos alternatív mulatós banda, Pettik Ádám indie-folk, illetve Ágoston Béla népi szürreál zenekara szórakoztatja és gondolkodtatja el a külvárost ezen az estén.

(Kertem, Bp. X., Kőbányai út 30.)

 

péntek augusztus 23. 20.30 A pacal ideje

„Az vagy, amit megeszel, avagy mit gondol az egytálétel, amikor a tányérra tétetik? Vajon mit érez a pacal, egy órával a forráspont után? Barátaim, eljött a tisztánlátás ideje. Egyetek, igyatok, csak mértéket tartsatok!” Cserna Szabó András 77 magyar pacal című könyve nyomán írta a Neptun Brigád, rendezte Vass György, előadja Ficzere Béla.

(Kultkikötő, Balatonföldvár, Bajor Gizi sétány 1.)

 

szombat augusztus 24. 19.30 Cigány Mózes

Kácsor Zsolt azonos című regényének első fejezete, a Genezis, a bibliai teremtéstörténet különös, mulatságos, „cigányos” olvasata. Ebből készített színházi monológot Bezerédi Zoltán, és most a Katona József Színház színeiben, nyári verzióban adja elő.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

szombat augusztus 24. 20.00 Selah Vie – koncert

A hattagú zenekar a funk és a roots rock jegyében született, és még mindig a tavaly nyáron megjelent első, Ilyen az Élet című nagylemezüket népszerűsítik. Valóban a beletörődés a lételemük? Ellenőrizzük!

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

szombat augusztus 24. 20.30 LOFT

„Mi van, ha az egyik barátnő elszereti a másik férjét, pedig csak segíteni akart… Vagy mégsem? A titkok és feszültségek meddig feszítik a húrt? Vajon tisztázódnak a félreértések?” Auksz Éva, Sajgál Erika, Trokán Anna, Naszlady Éva és Adorján Beáta egyfelvonásos kortárs komédiája a Szentendrei Teátrum műsorán. Esőnap: augusztus 25.

(Szentendrei Teátrum, Szentendre, Fő tér 3.)

 

szombat augusztus 24. 20.30 Hőhullám

„Női” alkotás és zenés-színes vígjáték is egyben a Liliom Produkció előadásában, Tallós Rita rendezésében. Négy nőről, akik véletlenül találkoznak egy vonaton, miközben éppen úton vannak a spanyol tengerpartra, hogy megszabaduljanak a hétköznapi nyűgöktől. Csak a hőhullámoktól nem tudnak elmenekülni.

(Egervári Várkastély, Eger, Vár u. 15.)

 

szombat augusztus 24. 20.30 Egy életem: Grecsó Krisztián

A MomKult életrajzi stand-up estek sorozatában most Grecsó meséli el az élményeit.

(Kultkikötő, Balatonboglár, Parti sétány 11.)

 

szombat augusztus 24. 22.00  OIEE feat. M3NSA parti

Kocsis Bence, alias OIEE soul-infúziós, elektronikus, határokat nem ismerő magyar popzenéje mellett ezúttal egy ghánai-londoni vendéget is hallgathat a közönség. Sőt, feszültségoldó táncblokkok is lesznek.

(Pontoon, Bp. V., Antall József rkp. 1.)

 

vasárnap maugusztus 25. 10.00 Hagyományunk ruhaszobrai

Az óriási próbababáknak látszó tárgyakon feltűnő öltözetek egyebek mellett tetőfóliából, szigszalagból, cirkuszi ponyvából, takarófóliákból, színes szúnyoghálókból, viaszosvászonból készültek. Bányász Judit, Bodnár Enikő, Csegöldi Erika, Farkas Imola, Földi Kinga, Latin Anna, Marosi Kriszta, Nádasdi Katalin, Nyíri Katalin és Szűcs Blanka meghökkentő alkotásai augusztus 30-ig láthatók a neo­reneszánsz kertben.

(Várkert Bazár, Bp., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

vasárnap maugusztus 25. 14.00 Harmadik Figyelmeztetés – koncert

A TE!FESZT, avagy a színházat népszerűsítő ünnep utolsó napján lép fel a népszerű színész zenekar. Cserna Antal, Fillár István, László Zsolt, Gémes Antos, Pethő Gergő és Puskás Péter zenei gegjei után a Midlife Crisis lép színre, Wunderlich Józseffel és Ember Márkkal kiegészülve. Közben mindenféle gyerekprogramok, civil sátrak, műhelyfoglalkozások és gasztronómiai kalandok is várják a népet.

(Nagyszínpad, Bp. VI., Kodály körönd)

 

vasárnap maugusztus 25. 15.00 Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén

Mi maradna utánad a világban, ha hirtelen távoznál? A finn színházi élet egyik legfontosabb alkotója, Mika Myllaho darabja szórakoztató helyzetekben mutatja meg három igaz barát lemerülését a férfilélek mocsarába. Katona László, Kovács Krisztián és Kovács Lehel játssza, Tárnok Márk rendezésében.

(Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.)

 

vasárnap maugusztus 25. 18.00 Hevenu sálom áléchem! – Legyen a béke teveled!

A Nyírségben járva mindenképp ugorjunk be Malek Andrea, Nógrádi Gergely, Jáger Bandi, Teszter Nelli, Fellegi Balázs, Vatai-Frey Rebeka vidám klezmerzenei koncertjére a zsinagógába.

(Móricz Zsigmond Színház, Zsinagóga, Nyíregyháza, Mártírok tere 6.)

 

hétfő augusztus 26. 19.00 Történt egyszer Újvidéken

Mindenki története, aki emberek között él és dolgozik, történelmi időkben. Egy társulat hétköznap­jai­ból indul, majd válik egyetemessé a történet, amelyet egy kisebbségi extravagáns show-műsor formájában állított színpadra az Újvidéki Színház frissen kinevezett igazgatója, Urbán András, Gergye Krisztián koreográfiájával.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

hétfő augusztus 26. 20.00 Filmzenei koncert

Mission Impossible, A Keresztapa, Pókember és más filmek zenéi Hans Zimmer, John Williams, Danny Elfman és további jelentős filmzeneszerzők művei a Danube Classics Szimfonikus Zenekar előadásában, élőben, utánozhatatlan hangulatban.

(Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre, Sztaravodai út 75.)

 

hétfő augusztus 26. 20.00 When The Music’s Over – re-imagine The

Doors

Amikor a zene véget ér, zene akkor is van. Nóvé, iamyank, a Vangel + Mayberian Sanskülotts bizonyítják ezt az Öntőház udvaron.

(Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

hétfő augusztus 26. 21.00 Mustang – szabadnak születtél

Öt török kamasz lány önfeledt boldogságban vág neki a nyári szünetnek, de a bigott, szűkebb török társadalom nem tűri a normalitást. Szép és igaz, török–francia–német–katari film Deniz Gamze Ergüven rendezésében, 16 éven felülieknek a Szánsájn Fesztivál műsorán.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

kedd augusztus 27. 10.00 És újra felkel a Nap – kiállítás

A Nap mint szimbólum mutatkozik meg Cedric af Geijersstam geo­metrikus absztrakt festményein keresztül. A sorozat a Nap állan­dó­ságának és életerejének időtlenségét és jelentőségét mutatja meg. Még augusztus 30-ig látható.

(Jókai 7. Galéria, Mindszentkálla, Jókai út 7.)

 

kedd augusztus 27. 17.00 Pulcinella éneke

A főszereplő imádja az életet, és már az is boldoggá teszi, ha énekelhet. De eljön a nap, hogy ebben mindenki meg akarja akadályozni, az oroszlán, az ördög, a halál, sőt talán önmaga is. Az Illaberek Bábszínház előadását Nizsai Dániel mutatja be. Négyéves kortól ajánlott.

(Százház utcai park, Bp. VII., Százház utca)

 

kedd augusztus 27. 20.00 Puerto Tango Trio

A bandoneonos Vörös Eszter zenei műhelye különféle hangszer-összeállításokban játssza az argentin tangó slágereit és kevésbé ismert dallamait: autentikus, modern, illetve kortárs formában is. Gárdos Éva zongorázik, Selmeczi Gábor hegedűn játszik szabadtéren, a belső udvaron.

(Marczibányi Téri Művelődési Központ, Bp. II., Marczibányi tér 5/A)

 

kedd augusztus 27. 20.30 Czibere & Balázs Duo

Czibere József ütőhangszeres és Balázs József billentyűs mutatják be a lemezük anyagát. Ketten, egészen úgy, mintha egy nagyzenekar volnának. Lesz minden, a balladától a latin zenén át az acid jazzig. A rendhagyó felállás egészen újszerű élményt ígér. Utánuk a Szendőfi Péter Fusion jammel szokás szerint éjszakába nyúlva.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

szerda augusztus 28. 15.00 Tábor Fesztivál 2024

Kezdődik a nyár utolsó hagyományos rockfesztiválja, és rendületlenül tart szombat estig. Az első fellépő az Akela, amiből sejthető, hogy a hagyományos magyar metál lesz itt a vezérfonal. Utána következik a Dalriada, a Moby Dick, Deák Bill Gyula, az AWS, a Korpiklaani és a Paddy and the Rats.

(Pelso Camping, Alsóörs, Füredi u. 1.)

 

szerda augusztus 28. 17.00 Budapest Zengeráj

A főváros is bevonult Nyíregyházára zengedezni. Az Anima Sound System alapítója, Prieger Zsolt rendhagyó irodalmi-zenés előadása látható, Budapesthez kötődő írók-költők és humoristák-kabarészerzők – Heltai, Kassák, Szomory, Pilinszky, Örkény, József Attila, Rejtő Jenő, Pajor Tamás, Szerb Antal és mások – klasszikus és zugszínházi szövegeiből. Ez egy férfiest, férfi szerzőkkel, férfi előadóval.

(Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, Bessenyei tér 13.)

 

szerda augusztus 28. 19.00 Esküvő a topon

Kalandos és tanulságos nyomozás egy esküvő előtt eltűnt öröm­anya után. Wayne Blair egzotikus, romantikus filmje a családról, a szerelemről és a második esélyről, avagy ausztrál vígjáték magyar felirattal a nem is olyan felhőtlen nyári szórakozás jegyében.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

szerda augusztus 28. 19.00 Hóhérok

Martin McDonagh drámája Ang­liá­ban játszódik, 1965-ben, a halálbüntetés eltörlésének évében, egy kisvárosi kocsmában, amelyet Harry Wade és felesége vezet. Harry másodállásban hóhér. A vendégek összegyűlnek, hogy lássák, hogyan reagál a munkája elvesztésének hírére. A Tatabányai Jászai Mari Színház előadása, Szikszai Rémusz rendezésében a Szemle Plusz műsorán.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

csütörtök augusztus 29. 10.00    Rumi Dreams – kiállítás

Refik Anadol török multimédia-művész, a mesterséges intelligencia (MI) által generált immerzív installációk sztáralkotója, először állít ki hazánkban. Tavaly ő változtatta például a Las Vegas-i Sphere-t a világ legnagyobb MI által generált műalkotásává. Aki szereti az ilyet, az szeptember 29-ig megnézheti.

(MODEM, Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.)

 

csütörtök augusztus 29. 16.45    Lil Frakk – koncert

Közben beindult az ország legrégebbi fesztiválja is, a jó emlékű Szegedi Ifjúsági Napok, már egy kissé nagyobb ugyan, mint a hősidőkben volt, de még mindig hiteles és vidám. „Az a rapper vagyok, akit bemutatsz anyádnak” – nyilatkozta nemrég Lil, aki a játékos, ironikus szövegeivel vált az egyik leg­ígéretesebb hazai rapelőadóvá.

(Szegedi partfürdő, Szeged)

 

csütörtök augusztus 29. 18.00    Bohemian Betyars x Parno Graszt – koncert

Az ország legmenőbb speed-folk-punk zenekara, és a cigányzene talán legismertebb hazai képviselői összebarátkoztak egyszer Pécsen, és azóta is együtt nyomják néha. Ami a közönségnek kész szerencse, mert kettőt üthet egy csapásra, sőt hármat, mert a vendég zenekar, a PASO is megér egy misét.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

csütörtök augusztus 29. 19.00    Egyedül nem megy

Zenés, táncos játék Presser Gábor szövegeinek felhasználásával Simon Kornél rendezésében, Bodor Johanna koreográfiájával. Kicsit nosztalgikus, pityergős, de azért nevetni is lehet. Akik játsszák: Murányi Tünde, Szarvas Anna, Borbély Richárd, Telekes Péter, Csákvári Krisztián, Kocsi Dénes és Hajós Szilárd. De a zenekar is a színpadon van, amelynek tagjai: Hoffmann György, Dobos László, Hajba Áron, Hajba Imre és Almann Gergő.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

Neked ajánljuk