TAVASZ!

Snoblesse Oblige

  • Narancs
  • 2023. március 29.

Interaktív

Nagy tavaszi kulturális programajánló

A szélirány szerinted kedvező? / A szélirány nem érdekes szerintem. / Zsugorodik a zsugori idő.

(Várady Szabolcs: Villanella)

 

április 1. szombat 10.00 Jan Saudek provokatív világa – kiállítás

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Budapest Fotófesztivált. A rendezvénysorozat nyitókiállítása, a kortárs cseh fotográfia rebellis figurájának barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjait is bemutató életmű-válogatás május 29-ig látható.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Hősök tere)

 

 

április 3. hétfő 14.00 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál

A BNK kategóriánként kétnapos versengésének most először ad otthont a Magyar Zene Háza. Ezen a napon és másnap már délelőtt 10 órától kisebb szünetekkel 10 külföldi és 18 magyar kórus váltja egymást a nagyszínpadon. Mindkét napon este 7 órától versenyen kívül, közösen adnak hangversenyt a külföldi kórusok. A programok ingyenesek, de az intézmény fogadóterében a szervező Interkultur Hungaria regisztrációs pultjánál be kell jelentkezni. Április 5-én, a zárónapon – már hagyományosan a Müpában – a Budafoki Dohnányi Zenekar és a verseny résztvevőivel kibővített Budapesti Akadémiai Kórustársaság Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője vezényletével Orff Carmina Buranáját adja elő.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

április 3. hétfő 17.00 Nyílt lapokkal – színészportrék

Az Örkény Színház és a WMN portál új, közös műsorában a társulat tagjai epizódonként négyen ülnek egy asztal köré. Előttük egy csomag kártya. A lapokon a közönség által beküldött kérdések, amelyekkel ekkor találkoznak először – és amelyekre válaszolniuk kell. Minden egyes epizód beszélgetés, játék és közönségtalálkozó egyszerre. A Spektrum Home műsorán is látható sorozat ekkor debütál a WMN YouTube-csatornáján, a további epizódok pedig hetente kerülnek fel minden hétfőn ugyanebben az időpontban. A kreatív stáb: D. Tóth Kriszta, D. Tóth András, Tóth Flóra, Mácsai Pál, Törő Mona, Biró Árpád Levente, Szabó Anna Eszter, Dián Dóra, Veres Emőke és Iváncsics László. Közreműködik: az Örkény Színház társulata.

 

 

április 4. kedd 19.00 Mefisztó

Nagyon is időszerű, bár időtlen kortárs kabaré egy részben a Kultúr­brigád előadásában Klaus Mann regénye alapján, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozásában, Urbán András rendezésében, Alföldi Róberttel a címszerepben. Másnap is. Az előadás megtekintését 18 éven felülieknek ajánljuk.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

 

április 7. péntek 10.00 GULÁCSY. Na’Conxypan hercege – Gulácsy Lajos (1882–1932) életmű-kiállítása

A mintegy kétszáz művet, azon belül 84 festményt felsorakoztató nagyszabású tárlat új összefüggések megvilágításával tárja fel Gulácsy művészetének mélységeit. Az ismert remekműveken kívül több újabban azonosított alkotás is látható. Kéziratok, a művészről készült fotók, illetve kortársainak jellemző alkotásai teszik teljessé az augusztus 27-ig látható tárlatot.

(Magyar Nemzeti Galéria, C épület, Bp. I., Szent György tér 2.)

 

 

április 8. szombat 10.00 Súlypontok. A megjelenítés határai a kortárs szobrászatban – kiállítás

Hatodik alkalommal rendezi meg az „egy terem – egy művész – egy kurátor” típusú kiállítását a hely. Idén először azonos műfaj szerint választottak alkotókat, és a szobrászat lett a tárlat rendező elve. Farkas-Pap Éva, Gálhidy Péter, Majoros Áron Zsolt, Menasági Péter, Polgár Botond és Yengibarian Mamikon munkái láthatók június 25-ig. Az organikus anyagtól a műanyagig, a kisplasztikától az installációig.

(Műcsarnok, Bp. XIV., Hősök tere)

 

április 8. szombat 19.00 Kaméleonlány – felújítás

A Független Színház új helyén újra színpadra kerül a 2018-as Roma Hősök – Nemzetközi Roma Storytelling Fesztiválon bemutatott monodráma. (Lovas Emília szerepét Farkas Ramóna veszi át.) Illés Márton, a darab írója és dramaturgja a Roma Hősök workshopokon részt vevő fiatalok személyes történeteiből inspirálódva keltette életre a Kaméleonlányt, aki saját története mellett generációjának és családi környezetének nehézségeit, tapasztalatait is közvetíti.

(FüSzi – Független Roma Kulturális Tér, Bp. IX., Páva u. 30.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk