Bonifác után melegedés – időjárás a héten

A fagyosszentek idén is lehűlést hoztak. A hét közepétől azután visszatér a szinte kora nyári idő – néha zivatarokkal tarkítva.

A hétvégére várt hullámzó hidegfront némi (bő félnapos) késéssel péntek estére meg is érkezett a Kárpát–medencébe, s talán még a korábban gondoltnál is hosszabb ideig befolyásolja hazánk időjárását. A felettünk lelassult, újabb hullámot vető front előterében még a hétvégén is meleg nyári időt élvezhettek főként az Alföld lakói, míg a Dunántúlon már szombaton is csupán 14-15 fok volt a maximum. Az itteni intenzív felmelegedés és a front előtt működő úgynevezett meleg nedves szállítószalag hatására szombaton a Dél-Alföldön, mindenekelőtt Szeged környékén alakultak ki jégesővel kísért zivatarok. Vasárnap azután a nyár utolsó menedékén az északkeleti régióban, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar megyékben került sor igen heves, konvektív eseményekre: jégesőre, villámárvizekhez vezető felhőszakadásokra. Szabolcsban, Vaja és Őr mellett egy vélhetően F1-es intenzitású, szerencsére gazdagon dokumentált tornádó is pusztított.

Hétfőre azután e hullámzó frontrendszer kelet felé el is vonult, amit jól jelez a nyomában megerősödő, több helyen csaknem viharos északnyugati szél, ám a Kárpát-medence időjárása ezt követően sem nyugszik meg. A hét elején egy magassági hidegcsepp befolyásolja az időjárásunkat, éppen ezért főleg régiónk északi és keleti részén (leginkább persze az Alföldön, illetve az ország északkeleti harmadában) hétfőn, kedden és néha még szerdán is vissza-visszatérő esők várhatók. Ezzel szemben a Dunántúlon inkább napos, habár a sokévi átlagnál némileg hűvösebb lesz, ahogy a hajnalok is csípősnek mutatkoznak (viszont fagy többnyire sem a talaj mentén, sem 2 méter magasságban nem várható). A hét közepétől határozott melegedés kezdődik, ám ezzel együtt nedves, labilis levegő áramlik a Kárpát-medencébe – csütörtökön csak néhol, a Dunántúlon, pénteken már sokfelé várhatók zivatarok (igaz, ezen a napon már általános lesz a 25 fok feletti csúcshőmérséklet). A hosszú pünkösdi hétvégén először csak fokozatosan, ám hétfőtől határozottan mérséklődik a nappali felmelegedés. Szombaton átmenetileg kevés helyen, vasárnap már többfelé várható zápor (a hétfő tekintetében viszont igen nagy még a bizonytalanság). Valószínű, hogy a jövő hét a mostanihoz hasonlóan kissé hűvösen, átlag alatti hőmérsékletekkel indul, de a melegedés azt követően már elkerülhetetlen.

Pünkösdi királyság

Hétfőn az ország egészén élénk északnyugati légmozgás várható – a Dunántúlon és a Duna vonalában kifejezetten heves szélmozgást tapasztalunk. Az Alföldön és az északkeleti régióban egész nap vissza-visszatérő esők várhatók – hála a már említett magassági hidegcseppnek. A Dunántúlon és a Duna mellékén 16–18 fokos csúcshőmérséklet várható, ám északkeleten és a Tisza völgyében maximum 13-14 fokot mérhetünk (viszont az Észak-Alföldön a csúcshőmérséklet még megközelítheti a 20 fokot). Keddre virradó éjjel az ország keleti és északi részén várható újabb eső, máshol felszakadozhat az ég. A minimumok igen visszafogottnak ígérkeznek (de hiszen éppen fagyosszenteket írunk): többnyire 6–11 fokig süllyedhet a hőmérséklet, de a Dunántúlon néhol 2-3 fok is lehet (itt még maradt némi fagyveszély). Kedden a Dunántúlon intenzív gomolyfelhő-képződés zavarja meg a napsütést, ám ezekből csak néhol lehet zápor. Az ország keleti felén viszont még sokfelé lehet újabb csapadék. A légmozgás sokat mérséklődik az előző naphoz képest. A csúcshőmérséklet ezen a napon többnyire 15–20 fok között alakul (ahol tartósabban esik, ott ennyi sem lesz). Hajnalban ismét 6 és 11 fok közötti minimumok jönnek, majd szerdán napközben már csak keleten lesz intenzív gomolyfelhő-képződés – itt néhol ismét lehetnek záporok. A hőmérséklet határozottan emelkedik: ezen a napon már teljesen átlagos, 19–24 fokos csúcshőmérsékletek lehetnek.

Csütörtökre virradóan már a korábbiaknál is enyhébb időnk lesz (9–14 fok), napközben pedig már 21–26 fok várható. Igaz, a Dunántúlon többször is megnövekszik a felhőzet, s ott néhol újabb záporok, esetleg zivatarok pattanhatnak ki. Péntek hajnalban – az erőteljesebb felhősödésnek is hála – már csak 12–17 fokos minimumértékekig süllyednek a hőmérsékletek, és többfelé lehetnek záporok. Pénteken országszerte számíthatunk konvektív csapadékra – főleg délutántól növekszik meg előbb a gomolyok, majd a cumulonimbusok, a zivatarfelhők száma. A 24–29 fokos maximumok már kifejezetten nyárias körülményeket sejtetnek – ám ezen a napon többfelé megerősödik a délkeleti szél, s természetesen a zivatarok közelében viharos lökések is lehetnek. A szombat hajnali enyhe hőmérsékletekre (13–18 fok) azt hisszük, nem lehet panasz. A hétvége első napján a korábbiakhoz képest kevesebb helyen lehet zápor, ugyanekkor továbbra is élénk, néhol erős lesz a délnyugati szél. A maximumok még ekkor is 22–27 fok között alakulnak: ezen belül a Tiszántúlon és a Tisza vidékén lesz melegebb, míg a Dunántúlon és a középső országrészben (így Budapest környékén is) jobban mérséklődik a napi felmelegedés.

Vasárnap ugyanilyen részleges kettősség uralkodik: az ország keleti harmadán még simán lehet 27 fok, de nyugaton és középen legfeljebb pár fokkal lesz melegebb 20 foknál. Az időnként megnövekvő felhőzetből szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. Hétfőn nagy valószínűség szerint hűvösebb levegő érkezik, s ezzel együtt még bizonytalan mennyiségű eső is járhat. Ha a mostani prognózisok helytállóak, akkor pünkösd hétfőn mindenhol 20 fok alatti csúcshőmérsékletek várhatók.

Figyelmébe ajánljuk