Májusi nyár és zivatar – időjárás a héten

Sok záporral, zivatarral kezdődik a hét, majd átmeneti csapadékszünet után azzal is folytatódik. Azért reméljük, most is aranyat ér.

A múlt hét időjárásának legfontosabb meghatározója az a Nyugat-Európa atlanti partjai előtt, a Vizcayai-öböl felett trónoló, hatalmas, magas nyomású képződmény volt, ami jó alaposan elzárta kontinensünk jó részétől az atlanti légtömegeket. A nyugat–keleti mozgású, markáns ciklonok frontjai még most is Észak-Európa felett vonulnak – délebbre a kontinens nagy részét hatalmas anticiklon uralja, amelynek középpontja tőlünk északra, északkeletre található, ennek peremén pedig délről-délnyugatról mind labilisabb, de továbbra is meleg levegő áramlik hozzánk a Földközi-tenger középső medencéjéből. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy a Kárpát-medence időjárását jórészt helyi hatások befolyásolják – meg ami még fölénk sodródik: hétfőtől például egy újabb sekély ciklonális mező. A múlt hét tanulságai alapján már tudjuk, mit jelent ez: labilis légkört, no meg a csütörtökön és pénteken megtapasztalt zivatarokat.

Hétfőn-kedden tehát szórakoztató és mozgalmas időjárásban lesz részünk – ha nem akarnak ronggyá ázni, és csöpögő felmosórongyként hazaérni, kérem, nézegessék a meteorológiai oldalak radarrovatát (itt meg itt: ezek már egy okostelefonnal is elérhetők). A zivatarok már a hét első napján bőven tenyésznek – legfeljebb az ország északkeleti-keleti harmada marad ki kezdetben a gyakori dörgéssel-villámlással kísért konvektív csapadékhullásból. Ennek dacára lesznek persze napos periódusok is – s ne feledjük, ezeken a napokon is igen enyhe, késő tavaszi időnk lesz, még a sokévi átlagnál is melegebbet érzünk a bőrünkön. A zivatarok nagyjából a keddről szerdára virradó éjszaka fújnak ki (jellemző, hogy Kelet-Magyarországon legfeljebb e zivataros periódus végén lehetnek érdekesebb légköri események), de azért szerdán a Dunántúlon és északon újabb cellák keletkezése várható. A hét közepén átmenetileg szárazabbra fordul az idő: ehhez meglehetős meleg is társul – nem fogunk fázni még csütörtökön sem. Péntek hajnalban azután megérkezik hozzánk a következő front, ami felettünk lelassul, és komótosan halad át rajtunk. A nyugati országrészt (meg talán még Közép-Magyarországot is) már pénteken bekebelezi – itt hűvösebb lesz, és egyelőre még bizonytalan mennyiségű és eloszlású csapadék is várható, míg keleten marad a kora nyári meleg. Az ország kettéosztottsága szombatra megszűnik – ekkorra már Kelet-Magyarországon is visszaesik a hőmérséklet, miközben országszerte sokfelé várható csapadék –, jellemző, hogy az ekkorra várható napi maximumok csaknem megegyeznek a kedd hajnaliakkal.

Most úgy tűnik, hogy fagyosszentek ide vagy oda, fagyni nem nagyon fog – de azért a napközben mért hőmérsékleti maximumok szépen az átlagos szint alá süllyednek, és az éjszakák is hűvösek lehetnek (e ciklikusan visszatérő időjárási helyzet hátteréről lásd itt). Vasárnap már kevesebb helyen lehet zápor: némi napsütéssel tarkított, változóan felhős, inkább kirándulásra való időnk lesz – igaz, erősen fúj majd az északnyugati szél.

Hullámvasúton

Hétfő délelőttre az éjszaka az országban mozgó zápor- és zivatartömbök maradványaiból lehetnek újabb záporok, ám dél felől kiindulva újabbak is képződnek – főleg az ország nyugati és középső részén. A zivatarok környezetében a szél is megélénkülhet – helyenként jégverésre, hegyes, dombos vidékeken a hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt villámárvizekre is számítani kell. A nappali hőmérséklet maximuma igen széles skálán, 19 és 28 fok között szóródik – utóbbi, magasabb értékekkel a keleti határszélen, a Tiszántúlon számolhatunk, míg a Dunántúlon lesz hűvösebb, sokfelé 20 fok alatti plafonnal. Keddre virradó éjjel igen sokfelé lehet zápor, zivatar (megint a keleti régiók maradhatnak ki az áztatásból). Viszonylag enyhe hajnalunk lesz, a minimum-hőmérsékletek 13 és 18 fok között alakulnak. Kedden jórészt erősen felhős időben lesz részünk, és sokfelé várható zápor, zivatar – kezdetben leginkább a kelet-magyarországi, tiszántúli, északkeleti régió maradhat ki a csapadékhullásból. Később itt is lehetnek zivatarok, ekkor azonban délen már megkezdődhet a felhőzet felszakadozása (a délkeleti szél sokfelé erős lehet). Az ország keleti harmadán a hőmérséklet is magasabban tetőzik – bőven 25 fok felett, máshol inkább 23-24 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdára virradó éjjel még északon lehetnek újabb záporok – a hajnali minimumok 11 és 16 fok körül alakulnak. A szerda igazán kellemes hőmérsékletű napnak ígérkezik: közepes, csak néha erős légmozgás mellett 23–28 fokos, kora nyári csúcshőmérsékletek várhatók, ám továbbra is kissé labilis levegő lesz felettünk, ezért délután a Dunántúlon és északon ismét zivatarok pattanhatnak ki. Csütörtökre virradó éjjel ezek szépen elülnek – hajnalban 10–15 fokig süllyed a hőmérséklet. A hét negyedik napján is sok lesz a napsütés, esőre, záporra csak ritkán nyílik mód (legfeljebb estefelé, a nyugati határszélen), 25–28 fokos maximumok biztosítják, hogy ne fázzunk. Péntek hajnalban éri el nyugati határainkat a hullámzó frontrendszer: hajnaltól nyugat-délnyugat felől mind több helyen lehet zápor, s az északnyugati szél is megélénkül. Napközben az ország nyugati és középső részén többfelé is lehet konvektív csapadék – ám most úgy tűnik, hogy az ország keleti része első körben kimarad ebből. A Dunántúlon csak 15–19 fok várható, középen még 20 fok felett alakul a hőmérséklet napi maximuma – keleten azonban bőven 25 fok fölé is mehetünk.

A szombatra virradó éjjel még továbbra is záporosan alakul: 10–15 fokos minimumok mellett sok felhő gomolyog még felettünk, s élénk lesz az északnyugati irányú légmozgás is. Most úgy tűnik, hogy a szombati nap kifejezetten szeles, csapadékos, azon belül néhol esős, máshol záporos, keleten zivataros időt hoz. A hőmérsékleti értékek ekkorra mindenhol visszaesnek: már keleten sem lesz több 20-21 foknál – nyugaton, főleg a Dunántúlon 20 fok alatti, sokfelé 15 fok körüli maximumok várhatók. Vasárnapra virradó éjjel már erősebben lehűlhet – ebből pedig 10 fok körüli minimumok következnek. Vasárnap, Pongrác napján változóan, többször erősen felhős időnk lesz, elszórt záporokkal – s igen élénk lesz az északi szél. A maximumok 15–20 fok körül, azaz a sokéves átlag alatt alakulnak.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.