Inkább visszament

Átmenetileg enyhe és nedves, később mind hidegebb hetünk lesz. A tél ezúttal érvényesíti a kalendáriumban is rögzített papírformát.

Nem egyszerű mostanában a medvék élete – sem a csalóka szabadság, sem a tisztes fogság nem ad nyugalmat szegény mackóknak. Mert mi történt velük a hétvégén is: ha szombaton egyáltalán kidugták az orrukat összkomfortos állatkerti odújukból, akkor azt láthatták, hogy órákon át vigasztalanul szakad az eső – a fenének van kedve ilyenkor kimenni és bőrig ázni. A medve a hiedelem szerint persze akkor bújik vissza, ha meglátja az árnyékát, de jelen esetben ennyi sem kell hozzá, hogy megjósolhassuk: hetekig tart még a tél. De ha mondjuk a patinás, sok viadalt látott pécsi állatkertben akadna egy medve (momentán, legalábbis az örökbefogadói lista szerint egy sincsen), akkor február másodikán még egy dörgés-villámlással kísért zivatart is láthatott volna – tesszük hozzá, a déli megyék más derék lakosaihoz hasonlatos módon. Na most, ilyenkor – egyrészt medveszempontból, másrészt a népi időjóslás szempontjából – mi volna a teendő? Mi a fontosabb: az a bizonyos árnyék, vagy a 12 fokos, tavaszi jellegű csúcshőmérséklet?

Nos, valószínűleg az utóbbi – ráadásul a hétvége kisebbfajta időjárási csodái mind-mind annak a mediterrán ciklonnak voltak köszönhetők, mely rövid úton véget vetett a túl korai, helyenként hóvirágokat keltető tavasznak. Előbb persze a vaskos melegfronti felhőzet jött, alapos áztatásban részesítve az ország északi kétharmadát, miközben a ciklon melegszektorába került déli országrészben olyan fokú légköri labilitás alakult ki, ami már kedvezett az idei év első zivatarai kipattanásának. Azután szépen átvonult rajtunk a hidegfront is, és a ciklon hátoldalán rögvest hidegebb levegő érkezett – vele pedig mind nagyobb területre kiterjedő havazások, hózáporok.

Unatkozni a jövő héten sem fogunk, sőt gyakorta érintik hazánkat olyan légköri rendszerek, amelyek egyrészt időről időre változó halmazállapotú csapadékkal szórakoztatnak minket, ráadásul izgalmassá is teszik a frontérzékenyek napjait. Alkalmasint már a hét első napján is átvonul rajtunk egy újabb melegfront: elsősorban megint az ország északi részén várható belőle csapadékhullás, ami kezdetben hó lesz, azután inkább már eső. S ezzel még nem is lesz vége a folyamatos, ünnepi rokonlátogatásra hasonlító jövés-menésnek! Az említett melegfront ugyan kedd hajnalra túlszalad rajtunk, de kedden napközben ismét egy csapadékmező súrol bennünket – észak felől. Kedd estétől péntekig pedig egy újabb, tőlünk előbb délnyugatra, majd délkeletre kavargó mediterrán ciklonnal lesz dolgunk, sokfelé előforduló és sokféle halmazállapotú csapadékkal, a ciklon hátoldalán megjelenő hűvösebb levegő miatt főleg csütörtöktől fokozatos lehűléssel – s ezzel együtt erősödő hóhajlammal. Sok hóra azért ne számítsunk, hiszen országos méretű csapadékot ez a ciklon sem ad majd – legnagyobb eséllyel pont a Dunántúl maradhat ki az újabb esőből, havas esőből vagy havazásból. Ehhez képest a hétvégén csupán elszórtan és kisebb mennyiségben valószínű újabb csapadék – ekkor a visszatért téli hidegben elsősorban már hó várható.

E hét elején azonban még a sokévi átlag feletti értékeket mérhetünk, különösen a kedd lesz nagyon kellemesen langyos hőmérsékletű, azután a hét közepétől lassan átlag alatti maximumok várhatók – s a februári hideg (ámde nem zord…) tél kitart jövő héten is. Egy kis visszahűlés amúgy abból a szempontból sem ártana, hogy a hirtelen melegedés rohamosan olvasztja a korábban lehullott, sokfelé nagy mennyiségű havat – amihez még áztató esők, sőt szinte már konvektív jellegű, beágyazott záporok is járultak. Már most kritikus a belvízhelyzet az ország sok részén (pedig lehetne vele mit csinálni), s ez csak fokozódhat – ráadásul több folyónk is árad (hogy csak a Tarna–Zagyva-rendszert említsük). A Rába vízszintje pedig hirtelen 3 méterrel emelkedett a múlt héten – igaz, hétfőn már apadni is kezdett.

Szépen visszafagy

Hétfőn főleg északon lehet csapadék, kezdetben hó, később a Dunántúlon már eső is hullhat. Itt délutánra jelentősen megenyhül az idő: 4-6 fokos maximumokra számíthatunk, máshol meg örülnek az 1-2 foknak is. Éjjel 0 fok körüli minimumok lesznek (inkább csak délen és északkeleten fog fagyni), s különösen az éjszaka első felében északon még várható csapadék – ahogy kell: vegyes halmazállapotban. Kedden kifejezetten enyhe napunk lesz – igaz, ezzel együtt esős és kissé szeles is (utóbbi a langyos levegő forrását jelezve délről fúj majd). Mondjuk délen akár hosszabb időre felszakadozhat a felhőzet, s ott 7-8 fok is lehet. Máshol egész nap borult időre számíthatunk, kezdetben elszórt csapadékra, ám estétől mind kiterjedtebb esőre. A legenyhébb déli területeket leszámítva zömmel 5-6 fok körüli maximumokkal számolhatunk, északkeleten viszont csak 2-3 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Szerdára virradó éjjel zömmel esős időnk lesz, éppen ezért csak kevés helyen fagy majd, s a minimumok is erősen a pozitív tartományban maradnak. Szerdán folytatódik a túlnyomórészt felhős, csapadékos idő, s a hőmérsékletek is zömmel az előző napi értékeknek felelnek meg – majdnem azonos területi megoszlásban. Csütörtökre virradó éjjel már többfelé fagyhat (a minimumok összességében 0 fok körül szóródnak), s elszórtan várható kisebb csapadék is.

A csütörtök is felhősen indul, ám délnyugat felől folyamatosan kiderülhet. A napi hőmérsékleti maximumok immár legfeljebb 5 fok körül, de leginkább az alatt alakulnak. Az átvonult hidegfront nyomán pedig élénk északnyugati szél is várható. A légmozgás is csak mérsékli, de el nem halasztja a péntek reggelre várható fagyokat (–1, –6 fok közötti minimum-hőmérsékletekre számítsunk), s pénteken sokfelé még napközben is csak 0 fok körüli hőmérsékletek várnak ránk (helyenként azért lehet 3-4 fok is). A még mindig élénk szél sem fokozza hőérzetünket, az égbolt is borult lesz, a Tiszántúlon pedig a rajtunk már túlhaladt ciklon visszanyúló felhőzete okoz havazást. A hétvége időjárása sok tekintetben még bizonytalan – leginkább a várható csapadék mennyiségét tekintve. A mostani számítások szerint országos havazástól nem kell félnünk – illetve effélét nem szabad remélnünk. Az azonban szinte biztos, hogy napközben is legfeljebb fagypont körüli értékekben reménykedhetünk (számos helyen fog egész nap fagyni), éjjel pedig mind mélyebbre süllyed a mérőszál: vasárnapra virradóra többnyire –5 fok alatti minimumok várhatók. Enyhülésre még a jövő hét elején sem számítunk.

Figyelmébe ajánljuk