Tekeredik a kígyó – időjárás a héten

Változatos, előbb még sokszor és sokfelé csapadékos, később szárazabb, de hidegebb hetünk lesz. Még jó két hétig biztosan kitart a tél.

A hétköznapi, de a maga módján szemlélődő ember számára a tél lényegét, savát-borsát a havazás adja (továbbá a gázszámla). Nos, a mostani szezonban egyetlen hóimádónak sem lehet igazán oka a panaszra. A hétvégi, bőségesen hulló fehér pelyhes csapadékot mintegy ajándékba kaptuk – ehhez pusztán az kellett, hogy a menetrendszerű mediterrán ciklon kicsit határozottabban, markánsabban megcélozza a Kárpát-medencét, ám az általa szállított meleg levegő zöme mindvégig tőlünk délre maradjon. Hétfőre ugyan ennek felhőzete már csak a medence és egyben az ország északi felén marad meg, de ott sem várható már jelentős havazás, legfeljebb az északkeleti megyékben, ott is csak ideig-óráig. Valamennyi napsütésre a Dunántúl és a Dél-Alföld lakói számíthatnak – de talán a főváros környékiek sem maradnak ki belőle. Valami azonban készülődik tőlünk délnyugatra: egy középpontjával a Brit-szigetek körül tekergőző, kissé kinyújtott, széthajtott kakaós csigára vagy inkább részben összegömbölyödő kígyóra (ennek még lesz jelentősége…) emlékeztető atlanti ciklon hidegfrontja szépen benyúlik a Földközi-tenger medencéjébe. Miután az Alpok délnyugati nyúlványain megkapta a maga ciklonikus perdületét, a Genovai-öböl felett máris kialakult egy újabb mediterrán ciklon, amely egyenesen felénk vette az irányt. Ha minden igaz, hétfő késő este már ennek jegyében kezdődik újabb csapadékhullás délnyugat felől – s ez szépen kiterjed az ország nagy részére. Komolyabb mennyiségű újabb csapadékra ne számítsunk – kivéve a Nyugat-Dunántúlon, ott kedd reggelig tetemes friss hóréteg is összegyűlhet.

Ennél lényegesebb, hogy a mediterrán ciklon úgy határozza meg majd a következő napok időjárását, hogy rögvest több zónára is oszt minket – melegfrontja éppen az Alpokalja fölött helyezkedik majd el, mintegy rásimulva a hegység keleti nyúlványaira. Ennek hatására keddtől csütörtökig akár jelentős hőmérsékleti különbség is kialakulhat: mondjuk a Dunántúl északi és nyugati része és a Dél-Alföld között. Míg az előző területeken marad a hamisítatlan tél, s a lehulló csapadék is inkább a hó/havas eső határon mozog majd, addig az ország délkeleti harmadán markáns, habár átmeneti felmelegedés várható, s akár 7-8 fok is lehet délutánonként (itt természetesen ilyen enyheségben csak eső eshet).

Ezzel egy időben az éjszakák is megenyhülnek, s a minimumok általában 0 fok között alakulnak (azon belül a már méltatott ideiglenesen kialakuló övezetesség szabja meg, hol fog fagyni, s hol nem). A most lehullott hó tehát valószínűleg az ország nagy részén olvadni fog – az enyhülés és a folyékony csapadék együtt gyorsan zabálja fel a hótakarót. Az olvadás ütemét alkalmasint kissé mérsékli majd, hogy péntektől ismét (és országos léptékekben is!) fagyni fog éjszakánként, napközben azonban mindenhol pluszban leszünk – habár az országon belüli különbségek, ha enyhébb formában is, végig megmaradnak. Péntektől vasárnapig már csak elszórt és kisebb havazás lesz, de a felhőzet néha fel is szakadozhat.

S hogy szavunkat ne felejtsük: beköszöntött a kínai újév, és a magunk mögött hagyott vasárnaptól (február 10.) kezdve a kígyó évét írjuk, amihez az öt elem közül ebben az esztendőben éppen a vizet csomagolták. Ez állítólag az anyag legalsó szintjét reprezentálja – hozzá pedig a telet, az éjszakát, a fekete színt és a Merkúr bolygót szokták társítani. A fenti kérdéskörhöz csatolható értelmezéseket mindenki érzékenységének és érdeklődésének megfelelő szinten megkaphatja az elérhető ezoterikus forrásokból, mi most csak annyit jegyeznénk fel, hogy a kígyók a kínai hagyomány szerint (most leginkább a szimbólumok szintjén, s nem konkrét csúszómászó mivoltukban szemlélve őket) intelligens, habár gátlástalan princípiumok. Arra kérnénk önöket, hogy ha a víz és a kígyók jegyében telő év valamilyen szinten szerencsétlenül alakulna, azt semmiképpen se a balsorsú (általában veszélyeztetett életterű, éppen ezért szigorúan védett) hüllőkön verjék le!

Tokkal, vonóval

Hétfőn, egy hideg éjszaka után az ország nagy részén változóan felhős, de meglehetősen hűvös időre számíthatunk. Jellemző, hogy az ország jó részén napközben sem emelkedik majd 0 fok fölé a hőmérséklet. Éppenséggel a Nyugat-Dunántúl lehet a kivétel, ahol már a talaj közelében is érzékelhető lesz, hogy a fent említett ciklon áramlási rendszerében délnyugat felől kissé enyhébb levegő szivárog fölénk a magasban. Keddre virradó éjjel délnyugat felől beborul, és a Dunántúl jó részén havazni is fog, de a Dél-Dunántúlon annyira megenyhülhet (egyelőre csak a magasabb régiókban), hogy folyékony csapadék is hullhat, ami szépen rá is fagy a még jéghideg felszínre és tereptárgyakra (a minimumok még ekkor is –1 és –10 fok között alakulnak). Az ónos esőt napközben már csaknem országszerte sima, ámde legfeljebb gyenge és időszakos eső válthatja, ám az Alföldön még a Nap is kisüthet – miközben a Nyugat-Dunántúlon továbbra is hó vagy legfeljebb havas eső hullhat. A nyugati határ mentén napközben sem enged ki a fagy, miközben délkeleten 7-8 fok is lehet – a kettő közötti átmeneti zónában jórészt 3–5 fokos maximumok lesznek, és mindenhol élénk délkeleti szél fúj majd. Szerdára virradóra 0 fok körüli minimumok mellett a Dunántúlon (itt lesz hidegebb) további havazás, máshol pedig csak gyenge csapadékhullás ígérkezik.

Szerdán marad minden a régiben: ahol addig havazott, ott ezt teszi a továbbiakban is, máshol (az ország jó kétharmadán) pedig enyhe, viszont nedves, többször csapadékos időnk lesz – Kelet-Magyarországon akár fel is szakadozhat a felhőzet. Csütörtök reggel 0 fok körül alakulnak a minimum-hőmérsékletek, s inkább nyugaton lehet újabb havazás. Napközben is itt lehet további szilárd és hideg, fehér csapadék, de délutánra ez is megszűnik (–1 és +3 fok közötti maximumokkal), keleten 5 fok körüli csúcsértékek lesznek jellemzőek, az eső pedig addigra már rég elállt. Péntekre virradóra csak kevés helyen maradhat fagymentes az idő, másnap pedig a korábbiaknál is csendesebb és szárazabb órák várhatók – az erősen felhős égből csak néhol lehet kisebb csapadék. A maximumok az északnyugati +1 foktól a délkeleti +6-ig szóródnak.

Szombat hajnalban, illetve reggel az ország nagy részén fagyni fog, napközben azonban a változóan felhős ég mellett február közepéhez képest átlagos hőmérsékletű és csak kissé szeles időben akár indulhatunk is kirándulni, a hegyekbe még szánkózni is – elvégre legfeljebb a Dunántúlon számíthatunk kisebb esőre, havas esőre. Most úgy tűnik, hogy vasárnap érkezik hozzánk a következő csapadéktömb egy derék peremciklon formájában, amiből még bizonytalan mennyiségű, de bizonyosan vegyes halmazállapotú csapadékot kapunk a nyakunkba. Ennek hátoldalán még az addiginál is kicsit hűvösebb levegő érkezik, így még a jövő hét sem a tavaszról fog szólni.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.