Kicsit monszun

A hétvégére derekas lehűlést hozó hullámzó frontrendszer látszólag eltávozott délkelet felé – a helyén már hétfőtől az Európa nagy részét beborító anticiklon lesz a nyerő: kezdetben mi ennek déli peremére kerülünk. Halleluja, visszatér a nyár, mondhatnánk naivan – s eme percepciónkat nagy hatékonysággal erősíti meg a hétfőre országosan várható, július utolsó dekádjához méltó komfortos meleg. No de sajnos, avagy hál’ istennek (ennek eldöntésére adnánk kedves olvasóinknak is egy kis időt – mondjuk péntekig) a minapi frontrendszer hullámot is vetett az Alpok déli részén, s így közép-olaszországi (hétfőn még Tirrén-tengeri) központtal létrejött egy sekély peremciklon, amely szépen elindul északkelet felé, és keddre el is éri a Dél-Dunántúlt. Estére már az ország nyugati fele, szerda hajnalra a teljes területe a hatása alá kerül. Az ilyen rendszereken belül csekélyek a felszínen is érzékelhető nyomáskülönbségek – éppen ezért a légáramlás csak a zivatarok közvetlen környezetében lesz jelentős (de ott átmenetileg viharos széllökések is lehetnek). S amerre ciklonhoz elválaszthatatlanul hozzátartozó felhőzet vonul, ott sorra-rendre záporok-zivatarok pattannak ki, s ez a szituáció nem is változik meg – egészen péntekig, amikor már előreláthatólag csak elszórtan várhatók záporok, zivatarok.

Tehát nem lesz irgalom: kedd délutántól úgy csütörtök késő estig országosan is nagy kiterjedésben, napról napra sok helyen várható konvektív csapadék a szokásos járulékos csemegékkel együtt: erős elektromos aktivitás, villámlás-dörgés, felhőszakadás, alkalmi jégesők. De korántsem mindenhol, s amikor eloszlanak a felhők és kisüt a nap, egy pillanat alatt igen nagy melegség támadhat, hiszen a Kárpát-medencét nem csupán nedves, de viszonylag magas hőmérsékletű levegő tölti majd ki az egész hét során. A termikus maximumok kedden, még a ciklon érkezése előtt szöknek a legmagasabbra, utána szerdára, pláne csütörtökre egy pár fokot visszaesnek – különösen az ország nyugatabbi felén. Mindez csak papíron érdekes: a levegő nagy nedvességtartalma és a vissza-visszatérő záporok-zivatarok miatt fülledt meleg lesz, csoroghat hátunkról és nemesebb szerveinkről az izzadság. Igazi monszunkörülmények várnak ránk, még akkor is, ha a várható csapadék csupán korlátozott mértékben tulajdonítható a klasszikus (a tenger és a szárazföld eltérő mértékű felmelegedése által indukált) monszunhatásnak.

Péntektől átmenetileg alábbhagy a csapadékhajlam, s napról napra kicsit emelkednek a várható napi maximumok – szombaton például már kifejezett kánikulának örvendhetünk. Valamikor szombat késő délutántól kezdve ismét erősödhet a légköri aktivitás, mi több, a vasárnapra virradó éjszakától kezdve – valószínűleg egy ezúttal nyugatról érkező időjárási rendszer folyományaként – egy napra ismét az országos léptékben is jelentős kiterjedésű csapadéktömböké, záporoké-zivataroké lehet a főszerep. A hét legvégén érkező hidegfront tekintetében még sok a bizonytalanság: kérjük, figyeljék a napról napra frissülő prognózisokat. A most ránk váró, még bizonytalan területi eloszlású, de azért országosan is figyelemre méltó mennyiségű csapadék pedig nem csak a haszonnövények számára jelent éltető adományt – érzékelhető mértékben előbbre hozhatja közös kedvenc invazív növényünk, a parlagfű virágzását is. Vigyázat: ehhez már nem kell sokat aludnunk – bár most még csak a gombaspórák a levegő urai.

Gőzerővel

Hétfőn, a kellemesen hűvös, szellőztetésre csábító hajnal után még nyugodt napunk lesz: napsütés, csekély légmozgás, 25–31 fokos csúcshőmérséklet (25-26 foknál csak a Dunántúl nyugati részén nem lesz több). Keddre virradóan a korábbi éjszakákhoz-hajnalokhoz képest kimondott enyheséget tapasztalunk (városokban 15–18 fok, máshol azért kicsit kevesebb), napközben pedig kifejezetten magasra szöknek a maximumértékek: 29–33 fok az ország nagyobbik részén – ám a délnyugaton, ahogy érkezik a sekély ciklon felhőzete, már 27-28 foknál megfordul a trend. A csapadék érkeztével persze visszaesik a hőmérséklet – de azért csak egy kicsit, hiszen ez mégsem egy hidegfront. Éjszaka és másnap, szerdán felettünk lesz az említett sekély légörvény, jelenlétéről pedig vissza-visszatérő, konvektív csapadék, kiterjedt csapadékcellák, esetleg összetett zivatarrendszerek tanúskodnak. A nyugati határszélen alig lesz több 21-22 foknál, máshol viszont simán meglesz a 25–30 foknyi maximum (délkeleten talán több is).

Ugyanez lesz a helyzet csütörtökön is, míg pénteken (az átmeneti, részleges csapadékszünetben) már kicsit magasabb – az ország nagyobb részén 27–32 fokos – hőmérsékleti értékekre számítsunk. Ekkorra már a múlté az időközben elgyengült és szétesett sekély ciklon: a kissé még labilis légkörben azonban továbbra is kipattanhatnak újabb záporok, zivatarok – korlátozottabb területi kiterjedésben. A hét végén a csúcshőmérsékletek mind több helyen törnek 30 fok fölé – olyannyira, hogy szombaton már az ország nagyobb részén közel kánikulai körülmények várnak ránk (további alkalmi zivatarokkal tarkítva). A vasárnap lefolyása kicsit bizonytalan – most a nedves és meleg körülmények a legvalószínűbbek. Jelenleg úgy tűnik, tartósan nyárias körülmények között tölthetjük a következő pár hetet – aminek bizony része lehet a nem mindig hűsítő csapadék is.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.