Áprilisi július, májusi június – időjárás a héten

Ez a hét végig nyári időt hoz – kezdetben mindjárt a nyár közepébe ugrunk, azután talán már csak egy hónappal szaladunk előre a kalendáriumhoz képest.

Az április végi (és május elejére is áthúzódó) nyári meleg, sőt helyenként kánikula már egyáltalán nem számít újdonságnak – hogy mást ne mondjunk, tavaly is ez volt a helyzet (ékes bizonyságot nyújtanak erre tavalyi bejegyzéseink: itt, illetve itt).

A mostani szituációt is az okozza, hogy az Atlanti-óceánon, Európa partjaitól nyugatra és Izlandtól délnyugatra egy gigantikus anticiklon alakult ki, amely elzárja a kontinenstől az atlanti nedves (és kissé hűvös) léghullámok útját. Ugyanakkor eme magas nyomású rendszer keleti peremén sarkköri, skandináviai eredetű hideg levegő árasztotta el Nyugat-Európát: Németországot, a Benelux államokat, Franciaországot, sőt a Pireneusi-félszigetre is jutott belőle. A hűvös levegő és a Földközi-tenger enyhe, nedves levegőjének találkozása, keveredése nyomán egy kiterjedt ciklon született a mediterrán térség nyugati részén, és egy ehhez kapcsolódó hullámzó frontálzóna is létrejött – ennek csapadékmezeje egyelőre tőlünk nyugatra és délnyugatra található, ám a hét közepétől (legkésőbb csütörtöktől) hozzánk is nedvesebb, labilisabb levegő érkezik (szintén délnyugat felől, a mediterrán vidékről). Addig is azonban egy Balkán-félszigeti középponttal kiépült magas nyomású rendszer, anticiklon határozza meg időjárásunkat, így azután a hét első két-három napján zömmel száraz, afrikai eredetű levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ami júliust idéző nappali hőmérsékleteket biztosít az országban. Csupán az éjszakai, ehhez képest még relatíve hűvösebb hajnalok emlékeztetnek arra, hogy még csak a tavasz közepén járunk.

Csütörtöktől változik némileg az égkép (ahogy szép folyamatosan leépül a regionális, magas nyomású képződmény): délutántól mind több helyen növekszik meg a felhőzet. Gomolyok, majd zivatarfelhők törnek az égig, és mind több helyen pattan ki elektromos kisülésekkel, dörgésekkel kísért zivatar. Péntekre már a múlté lesznek a harminc fokot közelítő, pláne azt meghaladó hőmérsékletek – de a hét hátralévő részére várható mintegy 22–26 fokos értékek is több fokkal az ilyenkor várható átlagos értékek felett alakulnak. Az időjárás záporos-zivataros jellege a hét legvégéig megmarad – különösen pénteken és vasárnap lehet többfelé zápor- és zivatarcellákkal találkozni.

Száraz, majd zivataros meleg

Hétfőn változóan napos-felhős idő és nyárias meleg várható: 26, 30 fokos maximumokkal. Csapadék nem lesz, a déli-délnyugati irányú légmozgás sokfelé élénk, helyenként (az ország északnyugati negyedében) erős lesz. Keddre virradó éjjel csillapodik a légmozgás, s a zömmel derült csillagfényes éjjel 11–16 fokig hűl a levegő (azaz erősen felfrissül hajnalra). Kedden alig zavarják felhők a napsütést (ami meg lesz, az is csak magas szintű fátyolfelhőkből áll majd – legfeljebb délután kezdhetnek növekedni a gomolyok), visszafogott légmozgás mellett 27–32 fokos maximumok várhatók: a Dél-Alföldön az első kánikulai napokat megünnepelhetik. Szerdára virradó éjjel változóan felhős égboltra tekinthetünk fel, és 12–17 fokig hűl a levegő. Szerdán már többfelé növekszik meg a gomolyfelhőzet, ennek dacára zápor, zivatar csak helyenként fordulhat elő, s a hőmérséklet 25–31 fokig emelkedik (az alacsonyabb értékek északnyugaton ígérkeznek). Csütörtök hajnalban 11–17 fok várható, csapadék azonban nem nagyon – ezzel szemben aznap déltől növekedni kezd a felhőzet, s egy mediterrán ciklon felhőzetének köszönhetően mind több helyen pattannak ki záporok-zivatarok – akár kiterjedt zivatarrendszerek kialakulása sem zárható ki. A hőmérséklet a csapadékzóna érkezése előtt az ország nagy részén még magasra szökik – itt 27–31 fok lehet, ám a zivatarok környezetében gyorsan hűlhet a levegő, s a szél is feltámadhat (az ország nyugati-délnyugati szegletében viszont csak 24–25 fokos csúcsértékek lesznek). Péntekre virradó éjjel további záporok, zivatarok lesznek, ezzel együtt az ország nagy részén enyhe lesz a hajnal (12–18 foknál nem süllyed mélyebbre a hőmérséklet).

Pénteken azután továbbra is nedves, labilis levegő lesz felettünk, és sokfelé várhatók újabb záporok, zivatarok. A szél csak a zivatarok környezetében erősödik meg – a csúcshőmérséklet pedig már „csak” 22–27 fokig emelkedik (délkeleten lehetnek még 25 fok feletti maximumok). A következő éjszaka kicsit hűvösebb lesz (10–16 fok), szombaton pedig átmenetileg csökken a csapadékhajlam, de azért különösen késő délutántól nyugaton és északnyugaton lehetnek újabb záporok. A napi maximumok 21 és 27 fok között alakulnak (ismét délkeleten lehet melegebb). Már vasárnapra virradó éjjel, illetve hajnalban is várhatók záporok, zivatarok, ám ezek dacára sem lesz hűvösebb 10–15 foknál – de azért ettől már jobban felfrissül a levegő. Vasárnap pedig ismét mozgalmas napunk lesz: különösen délutántól törnek mind magasabbra a gomolyfelhők, s alakulnak kumulonimbuszokká: sokfelé lehet zápor, zivatar, de még ezen a napon is 21 és 26 fok között alakul a napi maximum (s ez továbbra is átlag feletti hőmérsékletet jelez).

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.