Máris forró nyár – időjárás a héten

Szinte végig kánikula – de a hét végén már erősödő zivatarhajlam és némi enyhülés várható.

Gondoljuk, sokan panaszkodtak a kissé visszafogott szezonkezdet miatt – pedig fölösleges volt, a tőlünk délre gyülekező mind forróbb levegő szép lassan úgyis elindul észak felé. Meg is tette ezt már a múlt héten, s ahogy jósoltuk, a hét legvégére szépen bele is csúsztunk az idei első kánikulába. Ehhez csak annyi kellett, hogy az ország időjárását egy úgynevezett magassági gerinc és az azt kitöltő mind melegebb levegő határozza meg. A légnyomásviszonyokat jelző (frontok helyzetét és izobárvonalakat tartalmazó) térképeken mindez úgy jelentkezik, hogy Európa közepén láthatóan egy anticiklon (magas nyomású rendszer) terpeszkedik, amelynek áramlási rendszerében igen forró és száraz levegő érkezik Észak-Afrika irányából. Hétfőn azonban még északkelet felől érint minket egy hidegfront, aminek hatására északkeleten, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyék északi felén elég nedvesség és labilitás lesz a légkörben ahhoz, hogy kiterjedtebb, erősebb zivatarcellák, esetleg szupercellák alakuljanak ki. Amúgy ugyanez a tőlünk északra elvonuló hidegfront generálta a vasárnapi, szintén Északkelet-Magyarországon végigvonuló, helyenként villámárvizeket kiváltó zivatarrendszert.

Az ország nagy részén azonban meg sem érezzük ennek hatását: tikkasztó kánikula lesz – s csak annak örülhetünk, hogy egyelőre még többnyire 35 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Ráadásul talán még utoljára a keddre virradó éjjel lehet rendesen felfrissülni, mert például szerdára virradó éjjel már szinte egyetlen lakókörnyezetben sem süllyed 20 fok alá a hajnali hőmérséklet. Szerda estétől annyi változás lehet, hogy északkelet felől átmenetileg egy kicsit hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, amitől némileg frissebb lesz az éjszaka (kivéve a Dunántúlon, ahová ebből nem sok jut el), ráadásul csütörtökre egy árnyalattal mérséklődik a nappali felmelegedés (de inkább csak északon, északkeleten). Ettől függetlenül ez és a péntek is vérbeli kánikulai nap lesz – nem is véletlen, hogy az ÁNTSZ hétfőn péntekig tartó másodfokú hőségriasztást adott ki.

Péntek estétől azután a nyugatról, északnyugatról érkező nedvesebb, labilisabb levegő hatására mind több helyen várhatók zivatarok – először persze északon és nyugaton. Ez a változatosabb idő marad szombaton is – a nagyobb, 30 fok feletti meleg elsősorban az ország keleti harmadán tart ki, és napközben egy hidegfront hatására újabb zivatarok lehetnek. Vasárnap pedig már kevés helyen várható kifejezett kánikula – de határozottan nyárias hőmérsékletekre számíthatunk, s az ismétlődő zivatarok mellett nő a fülledtség is. Látható ismét, hogy a tőlünk nyugatabbra (Németországban, Ausztriában) a nagy meleget enyhítő, sőt idővel kissé már hűvös időt okozó atlanti hatások nálunk csupán késleltetve és tompítva jelentkeznek – éppen ezért bizonytalan még a hétvége kisebb térségekre lebontható, lokális időjárása, nem is szólva a jövő hét elejéről (amely a friss prognózisok szerint átmenetileg a korábbiaknál hűvösebbnek ígérkezik).

Az azonban biztos, hogy a hét első négy napján lassan nő a nappalok hossza (a reggelek gyakorlatilag 15-e óta már rövidülnek, de még 25-éig napról napra később nyugszik a Nap), míg péntek hajnalban beköszönt a nyári napforduló, a csillagászati nyár kezdete – amikor a Nap égi pályája eléri az égi Egyenlítőtől számított legnagyobb nyári kitérését. Ez nálunk a legrövidebb éjszaka – ugyanakkor aznap délben a Nap pontosan a Ráktérítő fölött delel zenitben (egy itteni megfigyelő éppen a feje fölött láthatja). Innen már csak rövidülnek a nappalok, de ezt kezdetben alig-alig vesszük észre – az időjárási kondíciók tekintetében pedig pláne nem.

Meleg, forró, forró

Hétfőn az ország nagy részén visszafogott gomolyfelhő-képződés mellett sok-sok napsütés várható. Olyannyira, hogy ezen a napon (és a következőkön is) kifejezetten erős (bár nem drámaian magas) lesz az UV-sugárzás. Északkeleten, főleg a hegyvidéken azonban erősebb zivatargócok, esetleg masszívabb szupercellák is kialakulhatnak – itt villámlásra, jégesőre, felhőszakadásra meg az ebből fakadó villámárvizekre is fel kell készülni. A csúcshőmérséklet a hét első napján 30–35 fok között alakul – úgyszólván országos kánikula lesz. A keddre virradó éjjel 16–21 fok között alakul – a magasabb értékek rendre városi hőszigetek mentén alakulnak ki (Budapest belsőbb kerületeiben tehát már ne reménykedjünk jelentősebb felfrissülésben!). Kedden napközben zömmel derült, száraz, napos időben fokozódik a hőség, és már 32–36 fok lesz a napi maximum. Északkeleten (főleg a hegyvidéken) még kisebb záporok, úgynevezett hőzivatarok előfordulhatnak a délután ott megnövekvő felhőzetből. A szerdára virradó hajnalban a lakott területeken szinte sehol sem süllyed 20 fok alá a hőmérséklet, de sok helyen (a fővárosban és a vidék szintén betonnal, bitumennel burkolt, urbanizált zónáiban) több fokkal is 20 felett marad a minimum, vagyis éjjel is alig frissül fel a levegő. Szerdán folytatódik és kissé tovább fokozódik a kánikula: 32–37 fokos maximumok, tűző napsütés, azonban estétől északkelet felől egy kicsit hűvösebb levegő szivárog a Kárpát-medencébe – és emiatt helyenként pár fokkal jobban megenyhülhet éjjel (a minimumok 15 és 22 fok között szóródnak – a magasabb értékek a Dunántúlon és a hőszigeteken várhatók).

Csütörtökön az ország túlnyomó részén további kánikula lesz a napi menü, 31–37 fokos csúcsértékekkel (ennél csak az északkeleti hegyvidéken lehet néhol kicsit kevesebb). Péntekre virradó éjjel (amely az év legrövidebb éjszakája) megint 15–22 fokig hűl a levegő – másnap pedig, mintha mi sem történt volna, folytatódik a kánikula. Többnyire 31–36 fokos csúcshőmérsékletek lesznek, csupán az ország északnyugati és északkeleti csücskében maradhat kissé 30 fok alatt a maximum. Mindez összefüggésben van azzal, hogy már késő délutántól megnövekszik a felhőzet az ország nyugati és északi részén, és mind többfelé alakulnak ki heves eseményeket (jégesőt, felhőszakadást, sűrű villámtevékenységet) okozó zivatargócok.

Ez lesz jellemző az éjszaka első felében is (17–22 fokos minimumok mellett), majd másnap, szombaton átmeneti szünet után további záporok-zivatarok várhatók – egy átvonuló hidegfront mentén, illetve annak előterében, miközben a front vonulását követve megerősödik az északnyugati szél is. Már csak az ország keleti harmadán lesz markánsan 30 fok feletti csúcshőmérséklet – középen is csak közelítjük a 30-at, a Dunántúlon pedig sokfelé „csupán” 24–27 fok körül alakul a maximum is. Vasárnapra virradó éjjel már jobban felfrissül a levegő (13–19 fokig süllyedhet a hőmérséklet), a hét utolsó napján pedig több-kevesebb napsütés mellett kiterjedten fordulnak elő záporok, zivatarok. Csak kevés helyen emelkedhet 30 fok közelébe a csúcshőmérséklet, az ország túlnyomó részén megszűnik a kánikula, ugyanakkor még mindig nyári meleg lesz.

Figyelmébe ajánljuk