Sima után fordított – időjárás a héten

A múlt heti kánikula szinte nyom nélkül tűnik el e héten – s most úgy tűnik, még a visszafogottan meleg nyári idő sem egyhamar tér vissza.

Sorra döntögette a rekordokat a múlt heti hőhullám – hogy azután a hétvégén szinte váratlanul forduljon változatossá az idő. A szombat hajnalban kezdődött és szinte vasárnap délelőttig tartó bő napban (majd a vasárnap délutáni-esti folytatásban) olyan sűrűséggel tenyésztek a cellák, az összekapcsolódott, láncba rendeződött zivatargócok, majd később a már nagyobb térségre kiterjedő szervezett csapadékrendszerek, hogy előbb-utóbb mindenhová elhozták az enyhülést. Már persze ha az ember az enyhülést iszonyú felhőszakadás, néhol félöklömnyi jégdarabok, elképesztő légköri elektromos aktivitás és durva szélrohamok formájában képzeli el. Mindez egy összetett ciklonrendszerhez tartozó, lassan cammogó hidegfront előterében labilizálódó levegő, a kialakuló meleg, nedves szállítószalag következménye volt (vasárnapra virradóan, illetve napközben egy sekély ciklon is átvonult rajtunk).

Hétfőn viszont már egy markánsabb front lesz felettünk, ami itt vet hullámot, s egy sekély ciklont generál, ez pedig szépen ketté is vágja a Kárpát-medencét, s vele országunkat is. Kezdetben csupán a Dunántúl nyugati és északi részén érezteti hatását – ott néhol húsz fok alatti vagy éppen csak afölötti hőmérsékletek lesznek, míg az ország középső részén még 25–27 fok, Kelet-Magyarországon pedig egyenesen 30 fok körül alakulnak a maximumok. Az említett hullámzó frontrendszer azonban szépen, megállíthatatlanul tör előre – így a délután során záporok, zivatarok kíséretében mind többfelé esik vissza a hőmérséklet, s a front átvonulása nyomán megerősödik az északnyugati szél is. A meleg legtovább a Tiszántúlon, illetve a Felső-Tisza vidékén tart ki – itt még kedden is elképzelhetők 20 fok feletti maximumok (azért kánikula már itt sem lesz). Közép-Magyarországon (Budapesten) már 20 fok alá, a Dunántúlon pedig masszívan 15–17 fokig csökken a napi maximumérték – miközben az éjszakák is csípősebbre fordulnak. Szerdán az egész országban szokatlanul hűvös lesz, és csütörtök délután is legfeljebb a Dél-Dunántúlon lehet több húsz foknál. Pénteken és különösen szombaton átmenetileg javul az idő, ám még ekkor is csak mérsékelten lesz melegünk. Ráadásul vasárnapra – egy átvonuló front hatásának „köszönhetően” – kismértékben visszaesik a hőmérséklet (legfeljebb az ország déli és keleti peremén maradhat nyár), s a sokévi átlagnál kicsit hűvösebb marad az idő július első napjaiban is. Úgy tűnik tehát, hogy a túl korán jött kánikuláért fizetnünk kell – az inga most majd a másik irányba leng ki.

Legfeljebb két nap nyár

Hétfőn még az ország nagyobb részén nyári idő lesz – de a Dunántúl nyugati és északi területein már nem is lesz több 18–22 foknál. A Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon 25–27 fokos maximumok lesznek (délután valószínűleg itt is visszaesik a hőmérséklet), míg Kelet-Magyarországon még 28–31 fokos, igen meleg idő várható. A frontrendszer kelet felé helyeződésével mind több helyen várható zápor, zivatar (utóbbiakból különösen a középső és keleti területeken lehetnek intenzívebb delikvensek), s a front mögött megerősödik az északnyugati szél. Este és éjszaka országszerte további csapadék lehet, s erősödik az éjszakai lehűlés: csak az ország északkeleti csücskében marad 20 fok körül a hajnali minimum – máshol 13–17 fokkal kell beérnünk. Kedden már csak a Tiszántúlon és a Felső-Tisza vidékén lehet 20 fok feletti meleg, Közép-Magyarországon (így a fővárosban is) maximum 18-19 fokban reménykedhetünk, a Dunántúlon pedig kifejezetten hűvös idő lesz, kevéssel 15 fok feletti hőmérsékletekkel. Továbbra is sokfelé lehet kisebb-nagyobb mennyiségű csapadék a legváltozatosabb formákban – az országban középen és keleten intenzív zivatarok is lesznek. Szerdára virradó éjjel 10–15 fokig hűl a levegő, másnap pedig kifejezetten hűvös lesz – legfeljebb 15–20 fok várható napközben (a magasabb értékek délen várhatók). További esők, záporok is előfordulhatnak, és a légmozgás is élénk marad.

Csütörtök hajnalban 9–14 fokig (azaz erősen) lehűl a levegő, másnap pedig általában 16–21 fok közötti maximumok várhatók (a Dél-Dunántúlon lehet a legmelegebb), s már csak keleten számíthatunk újabb záporra, zivatarra. A péntek hajnal még mindig nagyon hűvös lesz (kb. 7–12 fokos minimumokkal), napközben azonban a derűs időben gyorsan emelkedik a hőmérséklet, mely ezen a napon (19–24 fokos maximumok) legalább már egy kicsit közelíti a sokévi átlagot. Némileg az éjszaka is enyhébb lesz (szombatra virradóan 9–14 fok várható), szombaton napközben pedig országszerte 21–25 fok körüli maximumok köszöntenek be (délen és keleten ennél pár fokkal több is lehet), és kezdetben hét ágra süthet a nap is – azután meghíznak a gomolyok, és a közeledő újabb frontrendszer előtt labilissá váló légkörben beinduló konvekció hatására késő délutántól ismét jönnek a zivatarok. Vasárnap ehhez képest kissé megint visszaesik a hőmérséklet – az enyhébb idő (25 fok körüli maximumok) csak a Dunántúl északi és nyugati részén tartja magát, de ott is csak átmenetileg, máshol a hullámzó frontrendszer hatására 20 fok köré és alá csökken a csúcshőmérséklet (néhol alig emelkedik az éjszakához képest). Eközben ismét záporok, zivatarok pattannak ki, és megerősödik a szél is.

Figyelmébe ajánljuk