Megakadt a tű

Az hiszem, sokunk kedvence a magyarul Idétlen időkig címen vetített, eredetileg persze Groundhog Day néven készült film, amelyben a cinikus időjós főszereplőt alakító, zseniális Bill Murray minden áldott reggel ugyanazt a napot kezdi újra. Nos, a művészet, a filmköltői fantázia ezúttal kilépett a tévéképernyőről, és valósággá vált: múlt hét eleje óta mi is pontosan ugyanabban a cipőben járunk nap mint nap. Nem akarjuk a falra festeni az ördögöt, de nagyon úgy látszik, hogy valami beakadt ama bizonyos égi gépezetben: mert pillanatnyilag (legalábbis a hét legvégéig) nem igazán látszik ennek az egyrészt kevéssé lelkesítő, másrészt módfelett unalmas időjárásnak a vége.

A novembertől februárig oly sokszor tipikus időjárási szituáció ugyanis mit sem változott a múlt hét óta. A Kárpát-medence feletti légkör réteges, mint egy jóféle sütemény: felül meleg záróréteg található, alatta pedig nedves-párás, hűvös (és mind szennyezettebb) levegő tölti ki a Kárpát-medence nagy részét olyan 900-1000 méter magasságig. Aki felkapaszkodik a magasabb hegyek csúcsaira, sőt a Kárpátok lejtőire, az felülről láthatja, miben is fürdik e terjedelmes teknő alacsonyabban fekvő része, beleértve hazánk jó részét is. Persze alkalmanként itt lent is kiderülhet az ég, s pár órán át kissé bágyadt napsütésben is gyönyörködhetünk, de ez nem tart sokáig, hiszen ezen a hét végén (legalábbis a Budapesthez tartozó délkörön és attól keletre) már délután négy óra előtt lemegy a nap. Ráadásul napszállta után sokfelé képződik köd, ami bőven túlélheti a reggelt, s megannyi helyen napközben is megmaradhat – vagy ha fel is száll, akkor alacsony szintű rétegfelhőzet, azaz sztrátuszok képződnek belőle. (Apropó: akit érdekelnek a felhők, annak melegen ajánlanánk az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai által timelapse technikával összerakott, kicsit iskolatévés hangulatú filmet a felhők csodálatos világáról és azok fajtáiról.)

A köd alaposan megnehezíti a közlekedést – idelenn és odafönn egyaránt. Kedd este például számos repülőgép nem tudott leszállni Ferihegyen, mert a sűrű ködben 200 méter alá csökkent a látótávolság. Ráadásul a légmozgás is gyenge, így nincs, ami elfújja a ködöt, vagy éppen kicserélje a városok elhasználódott levegőjét. Sajnos a makacs hidegpárnás helyzetben Magyarország szmogtérképe egyre riasztóbb képet mutat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján keresztül is elérhetők az OKI (Országos Közegészségügyi Intézet) adatai: ezek szerint Budapesten még úgy-ahogy elfogadható a levegő minősége, de az északkeleti régióban, azon belül is főleg Borsodban már egészen kritikus a helyzet. Miskolc és néhány környékbeli település légköri viszonyai egyszerűen elfogadhatatlanok, ami persze a következményeket tekintve még nem jelent semmit: az ott élőknek zömmel így sincs hova menniük… Ugyanakkor érdekes, hogy több dunántúli város levegője is erősen kifogásolható - főleg a szálló por miatt. Komló és Várpalota hallatán tán kevesen kapnák fel a fejüket, de mostanság Sopront se az üdítően friss ájer miatt keressék fel.

Köd előttem, köd utánam

Szerdán napközben az előző éjszaka képződött köd zömmel feloszlik, de utána sem lesz derült idő – legfeljebb helyenként várható a párás levegőn átderengő napsütés. Máshol főként borús, felhős, vacak idővel kell beérnünk, illetve – a változatosság kedvéért – akadnak majd makacsul ködös területek is. Az utóbbiakon (például délnyugaton vagy az Alföld középső régióiban) csupán öt fok körül alakul a hőmérséklet, ahol viszont kisüt a nap, ott 10 fok feletti csúcsértékek várhatók, de a legtöbb helyen 8-9 fok lesz a maximum. Csütörtök hajnalban ismét a kiterjedt ködmezőké lesz a főszerep – miközben a hőmérséklet nem süllyed túl mélyre: 2 és 6 fok között szóródnak a  minimumok, gyenge fagy legfeljebb délkeleten lehet. Ha egyáltalán lehetséges, úgy csütörtökön még borultabb idő lesz, mint szerdán, sőt északkeleten kisebb eső is lehet – a ködszitálás élményéből pedig többfelé is részesülhetünk. A csúcshőmérséklet 7 és 11 fok között várható. Pénteken a hasonlóan ködös éjszaka, hajnal és reggel után napközben megint csak borult, sokfelé ködös idő vár ránk, már csak kevés helyen süthet ki a nap, és már délen és nyugaton is lehet némi (korántsem áztató) eső. A 7–11 fokos maximumot azonban többnyire (ködmentes helyeken) most is megkapjuk.

Szombaton a szinte sztereotip módon ködös hajnal után párás, sokfelé ködös és majdnem mindenhol borult időre számíthatunk, helyenként ködszitálással. A hajnali 1–6 fok után napközben 6–11 fok – az évnek ebben az időszakában ez már majdhogynem enyhének mondható. Vasárnap kezdődhet némi változás a makacs anticiklonális szituációban: napközben délnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet, és még alkonyat előtt egy pár órára a nap is kisüthet. Legalábbis az ország szerencsésebb délnyugati csücskében, a Dunántúl egy részén – máshol marad a szürkeség. Eközben 7–12 fok közötti, már csaknem kirándulóidő köszönt be, még ha a főképp depresszív körülmények keveseket is csábítanak a szabadba való kimozdulásra. Hétfő délután pedig a már vasárnap kezdődő időjárási irányváltásért felelős mediterrán ciklon alacsony szintű felhőket szaggat, élénk szelet és némi esőt is hozhat – ám ennek mennyisége és eloszlása (sőt általában vett valószínűsége) még bizonytalan, mint a kutya vacsorája.

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Karsai Dániel

  • narancs.hu
Negyvenhét éves korában meghalt Karsai Dániel. Az alkotmányjogász több mint három éven át hősiesen küzdött gyógyíthatatlan betegségével, miközben próbálta elérni az aktív eutanázia magyarországi engedélyezését.