A Johnson & Johnson vakcináinak nagyon ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés

  • narancs.hu
  • 2021.04.20 18:26

Katasztrófa

Közölte az Európai Gyógyszerügynökség, de továbbra is javasolja a Janssen használatát.

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között. Az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden.

Azután döntött az EMA arról, hogy megvizsgálja Johnson & Johnson vakcinájának kockázatát, hogy az USA-ban több esetben is vérrög keletkezett azoknak a szervezetében, akiket a a cég termékével oltottak be. Múlt héten amerikai gyógyszerügynökségek a Johnson & Johnson vakcinák használatának felfüggesztését javasolták a vérrögképződés kockázata miatt. Majd maga a gyártó kérte arra az európai országokat, hogy állítsák le az oltásokat, míg az EMA vizsgálata be nem fejeződik.

Az EMA most közölte: továbbra is javasolja a Johnson & Johnson vakcina használatát, mert annak előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az uniós ügynökség szerint az USA-ban már több mint 7 millió ember kapta meg a Johnson & Johnson oltását, és mindössze 6 vérrögképződésre utaló esetet jelentettek.

Az ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága véleménye szerint  ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként".

Neked ajánljuk