Ellenzéki pártok: a kormány helyett a Nemzeti Oltási Bizottság szervezze meg az oltási programot

  • narancs.hu
  • 2021. március 6.

Katasztrófa

Ahová vonják be a járványügyi szakembereket, az orvosi kamarát és az önkormányzatokat.

"Nemzeti Oltási Bizottság" vegye át az oltási program végrehajtását a kormánytól - követelte hat ellenzéki párt szombaton.

A DK, az MSZP, az LMP és a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd közös közleményében azt írta:

Orbán Viktor megbukott. Magyarországnak ma kormányzásra képtelen kormánya van.

Mint írják, a "valaha volt legnagyobb létszámú kormányzati bürokrácia képtelennek bizonyult a gyors, hatékony és emberséges cselekvésre. Ma szinte semmi nem működik abból, amire a válságban az országnak szüksége lenne. Minden más esetben indokolt lenne Orbán Viktor azonnali lemondása, ám most, a járvány és a gazdasági válság miatti drámai helyzetben az emberi életek és egzisztenciák megmentése minden más szempontot felülír."

Az első és legfontosabb feladatnak a tömeges oltások gyors és zökkenőmentes megszervezését nevezték az ellenzéki pártok, megjegyezve: "bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és kormánya erre képtelen és alkalmatlan".

Ezért a demokratikus ellenzéki pártszövetség "kezdeményezi és követeli, hogy a járványügyi szakemberek, az orvosi kamara és az önkormányzatok bevonásával létrejövő szakmai testület, a Nemzeti Oltási Bizottság vegye át az alkalmatlan kormánytól a magyar emberek életének és egzisztenciájának megvédése szempontjából legfontosabb oltási program megtervezését és végrehajtását."

Hozzáteszik: a rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan a kormány adja át az önkormányzatoknak, hogy azok saját maguk szervezhessék meg településeik oltási programjait.

Közelményük szerint "a kormányzásra képtelen, bukott kormány miatt 2022-ben a kormányváltás immár nem csak lehetőség, de szükségszerűség is Magyarországon. Ezen múlik a válság utáni talpraállás és jóvátétel. Addig azonban minden erőt a járvány és a válság hatásainak kivédésére, a magyar életek és egzisztenciák megóvására kell összpontosítani, a demokratikus ellenzéki pártszövetség ebben készen áll együttműködni az alkalmatlan kormány helyett az oltási programot lebonyolító Nemzeti Oltási Bizottsággal és az önkormányzatokkal."

Figyelmébe ajánljuk