Újra kiküldik az oltásra hívó üzeneteket a 60 év alatti krónikus betegeknek

  • narancs.hu
  • 2021. március 9.

Katasztrófa

Van benne újdonság is!

Ahogy arról az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatója alapján mi is beszámoltunk: Müller Cecília közölte, hogy azok a 60 év alatti krónikus betegek, akiknek a múlt héten elmaradt a vakcinációjuk, megkaphatják az elmaradt oltást. 429 kórházi oltóponton várják majd őket a hét második felében. Hogy pontosan hol és mikor, arról mindenki üzenetet fog kapni.

A hvg.hu azt írja, a szervezők már el is kezdték kiküldeni az oltásra hívó sms-eket, hozzájuk legalábbis eljutott az alábbi üzenet (az adatok érzékenysége miatt bizonyos részeket kivettek belőle).

"Tájékoztatjuk, hogy …... TAJ számmal érkezett regisztrációja alapján a koronavírus elleni védőoltásának beadására X-én, óra/perc, (cím) oltóponton kerül sor. Az oltás Astra Zeneca vakcinával történik. Kérjük, hogy az oltóponton pontosan szíveskedjék megjelenni és ha teheti hozza magával a kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, amelyet a koronavirus.gov.hu honlapról tud letölteni. Amennyiben Ön már megkapta az oltást, nincs tennivalója. Ha bármilyen okból nem tud megjelenni a megadott időpontban, akkor sincs teendője, oltására egy későbbi időpontban kerül sor, amelyhez szükség esetén regisztrációkor megadott adatait az adatvedelem [at] nek [dot] gov [dot] hu e-mail címen pontosíthatja”.

Ahogy a lap megjegyzi, az előzőhöz képest a mostani sms újdonsága, hogy az is benne van: "amennyiben Ön már megkapta az oltást, nincs tennivalója". Mint írják, ez arra utalhat, hogy a rendszer nem naprakész, hiszen annak látnia kellene (TAJ-szám alapján legalábbis mindenképp), hogy az illetőt beoltották-e.

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?